Kaune daugėja gydymo įstaigų, kuriose galima pasitikrinti dėl krūties vėžio

Kiekviena moteris rizikuoja tapti krūties vėžio auka, todėl labai svarbu dalyvauti prevencinėse programose ir užkirsti ligai kelią kuo anksčiau. Nuo šiandienos pasitikrinti bus galima ir Respublikinėje Kauno ligoninėje, kurioje pradedama įgyvendinti Krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programa.

 Kaunietės turės galimybę pasitikrinti dėl vėžio.<br> 123rf.com nuotr.
 Kaunietės turės galimybę pasitikrinti dėl vėžio.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-03 15:57, atnaujinta 2018-01-03 16:12

„Pagal šią programą kartą per dvejus metus 50-69 metų moterys, turi galimybę nemokamai pasitikrinti, ar neserga krūties vėžiu. Patikros metu atliekamas krūtų rentgenologinis tyrimas - mamografija“, - primena Respublikinės Kauno ligoninės Radiologijos skyriaus vedėja Jolanta Vitkienė ir atkreipia dėmesį, jog į gydytojus turėtų kreiptis ir jaunesnės ar vyresnės nei programoje nustatyta amžiaus moterys, jei krūtyse yra pastebėjusios pakitimų ar apčiuopusios guzelius. 

Mamogramos, kurios siekiant išvengti diagnostikos klaidų yra vertinamos dviejų nepriklausomų radiologų, neparodo, ar moteris serga vėžiu, tačiau parodo, ar krūtyse yra pakitimų, kurie gali būti tiek gerybiniai, tiek piktybiniai. Jei patikros metu pakitimų nebuvo rasta, moteris tyrimą gali vėl atlikti po 2 metų.

Atlikus krūtų rentgenologinį tyrimą neretai reikalingas detalesnis ištyrimas. Respublikinėje Kauno ligoninėje esant būtinybei bus atliekami ir kiti tikslinamieji tyrimai: krūtų echoskopija, magnetinis krūtų rezonansas.

Į ligoninę dėl profilaktinio krūtų patikrinimo gali kreiptis ne tik Kauno miesto, bet ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių gyventojos, turinčios šeimos gydytojo siuntimą. 

Jaunesnėms nei 50 metų ar vyresnėms nei 69 metų pacientėms, jei yra nusiskundimų dėl krūtų, gali būti atliekama tiek krūtų mamografija, tiek echoskopija ar magnetinis krūtų rezonansas. Tačiau šiems diagnostiniams tyrimams reikalingas gydytojo specialisto (pvz., akušerio-ginekologo, onkologo) siuntimas. Turint gydytojo specialisto siuntimą tyrimai atliekami nemokamai.

Pacienčių patogumui tyrimai atliekami ir šeštadieniais. 

Gydytoja radiologė J. Vitkienė atkreipė dėmesį, jog moterys, nusprendusios krūtų prevencinius tyrimus atlikti vienoje iš didžiausių Kauno miesto ligoninių, tyrimų atsakymų neturės laukti visą mėnesį kaip įprasta daugelyje gydymo įstaigų. 

„Mūsų gydytojai radiologai sieks, jog atliktų tyrimų atsakymai šeimos gydytojus pasiektų per vienos ar dviejų savaičių laikotarpį“, - teigė Respublikinės Kauno ligoninės Radiologijos skyriaus vedėja Jolanta Vitkienė. 

Registruotis galima telefonu (8 37) 342 170 arba (8 37) 200 401 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.