Rekomenduoja gripo epidemiją skelbti dar keliose savivaldybėse

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje sumažėjo. Tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai rekomenduoja skelbti gripo epidemiją dar dviejose savivaldybėse.

Epidemiją siūloma skelbti Akmenės rajono ir Palangos miesto savivaldybių teritorijose.<br>I.Budzeikaitės nuotr. 
Epidemiją siūloma skelbti Akmenės rajono ir Palangos miesto savivaldybių teritorijose.<br>I.Budzeikaitės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2019, 6:06 PM

Epidemiją siūloma skelbti Akmenės rajono ir Palangos miesto savivaldybių teritorijose.

Akmenės rajone sergamumas gripu praėjusią savaitę pasiekė jau 147,18 atvejo 10 tūkst. gyventojų, o Palangos mieste – 133,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

NVSC duomenimis, 2019 m. šeštąją savaitę bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 159,5 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Didžiausias sergamumas buvo Klaipėdos apskrityje (195,5 atv. 10 tūkst. gyventojų), mažiausias – Utenos apskrityje (104,2 atv. 10 tūkst. gyventojų).

2018 m. šeštąją savaitę Lietuvoje sergančiųjų buvo šiek tiek daugiau – 185,2 atv. 10 tūkst. gyventojų, didžiausias – Telšių apskrityje (230,5 atv. 10 tūkst. gyventojų), mažiausias – Utenos apskrityje (143,4 atv. 10 tūkst. gyventojų).

Palyginti, penktąja metų savaitę bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis Lietuvoje buvo 178,7 atv. 10 tūkst. gyventojų. Tai rodo, kad sergamumas sumažėjo.

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 procentų visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Vertindami sergamumą kaip epideminį, NVSC specialistai taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus.

Gyventojams gripo epidemijos metu rekomenduojama saugotis peršalimo ir sergančiųjų.

Taip pat reikėtų vengti kontakto su sergančiaisiais, nuo kosinčio ar čiaudinčio kolegos pravartu pasitraukti nors per metrą, dažnai plauti rankas.

Gripo sezono metu rekomenduojama gerai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas, ypač jei jose gyvena, dirba ar lankosi daug žmonių.

Siūloma vengti ir masinių susibūrimo vietų, nesant būtinybei nesinaudoti viešuoju transportu, pasirinkti individualias laisvalaikio praleidimo priemones.

Svarbu ir pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius bei apavą, daugiau būti gryname ore.

Pasireiškus pirmiesiems susirgimo požymiams, sergantįjį (pagal galimybes) rekomenduojama izoliuoti nuo sveikųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.