Gripas nusinešė dar vieno vilniečio gyvybę

Nors gripas ir traukiasi, o epidemijos palengva atšaukiamos, antradienį gripas pasiglemžė jau 22 gyvybę.

Gripas pasiglemžė jau 22 gyvybę.<br> M.Patašiaus ir 123rf nuotr.
Gripas pasiglemžė jau 22 gyvybę.<br> M.Patašiaus ir 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2019, 3:37 PM, atnaujinta Feb 26, 2019, 3:55 PM

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Švietimo ir komunikacijos skyriaus vedėjo Zigmo Nagio žiniomis, mirė pagyvenęs, daugiau kaip 70 metų amžiaus vilnietis. Teigiama, kad vakcina nuo gripo buvo nepaskiepytas.

Praėjusią savaitę dėl gripo sukeltų komplikacijų mirė dar viena vilnietė. Ji taip at buvo vyresnė nei 70 metų. Ar buvo pasiskiepijusi nuo gripo, duomenų nėra.

Gripo epidemija buvo paskelbta daugiau nei pusėje – 32 iš 60 šalies savivaldybių, bet praėjusią savaitę trijose – Kėdainių, Ignalinos ir Ukmergės rajonų – savivaldybėse ji buvo atšaukta.

Pirmadienį gripo epidemija atšaukta Panevėžio, Klaipėdos rajonų ir Alytaus miesto savivaldybėse.

Antradienį gripo epidemiją atšaukė Mažeikių, Šalčininkų ir Alytaus rajonų savivaldybės, tačiau iš 60 šalies savivaldybių gripo epidemiją šiuo metu skelbia 22.

Iš viso šį gripo sezoną epidemiją buvo paskelbusios 32 šalies savivaldybės.

8–ąją šių metų savaitę (2019 m. vasario 18–24 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 80,7 atvejo 10 tūkstančių gyventojų. Pernai (2018 m.) tuo pačiu metu sergančiųjų buvo daugiau – 123,5 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 8–ąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje.

Be to, nuo trečiadienio atšaukiama gripo epidemija sostinėje. Sausio 30-ąją paskelbta gripo epidemija tęsėsi beveik mėnesį.

Gripas atšaukiamas atsižvelgus į pastarosios savaitės sergamumą: vasario 18-24 d. sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Vilniaus mieste buvo 74,53 atvejai 10 tūkst. gyventojų, o gripas sudarė 7,4 proc. bendro sergamumo.

Pasak sveikatos specialistų, tikimybė užsikrėsti ir susirgti gripu sumažėjo, tačiau visiškai neišnyko. Vilniečiams ir toliau rekomenduojama nepamiršti laikytis profilaktikos priemonių: dažnai plauti rankas, vengti čiaudinčių, kosinčių, stiprinti imunitetą.

Kaip apsisaugoti?

Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentas profesorius habilituots medicinos mokslų daktaras Julius Kalibatas priminė, kad efektyviausia apsauga nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų yra skiepai.

Jeigu šeimoje yra kūdikių, pasiskiepyti rekomenduojama visiems aplinkiniams, taip pat svečiams.

Taip pat nereikėtų pamiršti ir nespecifinių gripo bei ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų prevencijos priemonių. 

Gripo epidemijos metu ULAC rekomenduoja:

tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;

vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;

neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

gerai vėdinti patalpas;

susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;

sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, bei sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicininę kaukę.

Taip pat profesorius J.Kalibatas rekomendavo prisiminti ir liaudies priemones: grįžus namo iš lauko išsitepti nosies gleivinę išspausto alijošiaus sultimis arba prasiplauti ūkišku muilu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.