Dukrą pas gydytoją užregistruoti norėjusi Simona nustėro dėl laukimo eilės: greičiau jau vaikas užaugs

Dvylikametę dukrą ortodonto-odontologo konsultacijai užregistruoti panorusi Simona nepatikėjo tuo, ką išgirdo: laukti eilėje reikia dvejus metus. Tuo metu gydymo įstaigos atstovai paaiškina, kad per mėnesį gali priimti vos keliolika naujų pacientų, o besikreipiančių – keli šimtai.

Poliklinika, ligonių eilės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinika, ligonių eilės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinika<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinika<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinika<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinika<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinika<br>V.Skaraičio nuotr.
Poliklinika<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 5, 2022, 10:01 PM

Problema ta, kad Lietuvoje yra mažai gydymo įstaigų, pageidaujančių sudaryti sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl ortodonto-odontologo paslaugų, apmokamų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, pastebi Valstybinė ligonių kasa (VLK).

Vaikas tiek laukti negali

Į portalo lrytas.lt redakciją besikreipusi Rumšiškių (Kauno raj.) gyventoja pasakojo, kad jos dukrelei netaisyklingai dygsta dantys. Odontologė išrašė siuntimą pas ortodontą ir nurodė kreiptis į Kauno klinikas konsultacijai: „Ar breketus reikės dėti, ar dantukus traukti, nes jiems paprasčiausiai nėra vietos, kur išlįsti“, – pasakojo Simona.

Tačiau paskambinusi užsiregistruoti konsultacijai kitame laido gale Simona išgirdo netikėtą atsakymą – artimiausia laisva registracijos vieta po 2 metų.

Pašnekovė registratorės dar paklausė patarimo, kur laukimo eilė būtų trumpesnė, bet ši tik atšovė, kad moteris savo problemas turi spręsti pati.

Tiesa, pagal esamą tvarką, gydymo įstaiga, negalėdama per 30 dienų pati priimti paciento, turi nurodyti bent 3 kitas gydymo įstaigas, datą ir laiką, kur gali būti suteiktos reikiamos paslaugos pacientui per mėnesį.

Simona sakė negalinti suvokti tokio ilgo laukimo laiko. Jai dar buvo pasiūlyta užsirašyti į eilę, esą galbūt ir paslaugos pavyktų sulaukti kiek greičiau, jei vienas ar kitas asmuo, esantis eilėje prieš ją, vėliau išsibrauktų.

Tačiau vaiko atveju ši situacija pasirodė visiškai nepriimtina. „Suprantu, kad suaugęs žmogus, kurio dantys išdygę, gali palaukti. Bet vaikui tai skubus klausimas, juk dantys jau dabar neturi, kur dygti“, – pabrėžė moteris.

Todėl Simona pagalbos dukrelei ruošiasi ieškoti privačioje sveikatos priežiūros įstaigoje. „Jau ir mudu su vyru vaikštom pas privačius gydytojus, odontologus. Po šito tai visiškai persižegnojom“, – patikino pašnekovė.

Gali priimti 15, o kreipiasi 300

Portalas lrytas.lt kreipėsi į Kauno klinikos ir paprašė komentaro dėl susiklosčiusios situacijos

„Suprantame mamos nerimą ir nepatogumą susidūrus su tokia situacija, tačiau šiuo metu Kauno klinikų Ortodontijos klinikoje priimamas maksimalus pacientų skaičius, kokį tik įmanoma aptarnauti. Registracija pas gydytojus neribojama, tačiau šiuo metu eilė iš tiesų yra labai ilga.

Atkreipiame dėmesį, kad ortodontijos paslaugas iš PSDF lėšų visoje Lietuvoje teikia 29 gydymo įstaigos. Kaune sutartį teikti paslaugas turi ne tik Kauno klinikos, bet ir Kauno miesto poliklinika. Nepaisant to, Kauno klinikų Ortodontijos klinikoje suteikiama beveik 50 proc. visų Lietuvoje teikiamų aukščiausio lygio specialistų kompetencijos reikalaujančių paslaugų, tokių kaip gydymas specialiais prietaisais (breketų sistemomis), apmokamų PSDF lėšomis.​

Maksimaliai klinika kas mėnesį gali priimti 10-15 naujų pacientų, tuo tarpu pageidaujančių konsultuotis ir gydytis čia kiekvieną mėnesį kreipiasi nuo 200 iki 300 pacientų​. Kauno klinikose nėra galimybių užtikrinti dar daugiau paslaugų, nes vienam gydytojui ortodontui tenkantis krūvis jau ir taip yra daugiau nei maksimalus, ​todėl ragintume pacientus kreiptis ir į kitas 28 gydymo įstaigas, kuriose teikiamos PSDF lėšomis finansuojamos ortodontijos paslaugos“, – patarė Kauno klinikų atstovai.​

Siūlo kreiptis, kur eilė trumpesnė

VLK analizuoja duomenis apie laukimo eiles pas gydytojus specialistus pagal tris intervalus: nuo 0 d. iki 14 d., 15 d.–30 d., 31 ir daugiau kalendorinių dienų.

Pažvelgus į juos problemos nematyti – vasarį pas ortodontus-odontologus Kauno klinikose pacientai patekdavo per 15 d.–30 d. Kodėl reali patirtis ir šie duomenys nesutampa?

„Gydymo įstaigos nepateikia duomenų apie galutinį paciento laukimo eilėje terminą“, – nurodo Sutarčių skyriaus vedėja Violeta Tylienė.

„Šiuo metu duomenys yra teikiami kiekvienos gydymo įstaigos atskirai iš jų pačių naudojamų sistemų. Be to, gydymo įstaigos teikia vienos nustatytos mėnesio dienos faktinius duomenis apie eiles, taigi šie duomenys yra momentinio pobūdžio, tarsi kiekvieno mėnesio vienos dienos nuotrauka.

Todėl ligonių kasų specialistai gali įvertinti tik bendras pacientų srautų judėjimo tendencijas. Tikslesnį vaizdą bus galima matyti, kai visos Lietuvos gydymo įstaigos pradės teikti informaciją per vieningą eilių valdymo sistemą – Išankstinę pacientų registracijos informacinę sistemą (IPR)“, – paaiškino VLK specialistė.

Su ilgomis gydytojo specialisto laukimo eilėmis susidūrusiems pacientams V.Tylienė pasiūlė su turimu siuntimu patiems pasirinkti gydymo įstaigą, patartina, tą, kurioje laukimo eilės yra trumpiausios.

Tai galima sužinoti ligonių kasų interneto svetainėje. Kad reikiamos paslaugos būtų apmokėtos PSDF lėšomis, svarbu pasirinkti tą gydymo įstaigą, kuri turi sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl šių paslaugų teikimo. Visų gydymo įstaigų Lietuvoje sąrašą galima rasti čia.

Kurių gydytojų laukimas ilgiausias?

Pasiteiravus, kokios srities gydytojų paslaugų lietuviams tenka laukti ilgiausiai, V.Tylienė pabrėžė, kad VLK susistemintais 2021 metų duomenimis, pas didžiąją dalį (69 proc.) gydytojų specialistų galima buvo patekti per 30 dienų.

Tačiau eilutė pas paklausesnius specialistus ilgesnė – įstaigų teiktais duomenimis, pernai ilgiau nei mėnesį pacientams vizito teko laukti pas 46 proc. hematologų, nors 35 proc. šių specialistų konsultacijas pacientams galėjo suteikti ne ilgiau nei per 30 dienų.

Taip pat ilgiau nei 31 dieną pacientai laukė pas 47 proc. ortodontų-odontologų.

Panašūs duomenys ir apie koloproktologo konsultacijas – pas 41 proc. šios srities specialistų galima buvo patekti tik po 30 dienų, nors 36 proc. specialistų šias konsultacijas galėjo suteikti ne ilgiau nei per 15–30 kalendorinių dienų.

Ne išimtis ir viena populiariausių specialybių – kardiologai. Pas 38 proc. kardiologų galima buvo patekti per daugiau nei 30 dienų, pas 30 proc. jų – iki mėnesio, o pas 31 proc. – ne ilgiau nei per dvi savaites.

VLK specialistė nurodė, kad metų pradžioje, kaip ir įprasta, pacientai šiek tiek „atkunta“ ir aktyviau ieško pagalbos.

„Šių metų pradžioje jaučiamas šioks toks pacientų srautų pagausėjimas pas gydytojus specialistus. Pastebima, kad ši tendencija kartojasi kiekvienų metų sausio mėnesį“, – komentavo V.Tylienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.