Skelbia apie efektyvų vaistą nuo COVID-19: veikia prieš visus omikron subvariantus

„AstraZeneca“ sukurtas antikūnų kokteilis, skirtas COVID-19 profilaktikai ir gydymui, išlaikė neutralizuojantį poveikį prieš omikron koronaviruso variantus, įskaitant labai užkrečiamą BA.2 subvariantą, pirmadienį paskelbė pati kompanija, remdamasi nepriklausomoje laboratorijoje atlikto tyrimo rezultatais.

„AstraZeneca“ logotipas.<br>123rf nuotr.
„AstraZeneca“ logotipas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2022, 2:04 PM, atnaujinta Mar 21, 2022, 2:05 PM

Tai yra pirmieji duomenys apie „Evusheld“ preparato poveikį omikron atmainos „giminaičiams“, kurie pastarosiomis savaitėmis sukėlė COVID-19 ligos atvejų padidėjimą pasauliniu mastu. Anglų ir švedų vaistų gamintojas dar gruodį pranešė, kad „Evusheld“ išlaikė neutralizuojantį poveikį prieš pirminę omikron atmainos versiją.

Naujausio tyrimo duomenys parodė, kad gydymas preparatu sumažino viruso kiekį pelių plaučių mėginiuose. Šie rezultatai galioja visiems iki šiol žinomiems omikron subvariantams, praneša „AstraZeneca“. Tyrimas buvo atliktas Vašingtono universiteto (JAV) laboratorijoje, jo rezultatai dar turi būti peržiūrėti su tyrimu nesusijusių mokslininkų.

„Evusheld“ buvo išbandytas prie omikron subvariantus BA.1, BA.1.1 ir BA.2, o tyrime taip pat buvo įrodyta, kad jis stabdo uždegimo plitimą plaučiuose. Dažnai tai yra kritinis simptomas sergant sunkia COVID-19 ligos forma.

„Išvados sustiprina „Evusheld“ kaip potencialiai svarbią priemonę, kuri gali padėti apsaugoti itin pažeidžiamus pacientus, pavyzdžiui, žmones, kuriems dėl nusilpusio imuniteto gresia itin sunkios COVID-19 ligos pasekmės“, nurodė „AstraZeneca“ atstovas Johnas Perezas.

Praėjusią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija pranešė, kad skaičiai, rodantys pasaulinį COVID-19 atvejų padidėjimą, gali reikšti daug didesnę problemą, o matomi atvejai gali būti tik „ledkalnio viršūnė“, nes omikron ir BA.2 variantai išplito tuomet, kai daugelis šalių ėmė švelninti ribojimus ir sumažino testavimo apimtis.

Tyrimų metu buvo nustatyta, kad „Evusheld“ sumažina simptominės COVID-19 ligos išsivystymo riziką 77 proc., praėjusią savaitę pranešė Didžiosios Britanijos vaistų reguliavimo institucija, patvirtinusi gydymą, skirtą susirgimų prevencijai tarp suaugusiųjų, kurių imuninetas yra nusilpęs.

Taip pat buvo įrodyta, kad „Evusheld“ gelbsti gyvybes ir apsaugo nuo ligos progresavimo, kai pradedamas vartoti per savaitę nuo pirmųjų ligos simptomų pasireiškimo.

Vakcinos remiasi nepažeista imunine sistema, kad sukurtų tikslinius antikūnus ir su infekcijomis kovojančias ląsteles, o „Evusheld“ sudėtyje yra laboratorijoje pagamintų antikūnų, sukurtų išlikti organizme mėnesius, kad sulaikytų virusą infekcijos atveju.

Šiuo metu Europos vaistų agentūra atlieka peržiūrą po kurios spręs dėl gydymo patvirtinimo Senajame žemyne. Kiek anksčiau jis buvo patvirtintas Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.