Kėdainiuose – medikų mobingo tvaikas: atmosfera beveik kritinė, gydytojos išeina apsiverkusios

Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) – vėl neramios dienos. Išvarginti pandemijos metu išaugusių darbo krūvių bei neapsikentę neišsprendžiamų problemų, sujudo krašto medikai. Šeimos gydytojai, slaugytojos bei registratūros darbuotojos garsiai kalba apie nežmoniškas darbo sąlygas, skurdų darbo apmokėjimą bei itin prastą atmosferą. Pastarąją sunkina ne tik pandemijos sukelti ribojimai, bet ir itin stipri įtampa tarp medikų ir PSPC vadovybės. Prabilta ir apie galimą mobingą.

Kėdainių PSPC kenčia ne tik fizinė medikų sveikata – emocinė atmosfera poliklinikoje yra kone kritinė.<br>lrytas.lt koliažas
Kėdainių PSPC kenčia ne tik fizinė medikų sveikata – emocinė atmosfera poliklinikoje yra kone kritinė.<br>lrytas.lt koliažas
Kėdainių PSPC kenčia ne tik fizinė medikų sveikata – emocinė atmosfera poliklinikoje yra kone kritinė.<br>Giedrės Minelgaitės-Dautorės/ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Kėdainių PSPC kenčia ne tik fizinė medikų sveikata – emocinė atmosfera poliklinikoje yra kone kritinė.<br>Giedrės Minelgaitės-Dautorės/ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Raimondos Augienės teigimu, PSPC kolektyvas jau ima byrėti vien dėl to, kad dėl didelio darbo krūvio nebeatlaiko medikų sveikata.<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Raimondos Augienės teigimu, PSPC kolektyvas jau ima byrėti vien dėl to, kad dėl didelio darbo krūvio nebeatlaiko medikų sveikata.<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Valentinas Tamulis, kėdainių rajono meras<br>T.Bauro nuotr.
Valentinas Tamulis, kėdainių rajono meras<br>T.Bauro nuotr.
Posėdyje medikai pagaliau sutarė dėl atlygio už papildomą darbo krūvį. <br>Jorūnės Liutkienės nuotr.
Posėdyje medikai pagaliau sutarė dėl atlygio už papildomą darbo krūvį. <br>Jorūnės Liutkienės nuotr.
PSPC direktorė Audronė Rimkevičienė tikino, kad įstaigosfinansai neleidžia daryti mokėjimų, kokių tikisi gydytojai.<br>Giedrės Minelgaitės-Dautorės/ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
PSPC direktorė Audronė Rimkevičienė tikino, kad įstaigosfinansai neleidžia daryti mokėjimų, kokių tikisi gydytojai.<br>Giedrės Minelgaitės-Dautorės/ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Eglė Kuktienė, Jorūnė Liutkienė, rinkosaikste.lt

Mar 30, 2022, 4:52 PM, atnaujinta Mar 15, 2023, 5:06 PM

Atlyginimų turi išsireikalauti

Kėdainių ligoninės ir PSPC Jungtinės profesinių sąjungų atstovybės pirmininkė Raimonda Augienė neslėpė, kad medikų kreipimasis, kurį kovo pradžioje jie išsiuntė krašto politikams, PSPC direktorei ir stebėtojų tarybai, rodo paskutinius išsibarsčiusius medikų kantrybės likučius.

Kreipimesi medikai atkreipia dėmesį į kelis kartus išaugusius darbo krūvius, už kuriuos nėra sumokama. Dvejus pandemijos metus medikai dirba ir po darbo, aukodami savo laisvalaikį ir net savaitgalius, tačiau vis tiek jaučia, kad nebegali suteikti tinkamų paslaugų savo pacientams.

Suprasdami, kad papildomų darbo rankų greitai neatsiras, o pandemijos iššūkiai taip pat greitai nedings, jie bent jau prašo tinkamo apmokėjimo už ilgas papildomas darbo valandas.

Situacija, kuomet jie turi reikalauti jiems priklausančio užmokesčio, yra pasikartojanti.

„Įvairūs posėdžiavimai vyko praktiškai nuo rugsėjo, kai buvo reikalaujama sumokėti už gyventojų vakcinavimą. Jau tada buvo guostasi dideliais darbo krūviais, bet atsakymas iš PSPC vadovybės vis būdavo nepalankus. Tačiau medikai tarpusavy kalbasi, susižino apie kitų miestų gerąsias patirtis, kur medikams kažkaip pavyksta sumokėti už išaugusius darbo krūvius“, – sakė R. Augienė.

Jos teigimu, PSPC kolektyvas jau ima byrėti vien dėl to, kad dėl didelio darbo krūvio nebeatlaiko medikų sveikata.

Išeina apsiverkusios

Tačiau ne tik fizinė medikų sveikata kenčia – emocinė atmosfera poliklinikoje yra kone kritinė.

„Tas kreipimasis atsirado, nes galiausiai kolektyvas nebeatlaikė direktorės komentarų, pasakytų pakeltu tonu, menkinančių, įžeidžiančių, su gąsdinimais, kad išvis nemokės atlyginimo. Gydytojos apsiverkia nuo pervargimo, kivirčų su pacientais, ir išėjusios iš direktorės kabineto dėl to, kaip ji bendrauja.

Nebepakelia to vaikščiojimo po kabinetus, kai su kiekvienu kalbama atskirai ir vis kitaip, siekiant dar labiau sukelti nesantaiką tarp kolegų. Ir taip emocinė būklė prasta, o PSPC vadovybė dar labiau ją blogina“, – kalbėjo R. Augienė.

Ji teigė girdėjusi ir tai, kad vos sužinojus apie medikų kreipimąsi, PSPC vyko „raganų medžioklė“ siekiant išsiaiškinti, kas drįso suburti kolektyvą, surašyti kreipimąsi, rinkti parašus.

Mobingas?

Nenuostabu ir tai, kad tokioje situacijoje atsidūrę medikai nedrįsta kalbėti garsiai apie tai, su kokiomis problemomis susiduria kasdien.

Tačiau „Rinkos aikštė“ gavo vieno iš PSPC dirbančių medikų informaciją apie tai, kaip įstaigos viduje sprendžiamos problemos.

„Mūsų įstaigos direktorė problemų niekada nenori girdėti, nes dažniausiai tai tampa asmens, kuris įvardija problemą, problema.

Pakeltas tonas, kai tai jai nepriimtina ir nepatinka – dažna požiūrio į problemą išraiška. Jei žmogiškai palūžti ir išreiški savo nuomonę, kad pavargai, nebepakeli tokių krūvių, kenčia sveikata ar asmeninis gyvenimas ir paklausi: „vardan ko toks kruvinas darbas, kai net atlygio, jau nekalbant apie padėką ir pagarbą, negauni?“, būna atšaunama atvirai: „Jums tik pinigai terūpi! Tai Jūsų pacientai, tai jei nesusitvarkai darbo metu – tvarkykis po jo, ar Tau reik psichiatro, psichologo pagalbos?“

Direktorės požiūris į darbuotoją negailestingas: pasakiau ir daryk! Ir būtų gerai, kad be klausimų…

Daug metų tylėta, bet, kai krūviai tampa nebepakeliami, tai ne vienai iš mūsų kyla klausimas, kam man toks lažas, tokia nepagarba, toks nesupratimas?

Ir taip… ne viena mūsų prieš miegą skaito darbo skelbimus. Kaip manote, kodėl išeina gydytojai, slaugytojos?…

Jei iškeli kokią problemą per „profsąjungą“ (nes kitaip apskritai nieks nekreipia dėmesio!), greit vyksta kabinetų vizitacija ir asmeninės paieškos kaltų, taip sudarant spaudimą apskritai kelt bet kokį klausimą.

O norėtųsi tiesiog ramiai dirbti savo darbą, kokybiškai pakonsultuoti pacientą, skirti jam pakankamai laiko, o už atliktą darbą gauti uždirbtą atlygį, o ne kiekvieną kartą maldauti atlygio kaip išmaldos…

Nežinom, ar visas tas elgesys atitinka mobingo apibrėžimą, bet mūsų visų ir mūsų pacientų labui norėtųsi, kad tai pasibaigtų…“

„Rinkos aikštė“ situaciją prašė pakomentuoti PSPC vadovę Audronę Rimkevičienę, tačiau dėl ligos į klausimus ji neatsakė.

Rinkosi į darbo grupę

Lietuvos gydytojų sąjungos reikalavimu Kėdainių rajono savivaldybės mero sudaryta darbo grupė susirinko į posėdį, kurio metu buvo pasiektas susitarimas, kuris į skolas gramzdins ligoninę, bet medikų komandoms planuojama sumokėti už jų atliktą darbą.

Po pastaraisiais mėnesiais neproduktyviai vykusių medikų pokalbių ir derybų su Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro administracija Lietuvos gydytojų sąjungos Kėdainių filialo atstovai kreipėsi į rajono savivaldybės vadovus dėl šeimos gydytojų ir su jais dirbančių sveikatos priežiūros specialistų papildomo darbo krūvio apmokėjimo.

Rašte iškeltas reikalavimas nedelsiant sudaryti darbo grupę ir konstruktyviai išspręsti medikų apmokėjimą už nežmoniškai didelį darbo krūvį, kuris susidarė nuo metų pradžios.

Pasak raštą pasirašiusios Lietuvos gydytojų sąjungos Kėdainių filialo pirmininkės Raimondos Augienės, tokias griežtas priemones ir reikalavimus išprovokavo pats kolektyvas, nes jokiomis kitomis formomis nepavyko pasiekti susitarimo, o dėl to pradėjo trikti ir pačių medikų sveikata bei kilo įtampa pačioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje.

Kėdainių PSPC direktorė Audronė Rimkevičienė dar kartą patikino susirinkusius, kad įstaigos finansai neleidžia daryti mokėjimų, kokių tikisi gydytojai. Posėdyje mėginta įsivelti į ginčus, kas turėtų pateikti įkainius: Pirminės sveikatos priežiūros centro administracija ar Profesinės sąjungos, tačiau galiausiai susitarta.

Šeimos gydytoja Vilma Šnurevičiūtė patikino, kad medikai privalo užtikrinti pacientų teikiamos paslaugos kokybę, todėl tenka pacientus priimti po tris keturis kartus. Medikai turėjo dirbti po 14 valandų ir fiksavo savo darbo laiką, net kai pradėjo trikti sveikatos – neimdavo biuletenio ir vis tiek dirbo.

„Už tą patį sunkiausią momentą nebeprašome – už praėjusius dvejus metus – mes suprantame kokia situacija buvo“, − sakė medikė ir rajono tarybos narė, turėdama mintyje pandeminius metus, kai ne tik medikai aukojosi, bet į pagalbą ėjo ir savanoriai.

Meras nesupranta, kodėl tokia situacija

Meras nesupranta, kodėl Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centre susidarė tokia situacija.

„Nesuprantu, kodėl direktorė neieškojo sprendimų, nesvarbu, kad problema kelta žodžiu. Gydytojų kantrybė vienu metu turėjo baigtis. Reikia padėkoti, kad tiek dirbote ir kantrybės tiek turėjote“, – sakė V. Tamulis.

Meras pabrėžė, kad visoje Lietuvoje medikai dirba papildomu krūviu, bet apmokėjimo problemų kituose rajonuose nekyla.

Šeimos gydytojai ir slaugytojai už kiekvieną priimtą pacientą suderėtas 3 eurų atlygis, iš kurio gydytojui teks du eurai, o slaugytojui 1 euras. Medikų ir slaugytojų atlyginimų priedai svyruos priklausomai nuo to, kiek konkrečiai buvo priimta pacientų papildomai.

Kėdainių PSPC terapijos skyrius vedėja ir šeimos gydytoja Joana Kleivienė pabrėžė, kad registratoriai taip pat neatskiriama medikų komandos dalis, todėl jiems sumokėti būtina. Todėl posėdyje patvirtinta, kad registratoriams bus mokamas 15 procentų priedas už papildomą krūvį nuo pastoviosios atlyginimo dalies.

Sutarta, kad paskaičiuoti priedai turi būti sumokėti iki šių metų liepos 10 dienos.

Kaip preliminariai paskaičiavo Kėdainių PSPC vyriausioji buhalterė Olga Urbonienė, tai vien už sausį papilomai sudarytų apie 25 000 eurų. Kiek riekės mokėti už vasario mėnesį, dar nėra aišku. Tokie sprendimai didins įstaigos kreditorinį įsiskolinimą.

Apie mobingą negirdėjo

Nepaisant to, kad „Rinkos aikštę“ skundai apie PSPC galimai taikomą medikų mobingą pasiekia ne pirmą kartą, rajono meras Valentinas Tamulis teigia anksčiau apie tai nieko negirdėjęs. Tačiau ragina medikus netylėti.

„Apie tai, kad Kėdainių PSPC medikai galimai patiria mobingą, anksčiau negirdėjau. Į medikų keliamas problemas reaguojame labai operatyviai ir tikrai nebandome jų ignoruoti.

Susitikus pokalbiui su Lietuvos gydytojų sąjungos Kėdainių filialo tarybos pirmininke Raimonda Augiene domėjausi, kokia yra situacija, ar Kėdainių medikai susiduria su mobingu. Buvo pasakyta, kad medikų bendravimas su PSPC direktore kartais yra sudėtingas, jo net pasigendama, tačiau apie mobingą ji nieko neminėjo.

Labai gaila, jei tikrai ši problema Kėdainių PSPC yra, kad medikai apie ją nepraneša rajono vadovams. Ne per aplinkui ir juo labiau ne anonimiškai norėtųsi girdėti problemas.

Jei tokia problema yra, tai tikrai nėra gerai. Norėčiau paprašyti medikų pranešti apie galimą mobingą. Yra savivaldybės gydytoja, kuri išklausys, tarybos nariai medikai. Taip pat mes, rajono vadovai, tikrai nenusigręžiame nuo problemų, kad ir kokios skaudžios jos būtų.

Dėl darbo teisinius santykius reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų darbuotojai taip pat gali kreiptis į Darbo inspekciją“, – ragino V. Tamulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.