Žinia vilniečiams – sergamumas gripu pasiekė epideminį lygmenį: įvardijo, kokių priemonių gali imtis

Sostinėje, kaip ir visoje Lietuvoje, pastarosiomis savaitėmis auga sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir COVID-19 liga. 100 tūkst. sostinės gyventojų tenka 1678 sergančių minėtomis ligomis. Tai bent pora šimtų atvejų daugiau nei praėjusią savaitę. Epidemiją savivaldybėje rekomenduojama skelbti, jei suminis sergamumo gripu, COVID-19 ligos ir ūminėmis kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis viršija 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų per savaitę.

Sergamumas gripu pasiekė epideminį lygmenį.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Sergamumas gripu pasiekė epideminį lygmenį.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Sergamumas gripu pasiekė epideminį lygmenį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sergamumas gripu pasiekė epideminį lygmenį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sergamumas gripu pasiekė epideminį lygmenį.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Sergamumas gripu pasiekė epideminį lygmenį.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Sergamumas gripu pasiekė epideminį lygmenį.<br>T.Bauro nuotr.
Sergamumas gripu pasiekė epideminį lygmenį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Vilniaus miesto savivaldybė

Dec 20, 2022, 11:19 AM

Kol kas epidemija Vilniuje nepaskelbta

Nors epideminis lygis jau pasiektas, sprendžiant dėl epidemijos skelbimo atsižvelgiama ne tik į sergamumo rodiklius, bet ir į jų dinamiką, lovų ligoninėse užimtumą, kitus epidemiologinius ypatumus. Įvertinęs situaciją, epidemiją savivaldybei siūlytų skelbti Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Tokiu atveju sprendimą dėl epidemijos paskelbimo priimtų Savivaldybės Administracijos direktorė. Kol kas epidemijos Vilniaus miesto savivaldybėje skelbti dar nesiūloma, tačiau raginama imtis prevencinių priemonių.

Šiuo metu vilniečiams rekomenduojama laikytis bendrųjų prevencijos priemonių, kurias dauguma puikiai išmoko pandemijos metu: kruopščiai plauti ir dezinfekuoti rankas, stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač nešvariomis rankomis, kosint ar čiaudint prisidengti burną, nosį popierine servetėle ar nosine, po to nusiplauti rankas, dažnai drėgnu būdu valyti ir vėdinti patalpas, viešose uždarose vietose laikytis saugaus atstumo, kai tai neįmanoma, rekomenduojama dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius.

Rizikos grupėms priklausantys vilniečiai (sergantieji lėtinėmis ligomis, nėščiosios, gyvenantys socialinės slaugos ir globos įstaigose, vyresni kaip 65 m. žmonės, dirbantys sveikatos priežiūros įstaigose) kviečiami suskubti pasiskiepyti nuo gripo. Skiepytis galima viso gripo sezono metu. Tuo pačiu iškart galima nemokamai pasiskiepyti ir nuo COVID-19 ligos.

Jei prireiktų skelbti epidemiją, būtų sprendžiama, kokias laikinas, infekcijų plitimą ribojančias, priemones taikyti mieste: tai galėtų būti laikinas ugdymo įstaigų veiklos ribojimas, laikinas masinių renginių ribojimas, pacientų srautų atskyrimas gydymo ir socialinės globos įstaigose, asmens sveikatos priežiūros paslaugų sergantiesiems gripu ar COVID-19 liga teikimo namuose organizavimas, pacientų ir socialinės globos įstaigų gyventojų lankymo ribojimas ir kt.

Švietimo įstaigoje karantinas gali būti pritaikytas ir ne epidemijos laikotarpiu, jei stipriai išauga sergamumas – mokyklos ar darželio vadovybei įvertinus situaciją savo įstaigoje ir kreipusis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą pritarimo tokiam režimui. Šiuo metu jis kai kuriose klasėse jau taikomas Vilniaus „Sietuvos“ progimnazijoje, Vilniaus karaliaus Mindaugo mokyklos pradinėse klasėse bei kai kuriose lopšelio-darželio „Skroblinukas“ grupėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.