„Gėda, kas įvyko“: dvi medikės išspirtos iš darbo, nes paragino gyventojus aukoti kraujo

Prieš šventes paraginimas aukoti kraujo dviem Nacionalinio kraujo centro darbuotojoms kainavo darbo vietą. Šiaulių padalinio ilgametės darbuotojos buvo atleistos, nes be vadovo leidimo bendravo su žiniasklaidos atstovais ir neva paskleidė „netikslią, klaidinančią ir įstaigą menkinančią“ informaciją.

Medikės atleistos, nes be vadovo leidimo bendravo su žiniasklaidos atstovais ir neva paskleidė „netikslią, klaidinančią ir įstaigą menkinančią“ informaciją.<br>lrytas.lt koliažas
Medikės atleistos, nes be vadovo leidimo bendravo su žiniasklaidos atstovais ir neva paskleidė „netikslią, klaidinančią ir įstaigą menkinančią“ informaciją.<br>lrytas.lt koliažas
Nacionalinis kraujo centras<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Nacionalinis kraujo centras<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Antanas Matulas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Matulas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daumantas Gutauskas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daumantas Gutauskas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Nacionalinis kraujo centras<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Nacionalinis kraujo centras<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daumantas Gutauskas<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daumantas Gutauskas<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 8:37 PM

26–27 metų darbo stažą turėjusios Inga Krivickienė ir Ingrida Skridailienė bandė susisiekti su įstaigos vadovu Daumantu Gutausku, bet tokios galimybės negavo. Neoficialiais duomenimis, direktorius esą buvęs pernelyg užimtas.

Medikės buvo atleistos dėl neva padaryto šiurkštaus darbo drausmės pažeidimo, todėl nuobauda joms kirto dukart – ne tik prarado darbo, bet ir teisės į išeitinę išmoką. Negana to, tokia nuobauda užkirto šiaulietėms 3 mėnesius gauti bedarbiams mokamų pinigų iš Užimtumo tarnybos.

Skandalingai situacijai iškilus į viešumą, abiem patyrusioms medikėms darbą be dvejonių pasiūlė Šiaulių miesto Centro poliklinikos vadovas.

Papasakojo apie kasdienybę

Ką tokio pasakė Nacionalinio kraujo centro darbuotojos, kad buvo pritaikyta griežčiausia nuobauda? 

Per LNK televizijos žinias parodytame reportaže kalbėta, kad per šventes donorai būna mažiau aktyvūs, be to, žiemą jų skaičių sumažina įvairios ligos.

Nacionalinio kraujo centro padalinyje dirbančios medikės pasakojo, kad prisikviesti aukojančių kraują reikia nemažų pastangų – per dieną išsiunčiama iki 1000 SMS žinučių, be to, skambinama donorams ir prašoma, esant galimybei, apsilankyti.

Pateiktas ir vidutinis donorų skaičius – per dieną Šiauliuose sulaukiama poros dešimčių kraujo aukojančių miestiečių. Tiesa, sausį jų įprastai būna mažiau, todėl tirpsta sukauptos kraujo atsargos.

Reportaže, kurį rengusi žurnalistė pati yra donorė ir tądien aukojo kraujo, užsimenama, jog donorystė naudinga ir patiems geradariams, nes visapusiškai ištiriamas jų kraujas.  

Darbuotojus kausto baimė

Apie esamą padėtį papasakojusios darbuotojos iš darbo buvo atleistos gruodžio 19-ąją. Abi ilgametės darbuotojos kalbėti su žiniasklaida atsisako – perdavė, kad nenori mesti dėmės kilniai donorystės misijai. 

Nekalba ir dirbti likę darbuotojai. Neoficialiais duomenimis, jie sulaukė perspėjimo viešai neaptarinėti prieššventinių įvykių.

Tuo prieš kelias dienas įsitikino ir Garbės donoro ženklu už ilgametę donorystę apdovanotas publikacijos autorius. „Nekalbėsime, nes nieko nežinome,“ – klausimo apie dviejų kolegių atleidimą sulaukusios darbuotojos tik papurtė galvą.

Tylėjo ne visi – apie daug abejonių keliantį sprendimą Sveikatos apsaugos ministerijai ir Valstybinei darbo inspekcijai šią žinią dar prieš Kalėdas pranešė ilgametis donoras Šiaulių miesto tarybos narys Zakiras Medžidovas.

Žiniai pasklidus, situaciją aiškintis ėmė Valstybinė darbo inspekcija. Jos iniciatyva pradėta anoniminė darbuotojų apklausa dėl mobingo. Tiesa, kai kurie apklaustieji neoficialiai prisipažino, kad bijo net rašyti apie tai, ką išties patiria darbe.

Tikėtina, kad skirtos nuobaudos pagrįstumo ir jos dydžio klausimas persikels į Darbo ginčų komisiją. Kreiptis į ją dėl nuobaudos būtina per mėnesį.

Parlamentaras neslėpė: „Man gėda!“

Trečiadienį į Šiaulius buvo atvykę Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai, kurie išvažiuojamajame posėdyje su regiono politikais, medicinos įstaigų atstovais aptarė pradėtos reformos, kitas problemas.

Per vizitą apie dėl televizijos reportažo atleistas darbuotojas išgirdęs komiteto pirmininkas Antanas Matulas neslėpė, kad situacija šokiravo: „Man buvo gėda girdėti tai, kas įvyko. Vertinu labai blogai, nes tai – ciniškas elgesys, kurio demokratinėje visuomenėje negali būti.“

Parlamentaras stebėjosi, kad ilgametės darbuotojos buvo atleistos net nesusitikus: „Atvirai sakau, kad man gėda dėl tokių veiksmų. Todėl sveikatos apsaugos viceministro paprašiau išsiaiškinti, kodėl taip nepagarbiai ir neprofesionaliai pasielgta su gerą darbą dariusiais žmonėmis.“

Pasak A.Matulo, kalbėjimas į kamerą be vadovo žinios gal ir pažeidė vidinę tvarką, bet Seimo narys įsitikinęs, jog būtų pakakę pastabos ar įspėjimo: „Darbuotojos kalbėjo su žurnaliste, kuri pati yra donorė ir supranta problemas. Dar suprasčiau, jei būtų kritikuota įstaigos politika, bet šiuo atveju kalbėta tik apie kasdienybę.

Man akivaizdu, kad jokia žala nepadaryta, nes apie donorystę būtina kuo daugiau kalbėti ir ją skatinti. Todėl manau, kad darbuotojos buvo atleistos už gerą darbą.“

Vadovas jaučiasi esąs teisus

Nacionalinio kraujo centro direktorius D.Gutauskas informavo, kad yra išvykęs, bet įstaigos atstovai perdavė jo atsakymą. Jis pateikiamas netaisytas:

„Atsižvelgiant į asmens duomenų teisinės apsaugos reglamentavimą, įstaigos galimybės teikti asmens duomenis sudarančią informaciją yra ribotos. 2023 m. gruodžio mėnesį iš darbo VšĮ Nacionaliniame kraujo centre buvo atleistos dvi darbuotojos Lietuvos Respublikos darbo kodekso 58 straipsnio pagrindu dėl šiurkščių darbo pareigų pažeidimų ir griežtai laikantis nustatytos atleidimo tvarkos. Mūsų įsitikinimu, jos pažeidė įstaigos vidaus tvarką bei pateikė visuomenei klaidinančią informaciją.

Įstaigos turimais duomenimis šiuo metu tyrimą  atlieka Lietuvos Respublikos valstybinė darbo inspekcija prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Apie neva iškeltas bylas informacijos neturime. 

Įstaiga laikosi įstatymų nuostatų, todėl esant bent kokiems įpareigojimams, juos vykdys laikantis teisės aktuose nustatytos tvarkos. 

Nacionalinio kraujo centro Šiaulių punktas dirba įprasta tvarka, kraujo surinkimai nestoja.“

Ministras vertinti nepanoro

Sveikatos apsaugos ministerija, kurios atstovai trečiadienį dalyvavo renginyje Šiauliuose ir išgirdo apie skandalingą atleidimą, lrytas.lt pateikė atsakymus dėl šios situacijos. Komentaras publikuojamas netaisytas:

„Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praėjusių metų gruodį gavo skundą dėl galimai neteisėto dviejų buvusių Nacionalinio kraujo centro (NKC) darbuotojų atleidimo ir persiuntė jį nagrinėjimui pagal kompetenciją Valstybinei darbo inspekcijai (VDI). NKC informavo SAM, kad VDI nurodymu renka ir pateiks prašomus duomenis ir detalius paaiškinimus. Ministerija, gavusi VDI atlikto patikrinimo išvadas, jas įvertins ir pagal kompetenciją spręs dėl tolimesnių veiksmų. 

Atkreipiame dėmesį, kad SAM nėra įgaliota vertinti pavaldžių įstaigų darbuotojų atleidimo teisėtumo. Atleistiems asmenims rekomenduojama eiti teisiniu keliu – kreiptis į darbo ginčų komisiją, kaip numato Darbo kodeksas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.