NKC kreipiasi į šalies gyventojus: sparčiai senka 0 ir A kraujo grupių atsargos

Metų pradžia – laikotarpis, kuomet šalies gydymo įstaigose juntamas išaugęs kraujo perpylimui naudojamų kraujo komponentų poreikis. Nors po švenčių jaučiamas šiek tiek padidėjęs gyventojų aktyvumas dovanojant kraują, tačiau jis nepakankamas.

Nacionalinis kraujo centras<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Nacionalinis kraujo centras<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daumantas Gutauskas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daumantas Gutauskas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 2, 2024, 9:36 AM, atnaujinta Feb 2, 2024, 10:05 AM

Tad Nacionalinis kraujo centras (NKC) kreipiasi į šalies gyventojus ir prašo pasirūpinti ne tik savimi, bet nepamiršti prisidėti ir gelbstint gyvybes gydymo įstaigose gydomiems pacientams.

NKC duomenimis, šiuo metu ypač sparčiai senka 0, ir A kraujo grupių atsargos. Taigi, esant galimybei, gyventojų prašoma užsukti į artimiausią NKC padalinį, nes kiekvieno donoro paaukotas kraujas yra labai svarbus pildant sukauptas kraujo atsargas.

NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, šiuo metu bendras kraujo donorų aktyvumas visuose NKC padaliniuose yra padidėjęs, tačiau šalies gydymo įstaigose perpylimui naudojamų kraujo komponentų poreikis yra žymiai didesnis nei įprastai.

„Praėjusių metų pabaigoje džiaugėmės, jog kraujo donorų skaičius Lietuvoje didėja ir tai yra be galo gera naujiena. Noriu pasidžiaugti, kad šių metų pirmasis mėnuo taip pat geresnis nei pernai. Deja, matome, kad norint turėti pakankamą O ir A kraujo grupių atsargų rezervą, mums reikalingas dar didesnis šių kraujo grupių donorų susitelkimas.

Metų pradžia tradiciškai yra tas laikotarpis, kai žmonės pasineria į naujus darbus ir veiklas, todėl apie donorystės svarbą šiek tiek primiršta. Būtent todėl ir norime kreiptis į šalies gyventojus ir priminti, kaip svarbu nepamiršti kilnios misijos bei apsilankyti artimiausiame kraujo centre. Juk donorų paaukotas kraujas yra gyvybiškai svarbus ligoninių pacientams, gelbstint jų gyvybes“, – sako D. Gutauskas.

NKC direktorius taip pat primena, kad vieno žmogaus paaukotas kraujas gali išgelbėti net trijų pacientų gyvybes.

Be to, svarbu nepamiršti, kad duodant kraujo, būtina būti sveiku – kraujo donorais negali būti žmonės, sirgę ar sergantys onkologinėmis ligomis, hepatitu B ir C, sifiliu, žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV), taip pat kita sunkia lėtine ar pasikartojančia kraujotakos ar imuninės sistemos liga.

Kraują aukoti gali visi šalies gyventojai nuo 18 iki 65 metų: vyrai per metus gali duoti kraujo šešis kartus, moterys – keturis. Tiesa, gali būti taikomi tam tikri apribojimai dėl sveikatos būklės ar neseniai įvykusios operacijos.

NKC skaičiuoja, kad pernai kraujo dovanojusių donorų iš viso buvo kiek daugiau nei 40 000, atliktų donacijų – 72 300, o surinkta daugiau nei 32 500 litrų kraujo. 2022 m. kraują dovanojusių donorų buvo kiek daugiau nei 38 400, atliktų donacijų – beveik 68 000, o surinkta kraujo – kiek daugiau nei 30 500 litrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.