Ankstyva vėžio diagnostika ir gydymo galimybės – kada kreiptis į gydytoją?

Onkologija – sudėtinga, paini ir dažnai skausminga medicinos mokslo sritis, susidedanti ne tik iš laboratorinių rezultatų lapų, bet ir asmeninių pasakojimų, kuriuose susipina gyvybės ir mirties klausimas. Vasaris medikų ir pacientų bendruomenėje išsiskiria ir tuo, kad šį mėnesį minima Pasaulinė kovos su vėžiu diena. Ši diena skirta atkreipti dėmesį į vieną iš didžiausių ir daugiausiai iššūkių keliančių sveikatos problemų, su kuria susiduria mūsų visuomenė.

Vėžys – nekontroliuojamas nenormalių ląstelių dalijimasis bei augimas organizme.
Vėžys – nekontroliuojamas nenormalių ląstelių dalijimasis bei augimas organizme.
P9 klinikos abdominalinės chirurgijos gydytojas Jonas Činčikas.
P9 klinikos abdominalinės chirurgijos gydytojas Jonas Činčikas.
Vėžys – nekontroliuojamas nenormalių ląstelių dalijimasis bei augimas organizme.
Vėžys – nekontroliuojamas nenormalių ląstelių dalijimasis bei augimas organizme.
Vėžys – nekontroliuojamas nenormalių ląstelių dalijimasis bei augimas organizme.
Vėžys – nekontroliuojamas nenormalių ląstelių dalijimasis bei augimas organizme.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-02-06 11:00

Kas yra vėžiniai susirgimai?

Vėžys – nekontroliuojamas nenormalių ląstelių dalijimasis bei augimas organizme. Kai šis procesas tampa pažengęs, prasideda plitimas į kitus audinius, t.y. atsiranda metastazės.

Ankstyvosiose stadijose dažniausiai vėžys, deja, vystosi nesukeldamas jokių reikšmingų simptomų, todėl labai lengva šį susirgimą „pražiūrėti“. Reguliarūs sveikatos patikrinimai suteikia galimybę sveikatos priežiūros specialistams anksti aptikti anomalijas ar galimus vėžinius pakitimus prieš jiems progresuojant į pažengusias stadijas. Ankstyvas vėžinių pakitimų aptikimas ypač padidina sėkmingo gydymo ir išgyvenamumo tikimybę.

Rizikos veiksniai ir paplitimas Lietuvoje

Pagrindinis rizikos faktorius yra amžius, kuo asmuo vyresnis, tuo didesnė tikimybė susirgti vėžiu. Taip pat didelę įtaką turi rūkymas, netinkama mityba, nutukimas, alkoholio vartojimas, imunosupresinės būklės, infekciniai procesai, UV spinduliuotė ir radiacija. Šiuolaikinė statistika rodo, kad sergamumo vėžiu skaičiai nuolat didėja, bet medicinos mokslo pažanga padeda diagnozuoti ankstyvas vėžio stadijas. Augantys sergančiųjų skaičiai ne tik atspindi vėžio paplitimą, bet ir svarbų vaidmenį, kurį šiuolaikinė medicina atlieka nustatant šią klastingą ligą. Dažniausi nustatomi vėžio tipai yra krūtų, prostatos, plaučių, storosios žarnos, kasos, gimdos kaklelio ir odos vėžys. Moterų tarpe dažniausiai diagnozuojamas krūtų vėžys bei mirtingumas nuo šio susirgimo šiuo metu yra didžiausias. Tuo tarpu vyrų tarpe didžiausias sergamumas yra prostatos vėžiu, o mirtingumas nuo plaučių vėžio.

Savo žiniomis apie virškinimo sistemos onkologiją dalinasi P9 klinikos abdominalinės chirurgijos gydytojas Jonas Činčikas:

– Gydytojau, kokie simptomai pasireiškia prie virškinamojo trakto organų onkologinių susirgimų?

– Pradėkime nuo stemplės, dažniausias simptomas yra rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, taip pat skausmingas valgymas ir atsirūgimas maistu. Sergant skrandžio vėžiu būdingas rijimo sutrikimas, rėmuo, pykinimas, apetito stoka, išsipūtimo pojūtis pavalgius. Dvylikapirštės bei plonosios žarnos vėžys yra retas, tuo tarpu storosios žarnos vėžys iššaukia tokius simptomus kaip kraujavimas, tuštinimosi sutrikimai, tokie kaip išmatų formos pasikeitimas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, vėlesnėse stadijose – skausmas, žarnų nepraeinamumas. Verta paminėti, jog ryškaus kraujo pasirodymas ant popieriaus, unitazo ar išmatų dažniausiai neturi nieko bendro su onkologija – tai hemorojaus, įplėšų ar polipų pasekmė. Kepenų vėžiui būdinga bendras silpnumas, nuovargis, gelta, kūno niežulys. Kasos vėžys yra pavojingas, nes yra „nebylus“, kasos galvos vėžio atveju dažniausiai pacientai kreipiasi tik tada, kai pagelsta be skausmo, o kasos kūno ar uodegos onkologijos atveju galimas nedidelis pykinimas ar skausmas, dispepsiniai reiškiniai, tačiau dažniausiai nepasireiškia jokiais simptomais, todėl ir diagnozuojamas tik vėlyvose stadijose.

– Kuo apsilankymas pas gydytoją būtų naudingas vėžio diagnostikoje?

– Vienas svarbiausių aspektų visų ligų diagnostikoje yra kruopščiai surinkta anamnezė – atviras pokalbis su gydytoju. P9 klinikoje dirba specialistai, kurie laikosi etinių principų, užtikrindami pacientų privatumą, konfidencialumą, o tai svarbiausia siekiant užtikrinti

pasitikėjimą ir veiksmingą bendradarbiavimą. Kalbant apie tyrimus vėžio diagnostikoje, vienas svarbiausių ir informatyviausių tyrimų yra ultragarsinis tyrimas(echoskopija), šio tyrimo pagalba galima pamatyti ir sustorėjusias skrandžio sieneles, ir kepenų, kasos darinius, tulžies pūslės akmenis arba darinius, žarnyno sustorėjimus, cistas. Taip pat svarbu atlikti bendrą kraujo tyrimą, ir jei yra įtarimas, kokio tai organo patologija galėtų būti, atitinkamai reikėtų paskirti tyrimus, susijusius su tuo organu, t.y. įtariant kepenų patologiją atlikti kepenų fermentų bei bilirubino tyrimą iš kraujo, įtariant kasos – kasos fermentų tyrimą iš kraujo, skrandžio – Helicobacter Pylori testą. P9 klinikoje galima atlikti ir vėžio žymenų tyrimą, kuris gali atvesti į ankstesnį diagnozės nustatymo kelią.

– Kokių patarimų turėtumėte norint išvengti onkologinės ligos? Kokių prevencinių priemonių derėtų imtis?

– Pirmiausia, būti atviram su savo gydytoju, nebijoti išsakyti savo skundų. Konkrečiai skrandžio vėžio profilaktikai, yra svarbu išnaikinti H. Pylori bakteriją. Be abejo, didžiulį vaidmenį atlieka sveikas gyvenimo būdas, sveika ir subalansuota mityba, reikėtų vengti riebių, rūkytų, keptų produktų, nerūkyti, nevartoti alkoholio. Ir žinoma, sveika savikontrolė – suėjus tam tikram amžiui, žmogus patenka į rizikos grupę, kurioje statistiškai išauga susirgimų skaičius, Lietuvoje vykdomos penkios ligų prevencijos programos, net keturios iš jų skirtos ankstyvai vėžio diagnostikai, todėl būtinai reikia atlikti kiekvienam priklausančius tyrimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.