Dvi mamos kuria legendinį kaimą, padėsiantį kartu užauginti vaikus

Pamenate patarlę, kad vaikui užauginti reikia viso kaimo? Šiuolaikinėje visuomenėje dažniausiai vaikelio susilaukę tėvai gyvena toli nuo savo artimųjų, seneliai anūku džiaugiasi tik per šventes, o ir pagalbos suteikti negali. Vilma Kazlauskienė ir Dalia Tija Šilė nusprendė sukurti bendruomenę „Legendinis kaimas“, kuri padėtų kartu auginti mažylius.

„Legendinio kaimo“ kūrėjos – Vilma Kazlauskienė (nuotr. kairėje) ir Dalia Tija Šilė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Legendinio kaimo“ kūrėjos – Vilma Kazlauskienė (nuotr. kairėje) ir Dalia Tija Šilė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Šiuolaikinėje visuomenėje mamos dažniau sulaukia patarimų iš neva geriau žinančių nei pagalbos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Šiuolaikinėje visuomenėje mamos dažniau sulaukia patarimų iš neva geriau žinančių nei pagalbos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
„Legendinio kaimo“ logotipas – deivės Žemynos simboliai.<br> Asmeninio albumo nuotr.
„Legendinio kaimo“ logotipas – deivės Žemynos simboliai.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Šiuolaikinėje visuomenėje mamos dažniau sulaukia patarimų iš neva geriau žinančių nei pagalbos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Šiuolaikinėje visuomenėje mamos dažniau sulaukia patarimų iš neva geriau žinančių nei pagalbos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-12-26 06:53

Rado bendramintę

Iš Kupiškio kilusi ir kultūrinės veiklos vadybos specialybę baigusi V. Kazlauskienė gyvenimą išbandė įvairiose šalyse, vėliau su vyru apsistojo Vilniuje ir 2018-tais susilaukė sūnaus Vydūno. Auginant sūnų moteris užsiėmė joga, baigė kursus ir net tapo jogos mokytoja ir kineziterapeute.

„Dar augant Vydūnui spėjome kelis metus pagyventi Švedijoje, o grįžus, 2022 m., mums gimė dukrytė Astrėja. Atsistatymas po gimdymo bei visus sukrėtęs įvykis Kaune privertė mane susimąstyti. Prisiminus Skandinavijos šalių komunų mamų bendruomenes kilo idėja įkurti „Legendinį kaimą“ – Mamų bendruomenės asociaciją. Iš tiesų mintis gimė, kai ruošiau pirtį savo draugės „prausynoms“. Dalinausi šia idėja su nemažai žmonių ir viena iš dulų suvedė mane su Dalia Tija“, – pasakoja apie pažinti Vilma.

D. T. Šilė lrytas.lt skaitytojams jau pažįstama – gimus dukrai Gabijai ji išgyveno motinystės melancholiją ir įkūrė ne pelno siekiančią organizaciją „Mamos linija“. Apie tai galite paskaityti straipsnyje „Emocinius sunkumus tapus mama patyrusi Dalia įkūrė pagalbos liniją kitoms moterims“. O mes šįkart papasakosime apie „Legendinio kaimo“ idėją.

Sieks įvairovės

Kaip ir anksčiau minėtoje patarlėje, Vilma ir Dalia Tija siekia sukurti bendruomenę, kuri ir taptų tokiu kaimu kitiems tėvams.

„Šios bendruomenės esmė – visapusiška pagalba gimdyvėms nuo psichologinės ir emocinės paramos iki pagalbos buityje. Kuriama bendruomenė taps vieta, kur naujai „iškepta“ mama ne tik gaus atsakymus į visus jai rūpimus klausimus, bet ir visą reikalingą pagalbą atsistatymui po gimdymo. Taip pat numatome šviesti artimuosius apie tai, kaip kalbėti su gimdyve ir kaip geriausiai jai padėti sunkią akimirką“, – pasakoja iniciatyvios mamos.

Pirmiausia jos ketina suburti šiltą ir aktyvią gimdyvių bendruomenę Vilniuje, o tada „kaimo“ idėją plėtoti kituose miestuose.

„Svarstome, kaip galėtume užmegzti ryšį su naujai tapusiomis mamomis dar joms esant ligoninėje, taip užtikrinant maksimaliai savalaikę pagalbą“, – pabrėžia D.T. Šilė.

Susitikimai vyktų tiek gyvai, tiek ir nuotoliniu būdu.

„Susitikimai vyks tiek parke mamoms bestumdant vežimukus, tiek atsipalaiduojant jogos klasėje, tiek prie arbatos video skambučio metu. Stengsimės neapsiriboti kažkokiu vienu formatu, nes kiekvienos mamos interesai ir galimybės skiriasi. Sieksime įvairovės, taip sudarydami palankesnes sąlygas prisijungti kiekvienai trokštančiai“, – pasakoja jos.

Erzina pamokymai

V. Kazlausienė ir D.T.Šilė pabrėžia, kad bendruomenėje bus laukiamos ne tik mamos po gimdymo, bet ir tėčiai.

„Legendinio kaimo“ logotipui mamos pasirinko deivės Žemynos ir vaisingumo simbolius. Pasak jų, norėjosi, kad jame atsispindėtų veikla, kurios pagrindinis siekis yra mamų, kaip deivių, globojimas ir saugojimas.

Socialiniuose tinkluose mamų grupių yra šimtai, bet vis dažniau pasigirsta apie neetišką tarpusavio bendravimą, nepatyrusių mamų emocinį užpuolimą neva geriau žinančių gudruolių. Tai vyksta ne tik internete.

„Ypatingai tai pasireiškia iš artimųjų, kurie nevengia pamokyti naujai tapusios mamos, kaip jai „teisingai“ reikėtų auginti kūdikį. Būtent dėl šios priežasties vienas iš mūsų siekių yra šviesti artimuosius apie tai, kaip su atjauta ir supratingumu bendrauti su naująja mama“, – teigia Dalia Tija.

„Legendinio kaimo“ kūrėjos pačios kalbėdamos apie savo motinystės patirtį prisimena, kad didžiausias iššūkis buvo tai, kad visuomenė atskiria tave, kaip mamą su vaiku, vieną: „Pati lieki tvarkytis su savo rūpesčiais, nes juk esi pakankamai stipri ir tai tavo pareiga. Negalime aklai lyginti skirtingų laikmečių ir patirčių, tačiau anksčiau mūsų tėvus juk visas kaimas kartu augino. Labiausiai mums reikia bendrumo jausmo ir supratimo, kad ne „lietuvis lietuviui gali kenkti“, o priešingai – tapti stipriu užnugariu ir užjaučiančiu draugu.“

„Legendinį kaimą“ galite sekti socialiniame tinkle www.facebook.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.