Lietuvių dar neatrasta Lenkijos Aukštutinė Silezija: mama dalijasi įspūdingomis lankytinomis vietomis

Jeigu Lietuvoje jums darosi per ankšta, o gal tiesiog savo išvykas mėgstate paįvairinti ir kitų valstybių siūlomais maršrutais, labai rekomenduoju Lenkijos Aukštutinę Sileziją. Kitaip nei lietuvių pamėgta Žemutinė Silezija su sostine Vroclavu, Aukštutinė Silezija su sostine Katovicais lietuvių dar nėra atrasta. O be reikalo – tai išties turininga kryptis vaikų atostogoms ar atostogoms su šeima. Ką aplankyti ir ten pamatyti dalijasi trijų vaikų mama, tinklaraščio „Nėra blogo oro“ autorė Lina Vasiliauskienė.

Katovicuose Lina rekomenduoja aplankyti kalnakasių šachtas.<br>lrytas.lt koliažas
Katovicuose Lina rekomenduoja aplankyti kalnakasių šachtas.<br>lrytas.lt koliažas
Katovicuose Lina rekomenduoja aplankyti kalnakasių šachtas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Katovicuose Lina rekomenduoja aplankyti kalnakasių šachtas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Ogrodzienieco pilis.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Ogrodzienieco pilis.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tarnowsky Gory Sidabro kasykla.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tarnowsky Gory Sidabro kasykla.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tarnowsky gory akvaparkas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tarnowsky gory akvaparkas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Juodojo upietakio šachtoje.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Juodojo upietakio šachtoje.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Karalienės Luizos šachta.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Karalienės Luizos šachta.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Benzino pilis<br> Asmeninio albumo nuotr.
Benzino pilis<br> Asmeninio albumo nuotr.
Bobolice pilis.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Bobolice pilis.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lina Vasiliauskienė, tinklaraštis „Nėra blogo oro“

Dec 17, 2022, 1:32 PM

Katovicai – patogi lokacija apsistojimui

Kaip jau minėjau, Katovicai – Aukštutinės Silezijos sostinė. Čia apsistojus patogu aplankyti turistinius objektus, apie kuriuos tuojaus papasakosiu. Pažiūrėję į žemėlapį, galimai pakelsite antakį – juk iki šios Lenkijos dalies daugiau nei 800 km. Kaip iki Katovicų nusigauti? Turiu kelis pasiūlymus. Visų pirma, žinoma, galima keliauti mašina – nuo Vilniaus iki Katovicų užtruksite (neskaitant sustojimų) geras 9 valandas. Žinoma, daug. Bet yra kam ilgos kelionės mašina patinka, nes tokiu būdų galima turiningai susiplanuoti kelionę nuo taško iki taško aplankant kelis įdomius objektus pakeliui.

Kitas variantas – važiuoti traukiniu iš Vilniaus į Krokuvą (visai neseniai atsiradęs maršrutas!). Tiesa, kelionė bus dar ilgesnė – net 12,5 valandų traukiniu, o tuomet dar valandos trukmės kelias mašina (kurią tuomet, žinoma, reikės nuomotis) iki Katovicų. Bet gal jums patinka keliavimo traukiniais romantika? Taupantiems laiką, be abejonės, geriausias pasirinkimas – skrydis. Tiesioginio skrydžio nei į Katovicus, nei į Krokuvą nėra, tad į Katovicus reikės skristi su persėdimu Varšuvoje. Kaip matote, visais atvejais kelionė ilga, tačiau pasirinkimų daug. Bent mano nuomone, įveikti šį kelią dėl laukiamų įspūdžių tikrai verta.

Ką aplankyti Katovicuose?

Katovicai yra Lenkijos moderniosios industrializacijos centras. Šiame mieste nuo intensyvios pramonės (anglių dulkių bei rūkstančių fabrikų kaminų) net pastatai įgavo juodą spalvą. Kalnakasyba šio miesto vystymuisi turėjo išties didelę reikšmę, tad Katovicuose rekomenduočiau ekskursiją po specialiai kalnakasių šeimoms pastatytą gyvenamąjį rajoną – Nikiszowiec. Tai autentiškas miesto rajonas, sudarytas iš šešių uždarų triaukščių pastatų blokų su vidiniais kiemais.

Raudonų plytų pastatai su raudonais langų rėmais ir siauromis gatvėmis atrodo tikrai įspūdingai. Vizualiai ši vieta beveik nepasikeitusi dar nuo Antrojo pasaulinio karo, tad nenuostabu, jog yra įkvėpimo šaltinis filmo kūrėjams bei fotografams. Kviečiu ir jus pasiimti fotoaparatą (ar tiesiog mobilųjį telefoną) ir pasivaikščioti po šį unikalų rajoną.

Dar viena vieta, kurią norėčiau rekomenduoti, – didžiausią ekspozicinę erdvę visoje Lenkijoje turinti modernaus meno galerija „Wilsono šachta“. Kaip jau sufleruoja pavadinimas, ši galerija įsikūrusi buvusioje kasyklos šachtoje. Ryškios lauko skulptūros sudaro įspūdingą kontrastą su niūriomis industrinės aplinkos detalėmis: „Ką pramonė atėmė, menas privalo atkurti“. Galerija turi įspūdingą privačią modernaus meno kolekciją, taip pat eksponuoja jaunų, talentingų, pradedančiųjų menininkų darbų parodas. Spėju, kad daugumos vaikai nėra dideli meno gerbėjai, tačiau, tikiu, kad tiek Nikiszowiec rajono raudonumas, tiek galerijos spalvingumas prikaustys jų dėmesį.

Tarnowskie Gory veiklų bei įspūdžių gausa vaikams

Keliaujant Aukštutinėje Silezijoje tiesiog būtina aplankyti Tarnowskie Gory miestelį. Čia rasite istorinę švino, sidabro bei cinko požeminę kasyklą, kuri 2017 metais buvo įtraukta į UNESCO saugomų objektų sąrašą. Šioje kasykloje galėsite pasivaikščioti po požemius, aplankyti tris šachtas (Angelo, Angies bei Dievo palaimos) bei aplankyti muziejų, kuriame pasakojama kasybos bei apylinkių istorija.

Tiesa, dalį požeminės ekskursijos galėsite įveikti ne savo kojomis, o praplaukti valtimi pro specialiai turistams sukurtą ir vandeniu pripildytą dirbtinį kanalą. Šis praplaukimas gana trumpas, bet įskaičiuotas į kasyklos lankymo kainą ir juo plaukti gali bet kokio amžiaus vaikai. Jeigu šis plaukimas jums patiks ir norėsis dar – turiu gerų žinių! Vos 2 km nuo pagrindinės sidabro kasyklos nutolusi Juodojo upėtakio šachta (tai vis dar tos pačios kasyklos sistemos dalis) jums gali pasiūlyti ilgesnį – 1 valandos trukmės – pasiplaukiojimą.

Atkreipkite dėmesį – plaukimą čia labai rekomenduoju rezervuoti iš anksto internetu, jis kainuoja papildomai ir jauniausių plaukikų amžius – 5 metai. Juodasis upėtakis ypatingas tuo, kad tai vienas ilgiausių požeminių (25–30 m po žeme) turistinių maršrutų Lenkijoje. Šis kanalas buvo sukurtas tam, kad juo nutekėtų vanduo iš sidabro kasyklos, tad visas kanalo ilgis net ~5 km (iš jų plaukimui pritaikyti 600 m). Vanduo itin skaidrus ir geriamas. Tiek kasykloje, tiek kanale ir žiemą, ir vasarą temperatūra vos 10 laipsnių, tad apsirenkite atitinkamai. Įspūdinga detalė – valtis plaukia ne variklio ar irklų pagalba, o naudojant paties vairuotojo kūno jėgą.

Sušąlote kasyklose? Užsukite į Tarnowskie Gory vandens parką. Čia lankytojų laukia įvairių baseinų bei pirčių kompleksas, kuriame vaikai galės išbandyti baseiną su irklentėmis, o visa šeima – pasidžiaugti daugybe šio vandens parko pramogų, įskaitant beprotišką turbo interaktyvią vandens čiuožyklą. Jeigu po visų šių įspūdžių dar norėsis papildomos pramogos, tai Tarnowskie Gory taip pat kursuoja ir seniausias Lenkijoje siaurukas.

Įspūdingos Aukštutinės Silezijos pilys

Šiame regione taip pat rasite išties didingų pilių. Pirmosios dvi, kurias lankiau (Bobolicų pilis bei Ogrodzienieco pilis), pastatytos dar XIV amžiuje ir abi priklauso „Erelio lizdams“ – Lenkijos karalystės vakarinę sieną gynusiai Lenkijos pilių sistemai. „Erelio lizdų“ pilys buvo statomos, kad apginti tuometinę sostinę Krokuvą nuo čekų karaliaus Jono Liuksemburgiečio karių įsiveržimų, kurie įvyko 1327 ir 1345m.

Trys pilys iš šios pilių sistemos yra Aukštutinėje Silezijoje. Šių šalių gynybos principas veikė taip – artinantis priešui, pilyje būdavo uždegamas laužas, kurio dūmus matydavo arčiausiai esanti pilis. Tuomet ta pilis taip pat uždegdavo laužą ir taip perduodavo žinią apie pavojų vis tolyn iki pat Krokuvos.

Autentiškoji Bobolicų pilis man padarė didžiulį įspūdį. Ko vertas jau vien tas faktas, kad ji yra atrestauruota asmeninėmis lėšomis bei tvarkyta taip, lyg būtų statoma viduramžiais. Negana to, nuo pilies atsiveria nuostabi slėnio panorama, o apylinkėse nerasite jokių mugių ar neautentiškų pramogų.

Tuo tarpu, iš galingosios bei įspūdingosios gynybinės Ogrodzienieco pilies po švedų karo yra likę tik didingą istoriją menantys griuvėsiai. Ši vieta yra išties labai „fotogeniška“ bei kinematografiška – ji buvo įamžinta filmuose „The Revenge“ bei Lenkijoje populiariame seriale „Janosik“, taip pat muzikiniuose klipuose, pavyzdžiui, Iron Maiden „Live after Death“ bei daugybėje nuotraukų. Kas aktualiausia keliaujantiems su vaikams, šios pilies papėdėje yra įsikūrusi didžiulė pramogų erdvė vaikams, kurioje rasite daugybę pramogų – vasaros rogutes, laipynių parką, miniatiūrų parką bei eksperimentų parką, kuriame per žaidimus vaikai sužinos, kaip veikia fizikos dėsniai.

Jeigu jūsų šeimoje auga riteriais besidomintis vaikas, būtinai aplankykite Bedzin pilį. Ši pilis buvo pastatyta prekybai (ypač druska) svarbiame mieste, kad apsaugoti Lenkijos sieną nuo vokiečių kilmės Silezijos gyventojų. Nuo 1956 metų pilis tapo muziejumi, kuriame yra keturios ekspozicijos skirtos šioms tematikoms: karių amunicijai (nuo viduramžių iki Antrojo Pasaulinio karo), Bedzin pilies istorijai, „Erelio lizdų“ pilims bei karinei Bedzin regiono istorijai.

Karalienės Luizės ir Gvido kasyklų kompleksas

Jeigu jums patiko istorinės sidabro kasyklos, būtinai aplankykite Zabžės miestelį ir čia esančias kasyklas: Karalienės Luizės šachtą – kasyklą bei Gvido kasyklą. Šie abu objektai priklauso tam pačiam kompleksui ir vienas nuo kito yra nutolę vos 2 km.

Karalienės Luizės kasykla – tai itin unikali vieta, kur galima praleisti laiką su šeima. Šis objektas yra įsikūręs vienoje seniausių akmens anglies kasyklų Aukštutinėje Silezijoje. Jos požeminių koridorių tinklas driekiasi beveik po pačiu miesto centru. Ekskursija truks apie 2,5–3 valandas, o jauniausi lankytojai turi būti bent 5 metų. Keliaudami siaurais koridoriais pamatysite (ir labai aiškiai išgirsite) aktyvias anglies kasimo mašinas, interaktyviai sužinosite apie kasėjų darbą bei anglies svarbą Aukštutinei Silezijai .

O kas smagiausia – dalį turistinio maršruto (net 1100 m) galėsite praplaukti valtimi požeminiu vandens kanalu esančiu 40 metrų po žeme! Tai pats ilgiausias tokio tipo maršrutas Lenkijoje ir vienas ilgiausių Europoje. Tiesa, čia vaikai gali plaukti nuo 7 metų. Antžeminėje dalyje vaikai galės apsilankyti edukaciniame – pramoginiame parke, kur mažieji turės progą pasidžiaugti žaidimų aikštele, pabandyti ištrūkti iš labirinto bei pažinti, kaip veikia saulės laikrodis. Šiek tiek vyresniems lankytojams, tikiu, bus įdomu apžiūrėti įspūdingą karinės technikos kolekciją Karinių technologijų parke.

Gvido kasyklos – giliausiai esanti 320 m gylyje turistinė trąsa Europos anglies kasyklose.

Kaip jau minėjau, vos 2 km atstumu rasite Gvido kasyklas – vieną įdomiausių lankytinų vietų regione. Dviejų lygių po žeme kasyklose ne tik susipažinsite su XX amžiaus pradžios šachtininkų kasdienybe, bet ir važiuosite unikaliu kabančiu elektriniu traukiniu (tai vienintelė vieta pasaulyje, kur tokiu traukiniu gali važiuoti turistai!), pabuvosite Europoje giliausiai po žeme (net 320 metrų gylyje) esančiame bare, atrasite arklides (ir sužinosite, kokią rolę šie gyvūnai atliko kasybos pramonėje) bei koplyčią.

Verta žinoti, jog trasa yra 3,5 km ilgio ir ją įveiksite maždaug per 2,5 valandos, o temperatūra kasyklose sieks 13–16 laipsnių šilumos. Jauniausių lankytojų amžius – 6 metai. Išskirtinės patirtys jūsų laukia ir kitoje ekskursijoje po autentišką kasyklos šachtą. Dėl saugumo ją rinktis gali tik sveiki bei puikios fizinės būklės suaugusieji, apsirengę pilną kalnakasio amuniciją. Kelionė šachtoje truks apie 3,5 valandos, o išankstinė rezervacija yra būtina.

Kaip jau turbūt patys įsitikinote (nors pateikiau tik mažą dalį Aukštutinės Silezijos, kurią rekomenduoju aplankyti) – tai išties puiki ir įspūdžių kupina kryptis kelionei su šeima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.