Nudžiuginkite vaikus ledais: žinoma mama dalijasi egzotiškais receptais, kuriuos lengvai pagaminsite namuose

Įsibėgėjus ledų sezonui, sutramdyti vaikų troškulį šiam gaivinančiam desertui tėvams tampa tikru iššūkiu, tad tenka ieškoti ne tik kompromisų, bet ir sveikatai palankesnių alternatyvų. Artėjant Tarptautinei vaikų gynimo dienai, tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė ir „Maximos“ vaikų mitybos idėjų partnerė Eglė Juzumas kviečia pradžiuginti mažuosius ir ledus, kurių porcijų galima neskaičiuoti, pasigaminti patiems. Anot jos, lengvai paruošiami naminiai ledai gali būti ne tik maistingu užkandžiu, bet ir tapti smagiu šeimos užsiėmimu bei Vaikų gynimo dienos šventės tradicija.

Eglė Juzumas kviečia pradžiuginti mažuosius ir ledus, kurių porcijų galima neskaičiuoti, pasigaminti patiems.<br>lrytas.lt koliažas
Eglė Juzumas kviečia pradžiuginti mažuosius ir ledus, kurių porcijų galima neskaičiuoti, pasigaminti patiems.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-31 15:41

Naminiai ledai – skonių įvairovė

Dviejų vaikų mama, maisto mylėtoja ir tinklaraštininkė E. Juzumas prisipažįsta, jog ledams yra neabejinga nuo pat tada, kai pirmąsyk jų paragavo vaikystėje, todėl jų visuomet galima rasti jos šaldiklyje.

„Mūsų šeima mėgsta įvairius ledus. Namuose visuomet turime bent keletą rūšių skirtingų skonių pirktų ir naminių ledų. Vasarą malonu lankytis ledainėse, skanauti pamėgtus ir naujus ledus. Bet užvis labiau mėgaujamės savos gamybos ledais – juos šaldome ir ragaujame reguliariai. Tam turime įvairių formelių ir mėgstame paeksperimentuoti, derindami skirtingus produktus ir skonius. Ledų gaminimas namuose leidžia ne tik patiems susikurti sveikatai palankesnius ir įvairių skonių desertus, bet ir turėti išties smagų laiką su vaikais“, – sako E. Juzumas.

Pasak moters, lyginant su įprastais ledais, naminiai turi keletą pranašumų. Pirmiausia, juos gaminant galima patiems rinktis sudedamąsias dalis, pagrindinius produktus ir priedus. Tai ypač aktualu, jei norisi sumažinti ar visai atsisakyti cukraus, pieno ar kitų produktų. Galiausiai, žinant konkrečią ledų sudėtį, galima mažiau save varžyti ir mėgautis daugiau nei viena porcija, o tai vaikams – ypač gera naujiena.

Ragina išbandyti netikėtus priedus

Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė pasakoja, jog gaminant namuose ledus galima drąsiai eksperimentuoti – taip atrasite netikėtų skonių variacijų.

„Ledus galima pagaminti kone iš visko, tačiau norint įsitikinti, kas gerai šąla ir kas su kuo dera, rekomenduoju drąsiai eksperimentuoti. Tam tereikia skirtingų formelių. Vienose šaldykite ledus iš sulčių – ypač skanu, kai jos būna natūralios, kitose formelėse pridėkite dar ir vaisių, uogų. Grietinėlės ledus galima gardinti medumi, klevų sirupu, šokoladu, riešutais ar džiovintais vaisiais – čia fantazijai nėra ribų. Puikūs ledai gaunasi ir užšaldžius glotnučius. Netoleruojantiems laktozės galima šaldyti kokosų ar kitą augalinį pieną su įvairiais priedais. Naudokite savo mėgstamus ingredientus ir maišykite kuo įvairesnius ledus – skonių įvairovė leis mėgautis nepabostančiais desertais“, – pataria E. Juzumas.

Anot tinklaraštininkės, norintiems mėgautis ledais, savo konsistencija primenančiais parduodamus parduotuvėje ar ledainėje, teks įvaldyti kiaušininio kremo ir grietinėlės sukimo techniką, taip pat įsigyti ledų aparatą. Tačiau turintiems mažiau laiko ir norintiems paprastesnio rezultato namų sąlygomis, ypač kai procese dalyvauja ir vaikai, apsisunkinti išties neverta. Tereikia pasirinkti norimus produktus, sutrinti iki kreminės konsistencijos ir užšaldyti gautą masę.

„Pagrindinė taisyklė, norint išties skanių naminių ledų, tai – kokybiški produktai: riebi grietinėlė, pienas ar graikiškas jogurtas, taip pat švieži, gerai sunokę vaisiai, uogos ir sezoninės gėrybės, ir, žinoma, tikras, juodasis šokoladas. Kuo kokybiškesnius ir sveikatai palankesnius produktus rinksitės, tuo ledai bus gardesni ir maistingesni. Atminkite, kad naminiams ledams tinka ne tik saldūs skoniai – pagardinkite juos avokadu, aitriaisiais pipirais ar kava – skoniui suteiks ryškesnį akcentą, o rezultatai maloniai nustebins. Žinoma, tokios skonių variacijos galimai labiau patiks tėvams“, – šypsosi E. Juzumas.

Vanilinis plombyras, kakaviniai ir uogų

E. Juzumas prisipažįsta, kad savo vaikams ledų porcijų neskaičiuoja, ypač tada, kai šis desertas pagamintas savo pačių rankomis namuose, iš kruopščiai atrinktų ir kokybiškų ingredientų.

„Jeigu ledai naminiai, galiu jaustis visiškai rami ir leisti vaikams jais mėgautis kiek norisi. Žinau, iš ko pagaminti mūsų ledai, todėl po tokios porcijos vaikas bus ne tik sotus, bet ir laimingas. Žinoma, renkamės ledus ir parduotuvėse – pirktinių porcijų taip pat leidžiu daugiau nei vieną, visgi tokiais atvejais atsižvelgiu į ledų sudėtį. Svarbu rinktis tokius ledus, kurie ne tik atgaivintų, bet ir būtų maistingi, su mažiau cukraus“, – įsitikinusi tinklaraštininkė.

Kad šiltuoju metų laiku ledai yra itin mėgstamas desertas, pritaria ir Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

„Gyventojai ir šaltuoju metų laiku perka ledus, tačiau birželio ir liepos mėnesiais šio deserto populiarumas pasiekia piką. Populiariausi ledai yra vafliniuose puodeliuose, o antri pagal populiarumą – vadinamieji šeimyniniai ledai, parduodami didesniais kiekiais. Įdomu tai, jog pirkėjai ištikimi vaniliniam plombyrui: su priedais ir be jų, indeliuose, ant pagaliuko ar dėžutėse – būtent šių ledų yra nuperkama daugiausiai. Tarp populiariausių taip pat rikiuojasi kakaviniai bei uogų skonio ledai“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Itin mėgstantiems ledus mažiesiems smaližiams ir jų tėvams tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė rekomenduoja išbandyti jos firminius receptus. Bene visus aukštos kokybės ingredientus, kurių prireiks šiems naminiams ledams pagaminti, galima rasti „Maximos“ privataus prekės ženklo „Well Done“ asortimente.

„Šiems ledams gaminti nereikia ypatingų žinių ar įgūdžių ir, svarbiausia, daug laiko. Procesas labai patinka vaikams, tad kviečiu įtraukti mažuosius į šį smagų ir džiaugtis dvigubai: ne tik gaminant, bet ir mėgaujantis kartu parleistu laiku bei rezultatu“, – ragina E. Juzumas.

„Pina Colada“ ledai

Reikės:

  • 160 g šaldytų bananų,
  • 160 g šaldytų ananasų,
  • 4–6 šaukštų kokosų grietinėlės (arba kokosų pieno).

Gaminame: šaldytus vaisius sudėkite į virtuvinį kombainą, supilkite kokosų grietinėlę (arba kokosų pieną) ir trinkite, kol masė pasidarys vientisa ir įgaus kreminę konsistenciją. Jei masė sunkiai trinasi, įpilkite dar kelis lašelius grietinėlės. Supilkite į norimas ledų formeles, užšaldykite, skanaukite!

Bananų ir aviečių ledai

Reikės:

  • 3 gerai sunokusių bananų,
  • 1 šaukšto liofilizuotų aviečių,
  • keleto šaukštų mėgstamo pieno (puikiai tinka augalinis).

Gaminame: sunokusius bananus nulupkite, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į šaldymui skirtą indą ar maišelį ir palikite šaldiklyje. Kai ateis ledų gaminimo laikas, suberkite šaldytus bananus į virtuvinį kombainą, berkite šaukštą liofilizuotų aviečių ir smulkinkite iki vientisos, glotnios masės. Jei tekstūra nepakankamai kremiška – įpilkite keletą šaukštų pasirinkto pieno. Valgykite juos, ką tik sutrintus. Jei norisi kietesnės konsistencijos, galima pusvalandžiui įdėti į šaldiklį. Serviruodami indelyje patiekite su mėgstamomis uogomis, granola arba riešutais.

Jogurtiniai ledai su uogomis

Reikės:

  • 1 indelio riebaus (bent 10 proc.)
  • graikiško jogurto,
  • šlakelio klevų sirupo arba medaus,
  • mėgstamų uogų (tinka braškės, šilauogės, avietės ar pan.).

Gaminame: jogurtą sumaišykite su klevų sirupu arba skystu medumi. Saldumą reguliuokitės pagal poreikį. Į ledų formeles dėkite pasirinktas uogas, galima maišyti kelias skirtingas rūšis ir pjaustyti smulkiau. Jas užpilkite saldintu jogurtu, įstatykite į formelės vidurį pagaliuką ir palikite šalti šaldiklyje. Tokie ledai tinkami netgi pusryčiams – mėgaukitės sveika ledų alternatyva. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.