Žinomas sportininkas sūnui suteikė išskirtinį vardą, kuris primins poros mėgstamą jūrą

Lietuvos buriuotojo Juozo Bernoto (31 m.) gyvenimo įvykiai susiję su olimpiniais ciklais. Prieš ketverius metus po žaidynių Rio de Žaneire Juozas vedė jogos mokytoją Giliją (31 m.). Nors šįmet olimpiada Tokijuje buvo nukelta, spalio pabaigoje šeimai gimė Viesulas. Ar pirmagimiui šis vardas buvo suteiktas dėl to, kad buriuotojui jūroje reikia stipraus vėjo?

Juozas ir Gilija Bernotai su naujagimiu privačioje palatoje praleido ilgiau nei savaitę.<br>A.Šimkienės nuotr.
Juozas ir Gilija Bernotai su naujagimiu privačioje palatoje praleido ilgiau nei savaitę.<br>A.Šimkienės nuotr.
Antroje lapkričio pusėje kauniečio buriuotojo J.Bernoto laukia Europos čempionatas Portugalijoje, bet neaišku, ar dėl pandemijos jis įvyks, ar bus atidėtas.<br>A.Ridikaitės nuotr.
Antroje lapkričio pusėje kauniečio buriuotojo J.Bernoto laukia Europos čempionatas Portugalijoje, bet neaišku, ar dėl pandemijos jis įvyks, ar bus atidėtas.<br>A.Ridikaitės nuotr.
Juozas ir Gilija Bernotai su naujagimiu privačioje palatoje praleido ilgiau nei savaitę.<br>A.Šimkienės nuotr.
Juozas ir Gilija Bernotai su naujagimiu privačioje palatoje praleido ilgiau nei savaitę.<br>A.Šimkienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 7, 2020, 5:58 PM, atnaujinta Nov 7, 2020, 7:20 PM

Vardo nesieja su charakteriu

Pirma naktis spalio 28- osios vakarą gimus Viesului buvo rami. Norėdama pažindyti naujagimį Gilija turėjo jį kas tris valandas pažadinti, nes sūnus saldžiai miegojo. Jis pats neatsibusdavo paprašyti mamos pieno.

Nors pirmagimis labai ramus, tėvai jam davė Viesulo vardą. Kineziterapeutė, jogos mokytoja G.Bernotienė neabejoja, kad vardo nereikia sieti su charakteriu, kuris tik pradeda formuotis.

Kai kalbėjomės su Bernotais, jie dar buvo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų individualioje palatoje. Tik kartą pokalbio metu pasigirdo Viesulo balsas, kai tėvas keitė sauskelnes. Matyt, sūnus parodė nepasitenkinimą, kad vėl buvo pažadintas.

Juk po 9 mėnesių prabuvus mamos pilve ir išvydus koronaviruso pandemijos sukaustytą pasaulį kūdikiui norėjosi daug miegoti. Jam buvo ramu, nors tą pačią dieną, kai Viesulas gimė, Kaune ir kitose savivaldybėse buvo paskelbtas karantinas.

Į Kauno klinikas Lietuvos buriavimo čempionas su žmona atvyko dar prieš karantiną – spalio 23 dieną. Jiems buvo atlikti testai dėl COVID-19. Sužinoję, kad nėra užsikrėtę koronavirusu, sutuoktiniai įsikūrė vienvietėje palatoje ir laukė gimdymo.

Kitą dieną prasidėję sąrėmiai Giliją vargino ne vieną parą, kol spalio 28-osios vakarą išvydus pirmagimį gimdyvės veidą nušvietė palaiminga šypsena.

„Visi esame pavargę, bet labai laimingi. Didžiausias turtas, kurį galime turėti, dabar yra ramybė. Juk sūnus sėkmingai atėjo į mūsų gyvenimą“, – po gimdymo sakė G.Bernotienė.

Nustebino ūgis ir svoris

Palatoje įsikūrusiam J.Bernotui nuo pat pirmų kūdikio gimimo akimirkų teko naujos pareigos – jam nebuvo baisu paimti naujagimio ant rankų, pakeisti sauskelnių.

Pirmagimis Viesulas gimė stiprus vyrukas – svėrė 4220 gramų, jo ūgis – 56 centimetrai, tad tėvams sūnus tikrai neatrodo gležnutis kūdikis.

Svarbu, kad mažylis sveikas, nesiskundžia apetitu, gerai miega. Kol kas Juozas ir Gilija nepatiria didelio vargo augindami išsvajotąjį sūnų.

„Iš palatos niekur neišeiname, nes dabar tokios taisyklės. Prieš vykdami namo turėsime pakartoti COVID-19 testą“, – pasakojo G.Bernotienė ir pasidžiaugė, kad ligoninėje vyras visada šalia.

Buriuotojui neprailgo keletą dienų su šeima leisti privačioje palatoje niekur neišeinant, juk jam buvo svarbiausia nuo pat pirmo kūdikio riksmo atėjus į šį pasaulį patirti tėvo pareigas.

Vardą gavo iš senelio

„Gilija norėjo, kad sūnaus vardas būtų išskirtinis. Tačiau abu norėjome, kad jis būtų susijęs su jūra. Mums abiem patiko Viesulo vardas“, – patikino profesionalus buriuotojas.

Jo žmona taip pat mėgsta buriuoti, tai – jos laisvalaikio pomėgis. Nenuostabu, kad bangos, vėjas tėvams kelia gerų emocijų.

Ar Bernotai netiki prietarais ir ar nesibaimina, kad ūgtelėjusio sūnaus nesugaudys, nes lėks kaip viesulas?

„Vardas charakterio tikrai neapibrėš, nes sūnus labai ramus. Net keičiant sauskelnes jis žiovauja, truputį pazirzia, bet iš tiesų yra ramaus būdo. Tad vardas, kaip matome, bus kaip asmenybės bruožų paskaninimas“, – pasakojo G.Bernotienė.

Buriuotojas Juozo vardą perėmė iš šviesaus atminimo senelio, kuris taip pat buvo Juozas. Tačiau J.Bernotas neieškojo sūnui vardo iš giminės.

„Juokingiausia, kad mano tėčio vardas – Gintaras, vyro tėčio – Gintautas.

Nors mūsų tėvai puikūs ir jų vardai gražūs, nutarėme, kad sūnui neduosime senelių vardų.

Kadangi mano vardas retesnis, retesnį pasiūliau ir vaikui. Buvo keli variantai, pasirinkome Viesulą, nes Juozas buriuoja ir aš, kiek galiu, prisidedu prie buriavimo“, – pasakojo laisvalaikį ant vandens mėgstanti leisti Gilija.

Sutuoktinis buriuoja burlente, žmona plaukia jachta, todėl abu puikiai supranta, kad be vėjo – nė iš vietos.

Bet ką tik pasaulį išvydęs sūnus tėvus tarsi sugrąžino ant žemės – dabar jie nuolat turės suktis apie Viesulą.

Varžybų grafikas išsiderino

Antroje lapkričio pusėje kauniečio buriuotojo laukia Europos čempionatas Portugalijoje, bet neaišku, ar dėl pandemijos jis įvyks, ar bus atidėtas.

„Neaišku, ar mes, buriuotojai, galėsime išvykti. Ruošiamės Kauno mariose. Orai vėsta, todėl pasirengimas bus vis sunkesnis. Turėtume vykti treniruotis kur šilčiau, bet tam dabar nėra sąlygų. Iš dalies toks sąstingis sporte man suteikė daugiau laiko praleisti su padidėjusia šeima“, – tvirtino kelialapį į Tokijo žaidynes turintis buriuotojas.

Žmonos nėštumas sutapo su koronaviruso epidemijos pradžia šalyje, sutuoktinio varžybų grafiką išderino karantinas, bet pora nepanikavo ir neramų laiką priėmė kaip likimo dovaną.

Šių metų pradžioje sutuoktiniai atidarė jogos studiją, bet netrukus reikėjo užverti jos duris ir laikytis karantino režimo.

„Per šiuos metus buvo daug įvykių“, – atsiduso Juozas. Bet Gilija 2020-uosius, nors jie ir neramūs, pavadino viena didele švente. Juk visus iššūkius vainikavo Viesulo gimimas.

Juozo ir Gilijos meilė skaičiuoja jau dvylika metų. Ilgai draugavę įsimylėjėliai susituokė 2016 metais, po Rio de Žaneiro žaidynių. Kaunietis dalyvavo dvejose žaidynėse – Londono ir Rio de Žaneiro.

Nors aukštų vietų buriuotojas nepelnė, tikisi, kad trečios olimpinės žaidynės jam bus daug sėkmingesnės. Juk kaip šeimoje kiekvienais metais viskas klostosi vis geriau, taip ir sporte rezultatai kasmet gerėja.

Viesulas neabejotinai sustiprins buriuotojo tikėjimą savo jėgomis ir įkvėps pasikinkyti palankų vėją aukščiausio lygio varžybose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?