Prezidentės patarėjas atskleidė, kaip „Gazprom“ galėtų sušvelninti savo padėtį

Rusijos dujų milžinas „Gazprom“, kuriam gresia baudos už galimus konkurencijos pažeidimus, galėtų sušvelninti savo padėtį, jeigu pradėtų taikyti teisingesnes dujų kainas Lietuvai jau dabar, teigė prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas.

Pasak prezidentės vyriausiojo patarėjo, „Gazprom“ sušvelnintų savo situaciją, jeigu pradėtų taikyti teisingesnes dujų kainas Lietuvai nelaukdamas EK laiško.<br>EPA-ELTA nuotr.
Pasak prezidentės vyriausiojo patarėjo, „Gazprom“ sušvelnintų savo situaciją, jeigu pradėtų taikyti teisingesnes dujų kainas Lietuvai nelaukdamas EK laiško.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 8, 2013, 11:08 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:15 AM

Apie prieš metus Europos Komisijos (EK) pradėtą tyrimą, kurį ketinama baigti iki kitų metų pavasario, dėl galimo „Gazprom“ piktnaudžiavimo dominuojama padėtimi, valstybės vadovė praėjusią savaitę kalbėjosi su Lietuvoje viešėjusiu Europos Sąjungos (ES) konkurencijos komisaru Joaquinu Almunia.

„Šiuo metu, ką ir pats komisaras pripažino, jau rasta daug ir pagrįstų įrodymų, nes EK jau ruošia raštą „Gazprom“, kuriame bus išvardinti visi rasti pažeidimai. „Gazprom“ turės į tą raštą atsakyti ir imtis kitų priemonių pažeidimams ištaisyti“, – paaiškino N.Udrėnas.

Pasak prezidentės vyriausiojo patarėjo, „Gazprom“ sušvelnintų savo situaciją, jeigu pradėtų taikyti teisingesnes dujų kainas Lietuvai nelaukdamas EK laiško.

Teisingesnės dujų kainos, Prezidentūros atstovo įsivaizdavimu, būtų tokios, kokios, pavyzdžiui, yra taikomos „Vokietijai minus transportavimas“.

Vyriausiasis patarėjas taip pat pažymėjo, kad tiek prezidentė, tiek eurokomisaras Ch.Almunija pabrėžė suskystintų dujų terminalo svarbą plečiant konkurenciją dujų tiekimo srityje. Jie tikisi, kad tai bus naudinga ir vartotojams.

„Suprantama, kad „Gazprom“ tiesiogiai ar netiesiogiai bandys ieškoti būdų, kaip žlugdyti šitą projektą ar bent atitolinti dujų tiekimo alternatyvų atsiradimą“, – konstatavo N.Udrėnas.

Dėkodamas projekto vykdytojams, prezidentės patarėjas pažymėjo, kad tai yra ne tik dujų ar energetinio savarankiškumo projektas, bet ir „mūsų nacionalinio saugumo, demokratijos plėtros garantas“.

„Nes užtikrinus pigesnes dujas bus ir panaikinti visokie energijos tarpininkai, kurie taip pat turi interesų ir daro įtaką mūsų politinei sistemai“, – sakė N.Udrėnas.

Prezidentės vyriausiasis patarėjas perdavė šalies vadovės norą, kad EK kuo greičiau priimti direktyvą dėl žalos atlyginimo už konkurencijos sąlygų taisyklių pažeidimus. Ji leistų nuo konkurencijos pažeidimų nukentėjusiems žmonėms teistis ir galimai susigrąžinti patirtą žalą.

Prezidentūros atstovas atkreipė dėmesį, kad tai galėtų būti dar vienu instrumentu ir „Gazprom“ atveju.

„Tai yra labai svarbi iniciatyva, ir tikimės, kad per Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai bus padaryta žymi pažanga šios direktyvos priėmimui“, – sakė N.Udrėnas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.