ES pritarė Vengrijos sandoriui su Rusija dėl atominės jėgainės

Šalies premjero tarnybos vyresnysis sekretorius Janosas Lazaras pavadino šį susitarimą „labai svarbiu įvykiu“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-21 12:18, atnaujinta 2018-01-06 07:25

Pagal susitarimą, pasiektą su „Euratom“ kovo pabaigoje, Rusija galės 10 metų tiekti kurą dviem naujiems reaktoriams „Pakš“ jėgainėje, esančioje centrinėje Vengrijos dalyje.

Iš pradžių „Euratom“ nerimavo dėl to, kad Rusija būtų vienintelė kuro tiekėja.

Šalies premjero tarnybos vyresnysis sekretorius Janosas Lazaras pavadino šį susitarimą „labai svarbiu įvykiu“.

Tačiau derybos su Europos Komisija (EK), manoma, truks dar kelis mėnesius, kilus susirūpinimui dėl konkurencinių nuostatų ir tiekimo sutarties teisėtumo, sakė J. Lazaras.

Sutartis tarp Vengrijos ir Rusijos, pagal kurią numatytas dviejų atominių reaktorių įrengimas Vengrijos atominėje jėgainėje „Pakš“, buvo suderintas su Europos Komisija (EK) dar 2013 metais, ir jokių priekaištų šiuo klausimu nebuvo sulaukta, vasarį tvirtino už projektą atsakingas Vengrijos vyriausybės įgaliotasis atstovas Attila Asodis, komentuodamas publikacijas žiniasklaidoje apie galimą ES sprendimą blokuoti sutartį.

Pasak jo, šiuo pagrindu 2014 metų sausį buvo sudaryta Rusijos ir Vengrijos tarpvalstybinė sutartis dėl „Pakš 2“ projekto. Šių metų vasarį EK pranešė tikrinanti valstybinės korporacijos „Rosatom“, sudariusios sutartį dėl statybos, subsidijų teisėtumą, be to, Komisijai abejonių sukėlė pačių sutarčių teisėtumas.

2014 metais Rusija ir Vengrija pasirašė sutartį, pagal kurią vienintelėje Vengrijos „Pakš“ atominėje elektrinėje turėtų būti pastatyti du nauji 1200 megavatų galingumo branduoliniai reaktoriai, jų statybai Maskva suteiktų 10 mlrd. eurų paskolą.

Pagal pirminį susitarimą Rusija būtų tiekusi kurą naujiems reaktoriams 20 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.