Kokio dydžio atlyginimas yra nešvankus?

Statistinio lietuvio svajonių alga – 3 tūkst. litų į rankas. Deja, svajonės skaudžiai kertasi su realybe – paskutiniais Statistikos departamento duomenimis, vidutinė alga šalyje atskaičius mokesčius yra 1,6 tūkst. litų.

Gitanas Nausėda klausė, ar mokantis minimumą darbdavys turi moralinę teisę skųstis darbo jėgos trūkumu.<br>D.Umbrasas.
Gitanas Nausėda klausė, ar mokantis minimumą darbdavys turi moralinę teisę skųstis darbo jėgos trūkumu.<br>D.Umbrasas.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jul 17, 2012, 4:30 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:58 AM

Anot ekonomistų, Lietuvai reikia greičiau didinti vidutinį darbo užmokestį, nes šiuo metu alga neatitinka realybės, o aukštos kvalifikacijos specialistui siūlomas minimalus atlyginimas daro gėdą darbdaviui.

Lietuviai dirbs pigiausiai regione?

Ekonomistas Boguslavas Gruževskis iškėlė prielaidą, kad Lietuva greit turės vieną pigiausių darbo jėgų regione.

„Dar 2007 metais turėjome atlyginimą, aukštesnį nei estai, o paskutiniais metais Latvijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje, Estijoje vidutinis darbo užmokestis didėjo daugiau nei pas mus“, - sakė B.Gruževskis, kalbėdamas diskusijoje, vykusioje Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo renginyje.

Nors pigesnė darbo jėga teoriškai galėtų pritraukti daugiau darbo jėgos iš užsienio, iš tikrųjų, anot B.Gruževskio, ji tik sukrauna pelnus įmonių savininkams ir gražiai atrodo „ant popieriaus“.

Didelį pelną gaunančios įmonės atsisakymą padidinti darbuotojų algas, ekonomistas pavadino ekonominiu nešvankumu. 

„Viena įmonė turėjo pelną - 150 mln. litų, ir kai darbuotojai prašė šiek tiek pakelti atlyginimus, jiems teko stoti į teismą. Tai yra ekonominis nešvankumas“, - piktinosi ekonomistas.

Anot B. Gruževskio, aukšti atlyginimai turi būti tarp svarbiausių valstybės prioritetų, kaip ir užimtumo skatinimas.

G. Nausėda: „Reikia darbuotoją vertinti kaip partnerį“

Su B.Gruževskiu diskutavęs SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda teigė, kad nors anksčiau galvojo, jog darbo užmokestį diktuoja rinka ir kalbos apie „žvėris darbdavius“ yra nepagrįstos, pastaruoju metu pradėjo keisti savo nuomonę.

„Matau, kad tekstilės pramonės vadovai ir verslininkai dažnai skundžiasi, kad neįmanoma rasti kvalifikuotos darbo jėgos, kad visi išvažiuoja, kad yra labai blogai ir pan.“

„Tačiau aš žinau, kokį jie siūlo atlyginimą 45 metų aukščiausią kvalifikaciją turinčiam specialistui vienoje iš pakankamai gerai besiverčiančių įmonių. 800 litų.“,- po trumpos pauzės užbaigė sakinį G. Nausėda.

Ekonomistas retoriškai paklausė, kokią teisę turi tokie verslininkai teigti, kad Lietuvoje trūksta kvalifikuotos darbo jėgos, ir įsikarščiavęs net savaip interpretavo sporto komentatoriaus Lino Kunigėlio žodžius.

„Taigi jei tokiam mano nusakytam žmogui darbdavys pasiūlo 800 litų, tai aš prisimenu Kunigėlio per rungtynes su Puerto Riku pasakytą frazę: „Užsikruškit jūs su savo šitais atlyginimais, išvažiuoju aš iš šitos šalies, nes tai yra nesąmonė“, - sakė G. Nausėda.

Ekonomistas pastebėjo, kad norint sukurti augančią ekonomiką, verslininkams reikia susimąstyti, ar darbo jėga yra tik įrankis, sraigtelis, kurį reikia kontroliuoti, nes kitaip jis būtinai apsivogs, ar vis dėl to tai yra lygiavertis partneris, su kuriuo kuriama pridėtinė vertė įmonei.

O tuomet – padaryti išvadas ir pradėti mokėti atitinkamą atlyginimą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.