Po prezidentės kritikos premjeras vis tiek ieškos pinigų sraigtasparniams

Sraigtasparniams pirkti lėšų bus

Prezidentė pažymėjo, jog poreikis sraigtasparniams yra neabejotinas, tačiau Vyriausybė esą ne vietoje ieško tam reikalingų lėšų.<br>R. Danisevičius.
Prezidentė pažymėjo, jog poreikis sraigtasparniams yra neabejotinas, tačiau Vyriausybė esą ne vietoje ieško tam reikalingų lėšų.<br>R. Danisevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 4, 2012, 3:32 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:21 PM

Komentuodamas Prezidentės kritiką dėl sraigtasparnių pirkimo Ministras Pirmininkas sakė, kad Lietuva sraigtasparnius turi įsigyti, dėl to nekyla diskusijos. Kalbėdamas apie renovaciją A. Kubilius teigė, kad pagal JESSICA programą iki 2013 m. pabaigos buvo numatyta renovuoti 700 daugiabučių, skirta 783 mln. litų.

„Akivaizdu, kad renovacijos programa tikrai įsisiūbuoja lėčiau negu mes planavome. Tam yra įvairių priežasčių, įskaitant gilią ekonominę krizę, kuri visus Lietuvos žmones paveikė 2009-2010 metais, ir tai žmones vertė abejoti, ar jiems tokiomis aplinkybėmis yra pakankamai drąsu eiti į renovacijos programą“, - interviu Lietuvos radijui antradienį kalbėjo Premjeras.

Anot jo, šiuo metu pagal JESSICA programą yra pateiktos 275 paraiškos, vien šiais metais - 100. A. Kubilius prognozuoja, kad tokiais tempais kitų metų pabaigoje renovacijų paraiškų gali būti 400-450.

„Bet reikia dar sykį labai aiškiai pabrėžti, kad, pagal ES lėšų naudojimo taisykles, jeigu iki 2013 m. pabaigos nebus pakankamo kiekio paraiškų ir jos nebus virtusios normaliomis sutartimis su statybinėmis kompanijomis, kurios atlieka renovacijas, mes tų pinigų nebegalėsime panaudoti daugiabučių namų renovacijai“, - aiškino A. Kubilius.

Pasak Premjero, 700 daugiabučiams buvo numatyti pinigai. Skaičiuojama, kad iki 2013 m. pabaigos bus renovuoti 500 namų.

„Būtume labai prasti ūkininkai, jeigu žinodami ES pinigų panaudojimo taisykles nepasirūpintume tuo, kad dėl to, jog programa šiek tiek lėčiau įsisiūbavo, dalies pinigų iki 2013 m. pabaigos galime nespėti panaudoti ir tokiu atveju juos turėtume grąžinti į Briuselį“, - dėstė Premjeras.

Pasiteiravus, ar sraigtasparniai vis dėlto bus perkami, A. Kubilius pakartojo, kad tokią poziciją remia ir Prezidentė bei politikai.

„Niekas neabejoja dėl to, kad sraigtasparniai paieškos ir gelbėjimo funkcijoms atlikti Lietuvai yra reikalingi. Kaip finansuoti, iš kokių lėšų, kaip elgsimės - tai tuos dalykus dar diskutuosime. Visi projektai, kurie yra pateikiami daugiabučių namų renovacijai, turi būti finansuoti ir jie bus finansuojami. Kita vertus, dėl savo žioplumo ir dėl ES biurokratinių taisyklių negalime leisti, kad bent vienas litas nebūtų panaudotas ir būtų sugrąžintas Briuseliui nepanaudotas“, - sakė A. Kubilius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pažėrusi kritikos Vyriausybės veiksmams daugiabučių renovavimo srityje. Tačiau šalies vadovė pažymėjo mananti, jog sprendimas renovacijos milijonus skirti sraigtasparnių pirkimui nėra teisingas, primena ELTA.

„Tikrai esu įsitikinusi, kad renovacijos programa šios Vyriausybės buvo sunkiausiai vykdoma ir blogiausiai vykdoma programa. Todėl jos sąskaita daryti kažką kitą tikrai nereikėtų“, - paprašyta pakomentuoti Vyriausybės sprendimą iš renovacijos programos JESSICA lėšų pirkti tris sraigtasparnius, žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė pažymėjo, jog poreikis sraigtasparniams yra neabejotinas, tačiau Vyriausybė esą ne vietoje ieško tam reikalingų lėšų.

„Norėčiau patvirtinti, kad tikrai sraigtasparnių reikia. Bet jiems rasti kitų (finansavimo) šaltinių tikrai reikėjo“, - pridūrė D. Grybauskaitė.

Sprendimas programos JESSICA lėšas kelia įtampą valdančiojoje koalicijoje. Konservatoriai su Premjeru A. Kubiliumi priešakyje teigia, jog sprendimas teisingas ir taip pavyks išsaugoti sunkiai panaudojamas renovacijai skirtas europines lėšas. Tuo tarpu liberalcentristai ir liberalai sprendimą vadina neteisingu ir ragina iš renovacijos programos pinigų neatiminėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.