Rinkų apžvalga: Uraganas pagreitins JAV ekonomikos augimą?

Europos akcijos antradienį vėl kyla veikiamos gerų trečiojo ketvirčio rezultatų – Eurostoxx 50 indeksas yra pakilęs 1,2 proc. Niujorko akcijų birža neveikia jau antrąją dieną iš eilės dėl tropinės audros „Sandy“. Tai ilgiausias laiko tarpas, kai birža neveikia dėl oro sąlygų, – paskutinį kartą taip nutiko dėl pūgos, užklupusios Niujorką 1888 m. Šiuo metu vertinama, kad audros nuostoliai viršys 20 mlrd. dolerių. Iš kitos pusės, audrai pasibaigus ekonominė veikla gali neplanuotai suaktyvėti – tai atsispindės ketvirtojo ketvirčio BVP.

Audrai pasibaigus JAV ekonominė veikla gali neplanuotai suaktyvėti – tai atsispindės ketvirtojo ketvirčio BVP.<br>123rf
Audrai pasibaigus JAV ekonominė veikla gali neplanuotai suaktyvėti – tai atsispindės ketvirtojo ketvirčio BVP.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities ir lrytas.lt inf.

Oct 30, 2012, 7:00 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:53 PM

Antradienį paskelbtas išankstinis Ispanijos BVP įvertis: trečiąjį ketvirtį šalies ekonomika smuko 0,3 proc., palyginti su antruoju ketvirčiu. Tai ketvirtas iš eilės neigiamas Ispanijos BVP pokytis. Šalis vis dar nėra paprašiusi finansinės pagalbos iš Troikos. Tuo tarpu Italija sėkmingai pasinaudojo sumažėjusiais skolos kaštais ir šiandien pasiskolino 4 mlrd. eurų 5 metams ir 3 mlrd. 10 metų už mažiausias palūkanas nuo 2011 m. gegužės mėnesio.

Šveicarijos bankas UBS šiandien atleido 10 tūkst. darbuotojų tam, kad sutaupytų 3,4 mlrd. Šveicarijos frankų. Bankas paskelbė vykdysiąs plataus masto restruktūrizavimą ir daugiau dėmesio skirsiantis gerovės valdymo veiklai. Atleistųjų UBS darbuotojų kortelės buvo deaktyvuotos, taip jie sužinodavo apie savo atleidimą. Tai vienas didžiausių atleidimų bankininkystės sektoriuje nuo Lehman Brothers bankroto 2008 m. rudenį.

Japonijos pramoninė gamyba rugsėjo mėnesį krito smarkiau nei tikėtasi, net 4,1 proc., palyginti su rugpjūčio mėnesiu. Tai vienas didžiausių nuosmukių ir trečias iš eilės mažėjančios pramoninės gamybos mėnuo. Japonijos nedarbo lygis išliko ties 4,2 proc., tačiau namų ūkių vartojimas krito 0,9 procento. Prasti makroekonominiai rodikliai sudarė spaudimą Japonijos bankui ir šis padidino monetarinio skatinimo planą. Papildomai bus skirta 13 trln. jenų (138 mlrd JAV dolerių) skolai supirkti. Visas Japonijos monetarinio skatinimo programos dydis – 66 trln. jenų.

Vokietijoje spalio mėnesį bedarbių skaičius padidėjo 20 tūkst. iki 2,937 mln. Pagal atnaujintus duomenis, nedarbo lygis stipriausioje euro zonos ekonomikos rugsėjo mėnesį buvo 6,9%. S&P/Case-Schiller indeksas, matuojantis vienos šeimos gyvenamųjų būstų vertes 20-yje pagrindinių JAV miestų, rugsėjį pakilo 2 proc., palyginti su rugpjūčiu. Tai didžiausias indekso prieaugis per dvejus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: L. Kaščiūno komentarai apie pratybas „Neatidėliotinas atsakas 2024“