Rusijos ekonomistas: Rusijos prekybiniai santykiai su ES ir Lietuva išlieka geri

Rusijos ekonomikos mokslų

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 25, 2013, 1:59 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:34 PM

Penktadienį Vilniuje surengtoje konferencijoje apie tarptautinės prekybos aktualijas, ateitį ir iššūkius ekonomistas sakė, kad per pastaruosius metus žymiai sumažėjo rusiškos produkcijos eksportas į Lietuvą, bet rusai įsiveža vis daugiau lietuviškų produktų.

„2013 m. prekybinio bendradarbiavimo tempai tarp Lietuvos ir Rusijos apskritai buvo didesni nei tarp Rusijos ir Europos Sąjungos (ES). (...) Sumažėjo rusiškos produkcijos eksportas į Lietuvą, o lietuviškų produktų importas padidėjo“, - sakė V.Zacharovas.

Užsimindamas apie lietuviškų pieno produktų importo draudimą ekonomikos daktaras nusijuokė ir išreiškė viltį, kad dabartinė padėtis pasitaisys.

„Rusijos ekspertai tiki, kad bus surastas bendras ir visiems palankus sprendimas, kaip tai jau ne kartą buvo padaryta anksčiau“, - teigė jis.

Rusijos ekonomisto teigimu, tai, kad pastaruoju metu Rusija veža vis mažiau savo produkcijos į Vakarų valstybes - ES ir JAV - rodo, kad šalies rinka nebėra užsidariusi ir geranoriškai perka užsienio valstybių prekes bei stengiasi jas įvesti į rinką.

„Rusijos eksporto mažėjimas į ES ir JAV ir didėjantis importas rodo, kad Rusija mielai priima užsienio produktus. Rusijos tarptautinė prekyba sudaro 52 proc. šalies Bendrojo vidaus produkto (BVP). Šiemet vienu procentiniu punktu sumažėjo importuojamų prekių muitai, mes stengiamės aktyviai bendradarbiauti su Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetu (EESC). Mums tapus Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) nariais, prezidentas Vladimiras Putinas pasakė, kad turime mokytis iš šios organizacijos senbuvių šalių“, - sakė jis.

V.Zacharovas teigė, kad ES ir Rusija toli gražu neišnaudoja viso bendradarbiavimo potencialo. Anot jo, abi pusės yra reikalingos viena kitai.

„ES ir Rusiją turi sieti bendra ateities vizija, bendros vertybės ir bendri tikslai. Kaip prekybiniai partneriai, mes puikiai papildome vieni kitus. Kodėl mes neišnaudojame esamų galimybių? Rusija mielai sutinka tai padaryti“, - sakė jis.

Ekonomistas taip pat atsiliepė ir apie prekybinius santykius su Lietuva.

„Matome, kad (Lietuvos ir Rusijos - ELTA) santykiai išlieka geri ir tai turi būti tolesnio bendradarbiavimo pagrindas“, - sakė jis.

Po V.Zacharovo pranešimą skaitęs Lietuvos ambasadorius energetikos ir transporto politikos klausimais Vytautas Naudužas papriekaištavo Rusijos politikai riboti pieno produktų iš Lietuvos įvežimą.

„Yra klausimas, ar tie pieno produktai yra kenksmingi Rusijos vartotojams, ar biurokratams“, - kalbėjo jis.

Rusija paskelbė nuo spalio 7 d. stabdanti kai kurių pieno produktų importą iš Lietuvos. Rusija tai motyvuoja susilpnėjusia jų kokybės priežiūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.