R.Medaiskytė: „Auganti ekonomika pernai atsirėmė į lubas“

Pasak banko "Finasta" apžvalgininkės ekonomistės Rūtos Medaiskytės, 2013 metai buvo santūriai geri, tačiau Lietuvos ekonomikos augimas atsirėmė į lubas. Rudenį skelbti BVP augimo duomenys nuvylė ir Estijoje, ir Lietuvoje. "Mažai tikėtina, kad paskutinį praėjusių metų ketvirtį įžvelgsime paspartėjimą. Vidaus paklausos padėtis šiuo metu yra santykinai geresnė, o iš eksporto ir pramonės pusės paramos stinga. Jaučiama recesiją patyrusios euro zonos įtaka", - sakė R.Medaiskytė.  

Algos pernai didėjo, bet prekės brango dar sparčiau.<br>V.Balkūno nuotr.
Algos pernai didėjo, bet prekės brango dar sparčiau.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 27, 2014, 11:36 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:45 AM

Nepaisant riboto augimo, Baltijos šalių BVP lieka vienos labiausiai augusių Europoje. Apžvalgininkai pablogino visų 2013 metų prognozes Lietuvai ir Estijai. Lietuvos ekonomika 2013 metais galėjo augti 2,8, o ne 4,0 proc. kaip buvo skaičiuota anksčiau. Estijos ūkiui augimo prasme 2013-ieji buvo itin silpni, - BVP, tolėtina, augo vos 0,9 proc. Latvijos BVP prognozės jie nekeičia – BVP joje galėjo augti 4,2 proc.

"Darbo rinka savo pokyčiais atsilieka nuo bendro ekonomikos atsigavimo. Lietuvos ir Estijos BVP 2014 metais jau turėtų pasiekti prieš krizę buvusį lygį, bet darbo rinka tebėra įstrigusi pakeliui. Nominalus darbo užmokestis jau viršija 2008 metų dydį, tačiau atsižvelgus į augusių kainų įtaką, dirbančiųjų pajamos Baltijos šalyse tebėra 9-14 proc. mažesnės", - sakė ekonomistė.

Jos teigimu, nors euras pasiekiamas ranka, dar reikia stengtis. Labai didelė tikimybė, kad pavasarį Lietuvai pavyks, ir ji atitiks narystei euro zonoje keliamus kriterijus. Tačiau atsipalaiduoti dar negalima. Įsivesti eurą gali sukliudyti nepamatuoti ir populizmu atsiduodantys politiniai sprendimai.

2014 metais Lietuvos BVP turėtų augti 3,6 proc., Latvijos 4,5 proc., Estijos – 2,8 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.