Tarptautinio valiutos fondo prognozės - šviesesnės

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pateiktoje naujoje analitinės apžvalgos ataskaitoje „Globalios perspektyvos ir politiniai iššūkiai“ teigiama, kad šiais metais pasaulinės ekonomikos augimas turėtų siekti 3,3 proc., o ateinančiais metais – 3,8 proc.

Ekonomikos plėtrai TVF kitąmet nemato didelių kliūčių.<br>D.Umbraso nuotr.
Ekonomikos plėtrai TVF kitąmet nemato didelių kliūčių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-11-13 09:36, atnaujinta 2018-01-21 15:06

Dokumentas parengtas lapkričio 15-16 dienomis Australijoje vyksiančio G20 grupės lyderių susitikimo proga.

Tarp svarbiausių įvykių pasaulio ekonomikoje nuo spalį vykusio kasmetinio TVF lyderių ir Pasaulio banko susitikimo, kuriame taip pat buvo pristatyta analitinė ataskaita, naujojo dokumento autoriai nurodo „korekciją finansų rinkose, labai sumažėjusias naftos kainas ir naujų silpnumo požymių atsiradimą kai kuriose išsivysčiusiose šalyse“.

Pastabose taip pat nurodyta, kad rugsėjo pradžioje naftos kainos, veikiamos kelių veiksnių, sumažėjo beveik 20 proc.

Daugiausiai įtakos pokyčiams turėjo paklausos susilpnėjimas dėl smukusios ekonominės veiklos, didesnis, nei tikėtasi, išgautos naftos kiekis Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (OPEC) nepriklausančiose šalyse (visų pirma dėl skalūnų išteklių bumo JAV), taip pat laipsniškas gavybos atsigavimas Libijoje.

„Nors šiais metais patirta nesėkmių, tačiau visame pasaulyje tęsiasi netolygus ir trapus ekonomikos atsigavimas“, – mano dokumento autoriai.

Tiesa, anot jų, išlieka ir „rimta“ naujo nuosmukio grėsmė – ši susijusi su galima „geopolitine įtampa“. Paminėti ir kiti rizikos veiksniai: „dėl finansų politikos normalizavimo galintys susidaryti pokyčiai finansų rinkose“, taip pat galimas nedidelis ūkio augimas ir žemas infliacijos lygis ar net defliacija euro zonoje.

Finansų politikos normalizavimo terminu TVF apibūdina JAV federalinio atsargų banko planuojamą šiuo metu vykdomos šalies ūkio skatinimo programos nutraukimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.