Jacekas Komaras: „Lyginti Lenkiją su Rusija yra nelogiška“

Lenkija yra tokia pat neprognozuojama ir pavojinga kaip Rusija. Tai pareiškęs „Swedbank“ vyriausiasis analitikas Nerijus Mačiulis susilaukė labai įvairių vertinimų.

J.Komaras neatmeta, kad kai kurie investuotojai iš Lenkijos gali pasitraukti.
J.Komaras neatmeta, kad kai kurie investuotojai iš Lenkijos gali pasitraukti.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2016, 2:33 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:10 AM

Apžvalgininkas Jacekas Komaras mano, kad jau vien tik lyginti Lenkiją su Rusija yra nelogiška.

„Taip, Lenkijos valdžia bando perimti daugiau valdžios, galbūt išpirkti kai kurias įmones, tačiau tai yra centralizacija, o ne autokratija, kaip yra Rusijoje“, – lrytas.lt teigė J.Komaras.

Tačiau jis sutinka su N.Mačiulio prognoze, kad kai kurie užsienio investuotojai gali palikti Lenkiją. „Varšuvos biržoje iš tiesų yra nerimo. Ir kai kurie užsienio šalių investuotojai gali atsitraukti. Tačiau kol kas visi stebi situaciją“, – apibendrino J.Komaras.

Pingantis zlotas lenkiškas prekes verčia dar pigesnėmis, pažymi apžvalgininkas J.Komaras, tad lietuviams apsipirkti Lenkijoje bus dar naudingiau.

Tačiau mūsų gamintojams – tai blogos žinios. Lenkija yra antra Lietuvos eksporto partnerė, tad atpigus zlotui mūsiškos prekės Lenkijoje pabrangs.

„Eksportui tai gali atsiliepti“, – sutinka ir J.Komaras.

Kreditų reitingų agentūra „Moody's“ jau sumažino Lenkijos reitingą ir pažymėjo, kad bankų mokestis kelia grėsmę kreditavimui, nes susilpnina bankų kapitalo augimą, ir tai gali turėti neigiamos įtakos Lenkijos ekonomimai.

J.Komaras pažymi, kad reitingą sumažino kol kas tik viena agentūra, o kitos linkusios palaukti. „Reitingas sumažintas ne dėl ekonominių, o dėl politinių problemų. Ekonomiką tai gali paveikti nebent tik ateityje. Praėjusieji metai šalies makroekonomikai buvo labai geri“, – sakė J.Komaras.

Tačiau jis neatmetė, kad kai kurie stambieji prekybos žaidėjai gali išeiti iš Lenkijos. Šalies valdžia paskelbė, kad didžiausi prekybos tinklai ir bankai bus papildomai apmokestinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.