Vienaragių burbulas: kodėl nyksta milijardus pritraukiantys startuoliai?

Blogos naujienos startuoliams – investuotojai pradėjo blaiviai mąstyti. Prieš kelerius metus į naujas bendroves visi investavo lyg pašėlę, o šiandien padėtis kitokia.

„Startuolis“ – žodis, supurtęs investuotojų protus. Prakalbus apie jaunus verslus, pasiryžusius pritraukti milijonus, 2014-2015 pirminiai vieši akcijų pasiūlymai akcijų rinkose augo lyg ant mielių.<br>123rf nuotr.
„Startuolis“ – žodis, supurtęs investuotojų protus. Prakalbus apie jaunus verslus, pasiryžusius pritraukti milijonus, 2014-2015 pirminiai vieši akcijų pasiūlymai akcijų rinkose augo lyg ant mielių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2017, 12:28 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:06 PM

„Pastaruosius trejus metus situacija panaši visame pasaulyje, regioniniai skirtumai nėra labai dideli“, – Lietuvos ekonomikos konferencijoe kalbėjo akcijų biržos „Nasdaq“ viceprezidentas Bjornas Hertzbergas.

Startuolių rojus

Startuolis“ – žodis, supurtęs investuotojų protus. Prakalbus apie jaunus verslus, pasiryžusius pritraukti milijonus, 2014-2015 pirminiai vieši akcijų pasiūlymai akcijų rinkose augo lyg ant mielių.

Investuotojai nebijojo savo pinigų skirti tiek visiškai naujoms, tiek rizikingoms bendrovėms.

„Augimą pirmiausia lėmė optimizmas, užkrėtęs visą rinką. Žmonės tuomet manė, kad laukia šviesi ateitis“, – pasakojo B.Hertzbergas.

Startuoliai taip pat nesnaudė – buvo pristatyti tokie projektai kaip virtualūs akiniai, bepiločiai automobiliai, skaitmeniniai vertėjai, realiu laiku verčiantys kalbančių žmonių žodžius.

2013 m. sukurtas terminas „vienaragis“. Taip buvo vadinami startuoliai, sugebėję per trumpą laiką pritraukti daugiau kaip 1 milijardą dolerių investicijų.

„Po 2014 m. sausio vienaragių sąrašas pradėjo pildytis labai greitai“, – pasakojo B.Hertzbergas. Tiesa, akcijų rinkose, kur bandoma vadovautis racionaliu protu, subjektyvumo išvengti nepavyksta.

„Reikia nepamiršti, kad biržoje egzistuoja toks dalykas kaip baimė praleisti progą“, – kalbėjo „Nasdaq“ viceprezidentas.

Būtent ši baimė paskatino daugybę investuotojų didžiules sumas skirti bendrovėms, pradėjusioms pritraukti investuotojus, ir sukūrė grandininę reakciją, kurios metu startuoliai ir vienaragiai plėtėsi kai niekad greitai.

Vienaragių burbulas

Tačiau 2016 m. kažkas atsitiko – vienaragiai ėmė nykti. „Greitai išaugo susidomėjimas IT ir visi pradėjo čia investuoti, bet investuoti... nebuvo į ką“, – drąsiai kalbėjo B.Hertzbergas.

Pasirodo, pasirodžius pirmiesiems finansiniams rezultatams, daugelis vienaragių pasirodė ne tokie jau magiški.

„Dauguma bendrovių buvo pervertintos, investuotojai pamiršdavo realiu laiku tikrinti bendrovių duomenis, palikdavo savo pinigus net nesusimąstydami, ar tikrai verta tai daryti“, – pasakojo „Nasdaq“ vadovas.

Daugybės startuolių vertė ėmė staigiai mažėti ir vienaragių burbulas žlugo.

Sandorių skaičius ėmė mažėti drastiškai – anksčiau visi noriai investavo pirminiuose etapuose, o šiandien startuoliams sunku to tikėtis, kai kurie net atitraukia savo kapitalą iš tų bendrovių, į kurias jau buvo investavę.

Skaudžiai nudegusių investuotojų garsiomis frazėmis apie magiškas idėjas nebesuviliosi – jie kur kas atsargesni. Tiesa, ateityje nuotaika gali vėl pakilti.

„Šiemet ekonominiai rodikliai turėtų būti geri, ir tai galėtų paskatinti atsigavimą ir naujų vienaragių atsiradimą“, – kalbėjo B.Hertzbergas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.