Šių metų naujovė: turtą galima deklaruoti ir išmaniuoju telefonu

Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) suformavus preliminarias gyventojų pajamų ir turto deklaracijas, pradedamas iki gegužės 4 dienos truksiantis pajamų ir turto deklaravimas už 2014 metus.

VMI šiemet siūlo naujovę – deklaracijas buvo galima pateikti ir išmaniuoju telefonu, atsisiuntus nemokamą programėlę „e.VMI“.
VMI šiemet siūlo naujovę – deklaracijas buvo galima pateikti ir išmaniuoju telefonu, atsisiuntus nemokamą programėlę „e.VMI“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2015, 11:16 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 6:13 PM

„Šiemet terminas kaip niekad vėlyvas, tačiau labai svarbu deklaracijas pateikti laiku, nes prašymai skirti GPM dalį organizacijos ar politinėms partijoms nebus tenkami, jei tai nebus padaryta laiku“, – sakė VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė.

VMI preliminarias deklaracijas suformavo 1,6 mln. šalies gyventojų, o V.Vildžiūnaitė prognozuoja, kad šiais metais deklaracijas pateiks apie 1 mln. gyventojų.

Pajamas šiemet privalo deklaruoti gyventojai, įregistravę individualią veiklą ar turėję verslo liudijimus, net ir tuo atveju, jei pajamų negavo, taip pat pardavę ar nuomavę turtą.

Turtą privalo deklaruoti ir Lietuvos piliečiai, turintys turto užsienyje. Tą padaryti privalo ir ūkininkai bei jų partneriai, gavę pajamų už parduotą ar kitaip perleistą nuosavybėn turtą, gavę kitokių pajamų.

Šių metų naujovė – panaikinus lengvatas šiemet pirmą kartą mokestį reikės sumokėti ir už tam tikrą palūkanų ir vertybinių popierių pardavimo pelno dalį, gautą 2014 metais.

Praėjusiais metais neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD) naudojęsi gyventojai turėtų pasitikrinti, ar jiems per metus perskaičiavus metinį NPD, neatsiranda prievolė sumokėti mokesčio ar jų susigrąžinti. Susigrąžinti dalį mokesčio gali gyventojai, pernai nepasinaudoję visu metiniu NPD ar papildomu NPD už auginamus vaikus, mokėję gyvybės draudimo ar pensijų įmokas, palūkanas už būsto kreditą, paimtą iki 2009 m., mokėję už studijas.

Ir pajamų, ir turo deklaracijas iki gegužės pradžios VMI turi pateikti politikai, valstybės tarnautojai, teisėjai, savivaldybės ir valstybės įmonių vadovai bei kiti mokesčių mokėtojai.

VMI šiemet siūlo naujovę – deklaracijas buvo galima pateikti ir išmaniuoju telefonu, atsisiuntus nemokamą programėlę „e.VMI“.

Praėjusias metais gyventojai deklaravo sumokėti 214 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio, o susigrąžino 225 mln. litų. Mokesčių mokėtojai taip pat nurodė turį sumokėti 18 mln. litų ir paprašė sugrąžinti 2,6 mln. litų per daug sumokėtų privalomojo sveikatos draudimo įmokų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.