Pildančių pajamų deklaracijas laukia naujovės

Lietuvoje pradedamas turto ir pajamų deklaravimas – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) antradienį pradeda priimti 2015 metų gyventojų deklaracijas.

Gyventojams rekomenduojama deklaracijas teikti internetu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojams rekomenduojama deklaracijas teikti internetu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2016, 10:34 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 4:52 PM

Šiemet pajamų deklaracijas gyventojai turi užpildyti iki gegužės antros dienos. Deklaruoti pajamas turi gyventojai, kurie vykdė individualią veiklą ar gavo pajamų, nuo kurių būtina susimokėti mokesčius, taip pat gyventojai, kurie privalo pateikti turto deklaracijas dėl užimamų pareigų bei pasinaudoti mokesčių lengvatomis ar mokesčius susigrąžinti norintys asmenys. Deklaruoti gyventojams teks ir gautas brangias dovanas – didesnes nei 2500 eurų vertės.

Mokesčius deklaruojantys gyventojai šiemet VMI sistemoje ras naujovių: sistema aiškiai nurodys, kokią sumą asmuo privalo susimokėti ar susigrąžinti iš valstybės. Taip pat preliminariose deklaracijose bus pateikiama informacija apie transporto priemonių įsigijimo sandorių sumas bei nekilnojamąjį turtą.  Sistemoje taip pat veikia ir valiutos skaičiuoklė, mat gyventojai pirmą kartą deklaracijas teiks eurais.

Gyventojai aktyviai kreipėsi į mokesčių inspekcijos padalinius, tačiau jiems teikiamos paslaugos tik elektroninės, mat popierinių deklaracijų niekas nepildo. Vienu metu prie sistemos gali prisijungti apie keturi tūkstančiai vartotojų, tad nepavykus prisijungti prie sistemos, VMI specialistai ragina apsišarvuoti kantrybe ir bandyti dar kartą.

VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliokonytė-Šnirienė apie pajamų deklaravimą sakė: „Iki vienuoliktos valandos ryto buvo pateikta daugiau kaip dešimt tūkst. deklaracijų. Inspekcija šiemet gavo daugiau duomenų apie mokesčių mokėtojus, tad daugiau jų ir patalpino deklaracijose.“  

„Pažymose bus pateikti duomenys ir apie parduotus nekilnojamojo turto objektus. Dažnas NT objektas nuosavybės teise priklauso ne vienam asmeniui, tad gyventojams bus paprasčiau vykdyti savo prievoles. Bus galimybė pamatyti, kiek mokesčių asmeniui bus grąžinta ar kiek eurų reiks sumokėti. Tai reiškia, kad gyventojams nereiks ieškoti paslaptingojo langelio“, – teigė ji.

S.Aliokonytė-Šnirienė teigė, kad gyventojai mokesčius deklaruoja per išmaniuosius įrenginius. Planuojama, kad tokiu būdu bus pildoma daugiau nei 70 proc. visų deklaracijų. „Tai daryti patogiausia per elektroninę bankininkystę ar naudojantis mokesčių inspekcijos išduotais kodais“, – teigė VMI atstovė.

„Daliai gyventojų dėl neapmokestinamo pajamų dydžio taikymo tenka primokėti, kita gyventojų dalis, ypač ne visus metus dirbęs jaunimas, gali susigrąžinti dalį jiems pritaikyto neapmokestinamo pajamų dydžio mokesčio. Taip pat patirtų išlaidų – NPD, įmokų į gyvybės draudimo ir pensijų fondus, palūkanas ar studijas – gyventojai gali susigrąžinti mokesčių permokas“, – kalbėjo S. Aliokonytė-Šnirienė.

Šiemet beveik 1,8 mln. gyventojų VMI jau yra paruošusi preliminariąsias pajamų deklaracijas, iš kurių 1,1 mln. jas pateikti gali paspaudę vos kelis mygtukus. Patogiausiai ir greičiausia tai padaryti e.būdu – pasinaudojant programėle išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams e.VMI arba Elektroninėje deklaravimo sistemoje (EDS).

2014 metų pajamų ir turto deklaracijas pernai pateikė 965 tūkst. gyventojų – 115 tūkst. daugiau nei pernai. Vien pajamų deklaracijų pateikta 1,072 mln., o turto – beveik 80 tūkstančių. 95 proc. deklaravusiųjų  tai darė elektroniniu būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.