Du klausimai, nuo kurių deklaruojantiems turtą skauda galvą

Iki gegužės 2 dienos šalies gyventojai turi pateikti metines gyventojų pajamų ir turto deklaracijas bei reikalingus jos priedus.

Iki gegužės 2 dienos šalies gyventojai turi pateikti Metines gyventojo turto deklaracijas ir reikalingus jos priedus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Iki gegužės 2 dienos šalies gyventojai turi pateikti Metines gyventojo turto deklaracijas ir reikalingus jos priedus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Rancaitė

Apr 5, 2016, 12:23 PM, atnaujinta May 30, 2017, 11:20 AM

Į redakciją kreipėsi trisdešimtmetis įmonės vadovas Deimantas, kuris mėgino elektroniniu būdu užpildyti turto deklaraciją , tačiau iš karto susidūrė su sunkumais. Už paskolą nusipirkęs butą ir lizingo būdu įsigijęs automobilį jis teigia neradęs atsakymo, kam realiai priklauso šis turtas. 

„Turiu mašiną, kurią pasiėmiau lizingu, todėl teisiškai nesu jos savininkas – tik jos valdytojas, todėl nežinau, kaip šią nuosavybę turėčiau deklaruoti“, – sakė jaunas vyras.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovas Darius Buta teigia, kad lizingu paimto turto deklaruoti nereikia.

„Lizingo būdu įsigytas turtas neturi būti deklaruojamas, nes turtas gyventojui nuosavybės teise dar nepriklauso“, – komentavo VMI atstovas.

Būstą deklaruoti būtina

Taip pat Deimantas turi namą, tačiau jį įsigijo pasiėmęs būsto paskolą.

„Nesuprantu, ar turiu deklaruoti šį turtą, ar turiu nurodyti paskolos dydį. Man tai pat neaišku, kokį dydį, juk jau dalį jos išmokėjau. Todėl kilo daug klausimų, į kuriuos negaunu atsakymų“, – sakė verslininkas.

D.Buta teigia, kad jeigu turtas priklauso asmeniui, jis turi jį deklaruoti.

„Deklaruojamas jam priklausantis turtas. Taip pat yra atskiras langelis, kuriame deklaruojamos pasiskolintos lėšos“, – sakė VMI atstovas.

Informaciją apie paskolas dažnai pateikia bankai.

„Turi būti nurodoma, kokia paskola likusi metų gale. Šią informaciją dažniausiai pateikia bankai, jei yra bankuose paskola. Arba žmogus įrašo, kokią sumą turi grąžinti, jei paskola yra gauta ne iš banko“, – sakė D.Buta.

Turto deklaracija vyksta sklandžiai

Turtą deklaruoti privalo politikai, valdininkai, įmonių bei įstaigų vadovai, valstybinių komisijų bei tarybų nariai, karininkai, redaktoriai bei jų šeimos nariai.

„Deklaravimo procesas vyksta sklandžiai“, – tikino D.Buta.

Naujausiais duomenimis, turto deklaracijas pateikė jau 21,942 gyventojai, 89 proc. jų turtą deklaravo elektroniniu būdu.

O pajamų deklaracijų jau pateikta 477 tūkst. gyventojų, elektroniniu būdu deklaravo 85 procentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.