Grybai pildo dzūkų pinigines: kiek kainuoja bobausiai?

Dzūkai jau antrą savaitę iš miškų tempia krepšius, pilnus bobausių. Šių grybų siūloma įsigyti ir pakelėse, jų nestokoja ir grybų supirkėjai.

J.Janušauskienė pakelės turguje už bobausių litrą prašo dviejų trijų eurų.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
J.Janušauskienė pakelės turguje už bobausių litrą prašo dviejų trijų eurų.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

2016-04-29 07:30, atnaujinta 2017-05-27 06:18

Marcinkoniškė Janina Janušauskienė kiekvieną rytą suspėja pagrybauti ir prieš vidurdienį savo ir vyro surinktus bobausius atveža parduoti prie kelio Vilnius–Varėna–Druskininkai.

Balandžio viduryje pirmųjų bobausių jie rasdavo tiktai po litrą kitą, o jau daugiau kaip savaitę kiekvienas prirenka po kibirą ar net du.

Bobausių mėgėjai šiame pakelės turguje moka po 2–3 eurus už daugiau nei litro talpos kibirėlį.

Atlikusius čia neparduotus grybus moteris parsiveža į Marcinkonis ir supirkimo punkte gauna po 50–70 euro centų už kilogramą.

„Kas jau yra skanavę bobausių, noriai jų perka. Pirmą kartą sumanę paragauti klausinėja, kaip paruošti, kad nepakenktų sveikatai.

Aš pati gerai nuplautus grybus du arba tris kartus po 5–10 minučių apverdu dideliame kiekyje vandens. Kiekvieną nuovirą būtinai išpilu, grybus vėl nuplaunu šaltu vandeniu ir pripilu naujo į puodą.

Verdu prie atviro lango, nes bobausiuose esanti nuodinga medžiaga iš šių grybų išgaruoja ir ištirpsta vandenyje. Išvirtus pakepu su sviestu arba spirgučiais. Pagardinu svogūnais ir krapais“, – pasakojo patyrusi grybautoja.

Kenksmingos medžiagos giromitrino visiškai nelieka džiovintuose bobausiuose, geriausia tai daryti skersvėjo perpučiamose patalpose.

Miško uogas ir grybus superkančios bendrovės „Ekoratas“ vadybininkė Aldona Juškevičienė, pati irgi labai mėgstanti patiekalus iš bobausių, apgailestauja, kad jais Lietuvoje savo lankytojus palepina tik keli restoranai, o daugiausia nuperka skandinavai.

„Girdėjau, jog Švedijos karalienė dievina padažą su šviežiais ir džiovintais bobausiais. Į šią šalį daugiausia ir eksportuojame.

Šį pavasarį bobausiai porą savaičių vėlavo. Tik antrą savaitę juos superkame.

Mokame nuo 50 centų iki euro, nelygu kokybė. Tačiau atrodo, kad šie grybai netrukus baigsis, nes darosi labai trapūs“, – teigė varėniškė vadybininkė.

Grybautojai supirkėjams dažniausiai atneša parduoti po 5–10 kilogramų, bet ne vienam pasiseka per dieną pririnkti ir dvidešimt ar net daugiau kilogramų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?