„20 eurų. Tiek palikome už kuklią vakarienę restorane viešbutuko, kuriame apsistojome nakvynei. Po 7 eurus kainavo dvi porcijos graikiškų salotų. Jos buvo gana kuklios: mažyčiai vištienos gabaliukai buvo užmesti ant kiniško kopūsto lūženų, o ant viršaus dar užbarstytą fermentinio sūrio drožlių.
Be to, dar išgėrėme puodelį arbatos, 100 g balto vyno ir surietėme desertuką – mažytį pudingą. Išvertus į senuosius pinigus, visa ši vakarienė kainavo 70 litų. Žinoma, juk niekas nevertė valgyti ten, kur susiruošėme miegoti“, – patirtimi pasidalino iš pajūrio prieš savaitę grįžusi moteris.
Tos milžiniškos kainos – nieko tokio, svarbu, kad tik būtų skanu? Be abejo. Poilsiautojai paprastai būna atleidę taupymo stabdžius – taškosi pinigais. Ir verslininkai tai puikiai žino.
Visa bėda, kai paklojus, tarkim, pajūriu besidriekiančio kelio pakelės restorane 8 eurus už nedidelį upėtakį, netrukus tenka praryti kelias tabletes virškinimo fermentų. Nes kartu su žuvimi patiektos pusžalės, riebaluose plaukiančios daržovės sustabdo skrandį.
Tuo tarpu Palangoje maisto patiekalų kainos žvygauja iš A.Basanavičiaus gatvėje esančių valgiaraščių. Pavyzdžiui, cepelinų porcijai reikia pakloti 5,5 euro, bulviniams blynams – 3,2 euro. Už sviestažuvės file kepsnį prireiks 10 eurų, keptos lašišos file – 14,5 euro.
„Sporto lizdas“ kavinėje ėrienos sriuba kainuoja 4,2 euro, vištienos arba kiaulienos šašlykai – 7,7 euro.
Restorane „Žuvinė“ žuvies salotų bei kitų užkandžių kainos svyruoja tarp 5 ir 11 eurų, kita tiek – karštieji patiekalai.
Visi šie skaičiai neatrodo baisūs tiems žmonėms, kurie jau pamiršo, kad už patiekalus – kad tik alkis nedrumstų proto – moka eurais, ne litais.
Tie, kurie vis dar konvertuoja eurus į litus, tikėtina, Palangoje liks nevalgę.