Ekonomistas Žygimantas Mauricas: „NT rinka – tarp baimės ir godumo“

„Šiuo metu investuoti į nekilnojamojo turto (NT) rinką – madinga“, – sako „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Baltijos šalims Žygimantas Mauricas, tačiau pasak jo, vaikytis madų gali būti ir pavojinga, nes šiuo metu pasaulį krečia tam tikri politiniai įvykiai ir svarbiausia – vyrauja tam tikras politinis neapibrėžtumas.

Pasak ekonomisto Žygimanto Maurico, dabartinė NT situacija pasaulyje ir Lietuvoje – tarp baimės ir godumo, o pati rinka – tarsi užspausta spyruoklė, kurią užspaudęs laiko politinis neapibrėžtumas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak ekonomisto Žygimanto Maurico, dabartinė NT situacija pasaulyje ir Lietuvoje – tarp baimės ir godumo, o pati rinka – tarsi užspausta spyruoklė, kurią užspaudęs laiko politinis neapibrėžtumas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2017, 5:15 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:41 PM

NT – tarp baimės ir godumo

Pasak ekonomisto, dabartinė NT situacija pasaulyje ir Lietuvoje – tarp baimės ir godumo, o pati rinka – tarsi užspausta spyruoklė, kurią užspaudęs laiko politinis neapibrėžtumas.

„Politinis neapibrėžtumas pasiekė aukštumas, jei pažvelgtume į politinį neapibrėžtumo indeksą, pasaulyje jis yra aukščiausias nuo 1990 metų ir ne tik kalbant apie „Brexit“ ar artėjančius Europos prezidento rinkimus. Kinijos politinis neapibrėžtumas yra labai didelis ir tai ne tik dėl Donaldo Trumpo politikos, bet ir dėl Kinijos vidaus politikos krypties. Mes gyvename labai neapibrėžtame laikotarpyje“, – įspėjo Ž.Mauricas.

Pasak jo, politinis ir ekonominis neapibrėžtumas – tarpusavyje labai susiję, mat politinis nepibrėžtumas kilo dėl deglobalizacijos.

„Emocija čia natūrali. Investuojantiems į NT kyla baimė: politinis neapibrėžtumas, ar mes ir toliau gyvensime globaliame pasaulyje. Tokie dalykai tikrai neskatina investuoti į NT“, – priežastis aiškino ekonomistas.

Kita barikados pusė

Kaip pats teigė, kitoje barikados pusėje – centriniai bankai, kurie vis dar taiko itin žemas ar netgi neigiamas palūkanų normas.

„Tai masina investuoti. Kyla godumo emocijos, noro investuoti, noro pigiai skolintis. Kuo daugiau investuoji, tuo ilgiau gali atostogauti Bahamose, kol nepakelia palūkanų arba nepaskambina nuomininkas“, – sakė Ž.Mauricas.

NT kainos auga

Pasak specialisto – šiuo metu būstų kainų tendencijos rodo, kad NT kainos auga.

„Jos auga, ir auga ganėtinai sparčiai. Ypatingai – JAV. Realios kainos auga ir Euro zonoje. Praktiškai visose valstybėse NT per trejus metus kainos augo. O kai kuriose – jos augo ganėtinai ženkliai. Ne tik Švedijoje, bet ir Airijoje, Estijoje, Lietuvoje. Ir tik keliose valstybėse, kuriose tas politinis neapibrėžtumas vis dar vaidina didesnę rolę nei kad mažos palūkanų normos, kainos neaugo, o gal netgi truputį mažėjo. Tai Italija, Kipras, Prancūzija.

Tai emocija – kas laimės, baimė ar godumas vėlgi priklauso nuo valstybės, nuo lūkesčių“, – apie investavimo pavojus kalbėjo Ž.Mauricas.

Rinka – neprognozuojama

Pasak jo, mūsų rinka tokia neprognozuojama, tarsi gražiausios žurnalo merginos rinkimai.

„Žaidimo taisyklės paprastos – kiekvienas skaitytojas balsuoja už jam patinkančią merginą, ir jei ji būna išrenkama, kaip gražiausia žurnalo mergina – jis gauna prizą – metinę žurnalo prenumeratą.

Tada investuotojui kyla klausimas – ar jis turėtų balsuoti už tą merginą, kuri jam labiausiai patinka, ar ne. Bet čia jis bando išsiaiškinti, kuri mergina gražiausia atrodo kitiems. Jis eina kalbėti su kitais“, – lygindamas aiškino Ž.Mauricas.

Mat iššūkis čia, kad jeigu kitiems patinka mergina numeris 2, tai jie nebūtinai balsuos už merginą numeris 2, nes kiti taip pat stengiasi sužinoti informaciją iš kitų.

„Toks principas veikia ir NT rinkoje. Tai – mados reikalas, kaip vaikščioti su platėjančiomis kelnėmis. Prieš penkis metus NT buvo nemadingas, o dabar vėl madingas“, – aiškino ekonomistas.

Lietuvos NT rinka bunda iš miego

Situacija Lietuvoje – visai kaip ir JAV: „JAV būsto rinka išbrido iš giliausios recesijos, tačiau rinkos aktyvumas vis dar mažesnis nei ilgametis vidurkis. Kadangi pokriziniu laikotarpiu JAV buvo daug visko pristatyta ir nenupirkta, matome JAV prireikė net 13 mėn., kad išparduotų esamą NT.

O dabar, kai pajudėjo pardavimai, ten nebėra ką pirkti. Kodėl perkama – dėl palūkanų. Jos yra ganėtinai žemame lygyje, būstą įpirkti yra labai paprastą“, – NT tendencijas aiškino Ž.Mauricas.

Kaip toliau gyvuos rinka, ekonomistas prognozuoti nesiryžo:

Neprognozuosiu, nes manau, kad tai mados reikalas. Dabar NT rinka yra madinga, bet kai kur politinis neapibrėžtumas ją prilaiko, o kai kur yra susidarę burbulai. Dabar reikia sakyti: „Balius tęsiasi“ ir racionaliai pasižiūrėti į visą situaciją: vieną vertus nenudegti, bet ir nepraleisti progos nusipirkti savo būstą“, – sakė Ž.Mauricas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.