JAV investuotojo kaltinimai: DNB per Lietuvą ir Estiją išplovė 0,5 mln. JAV dolerių iš Rusijos

Norvegijos bankas DNB 2007–2010 metais padėjo per sąskaitas Lietuvoje ir Estijoje pervesti 533 tūkst. JAV dolerių iš Rusijos, pareiškė Jungtinėse Valstijose gimęs ir Londone gyvenantis Billas Browderis. Tai, remdamasi Norvegijos dienraščiu „Dagens Naringsliv“, rašo naujienų agentūra „Bloomberg“.

DNB iškabos keitimo momentas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
DNB iškabos keitimo momentas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-01 15:55

„Dagens Naringsliv“ duomenimis, B. Browderis 2016 metais nusiuntė skundą Norvegijos ekonominių nusikaltimų tyrimo padaliniui, o pernai susitiko su šios institucijos pareigūnais. Norvegijos ekonominių ir ekologinių nusikaltimų tyrimo ir baudžiamojo persekiojimo tarnybos prokuroras Svenas Arildas Damslora laikraščiui pareiškė, jog tarnyba ištyrė 2007–2010 metais atliktas operacijas ir nusprendė nebetęsti tyrimo. 

Norvegijos DNB atstovas spaudai Evenas Westerveldas leidiniui pareiškė, jog bankas, kaip ir prokuroras, laikosi nuomonės, kad operacijos nebuvo įtartinos.

„Dagens Naringsliv“ duomenimis, pinigus pervedė aštuonios Norvegijoje užregistruotos bendrovės, tačiau jų pavadinimai nepateikimi. „Bloomberg“ taip pat neskelbia, ar šios operacijos buvo atliktos naudojantis Lietuvoje ir Estijoje veikusiose DNB bankuose atidarytomis sąskaitomis.

Luminor“ banko, kuris susikūrė, pernai spalį DNB ir Skandinavijos finansų grupei „Nordea“ apjungus veiklą Baltijos šalyse, komunikacijos vadovė Lietuvoje Giedrė Bielskytė teigė, kad „Luminor“ griežtai laikosi pinigų plovimo bei terorizmo finansavimo prevencijos reikalavimų.

8„Mūsų akcininkas DNB bankas jau pakomentavo situaciją, o iš savo pusės galime pridėti, kad pinigų plovimo prevencija bei atitiktis teisės aktams yra labai svarbi „Luminor“ darbo dalis (...) Jeigu turime įtarimų, kad šie reguliavimai ar procedūros gali būti pažeisti, atsisakome vykdyti pervedimus ar teikti paslaugas“, – komentare BNS nurodė G. Bielskytė.

B. Browderis, vienas investicinių fondų ir turto valdymo bendrovės „Hermitage Capital“ įkūrėjų ir jos generalinis direktorius, Estijos ir Danijos institucijoms yra pateikęs nemažai skundų dėl milžiniško masto pinigų plovimo, kuris, kaip įtariama, buvo vykdytas per „Danske Bank“.

„Danske Bank“ rugsėjo viduryje paskelbė jo užsakyto nepriklausomo audito, kuriam vadovavo pirmaujanti Danijos advokatų kontora „Bruun & Hjejle“, ataskaitą, kurioje įvardinta įspūdinga įtartinių pervedimų suma - daugiau nei 200 mlrd. eurų 2007-2015 metais.

„Danske Bank“ pripažino nesugebėjęs tinkamai reaguoti į signalus apie įtartinus ir galimai nusikalstamus sandorius, negalįs nustatyti, kiek tiksliai pinigų buvo išplauta per jo padalinį Estijoje. Nors bankas patikino, jog jo vadovai asmeniškai nepažeidė jokių teisinių įsipareigojimų bankui, jo generalinis direktorius Thomasas Borgenas pranešė apie atsistatydinimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.