Pasipiktino dėl pažado padvigubinti algas – jos bus išskirtinės visame pasaulyje

Po mėnesio Lenkijoje vyks Seimo rinkimai. Šalį valdanti Teisės ir teisingumo partija (TTP) jau pažadėjo stulbinamai kelti minimalią mėnesio algą (MMA). Bet ekonomistai pasigedo būtent ekonominės logikos.

 J.Kaczynskis apstulbino paskelbęs, kad MMA per 4 metus didės 70 proc.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Kaczynskis apstulbino paskelbęs, kad MMA per 4 metus didės 70 proc.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Kaczynskis apstulbino paskelbęs, kad MMA per 4 metus didės 70 proc.<br>„Scanpix“ nuotr.
J.Kaczynskis apstulbino paskelbęs, kad MMA per 4 metus didės 70 proc.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Sep 20, 2019, 2:10 PM

Kai kurie Lietuvos verslo atstovai buvo nepatenkinti, kai vasarą vyriausybė nusprendė nuo kitų metų MMA padidinti daugiau nei 9 procentais – nuo 555 iki 607 eurų (neatskaičius mokesčių).

Tačiau lenkams lūpa turėjo atvipti dar labiau, kai TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad laidojamas požiūris į Lenkiją kaip pigios darbo jėgos šalį, todėl per artimiausius ketverius metus MMA bus pakelta net 70 procentų.

Kitaip tariant, dabartinė 2250 zlotų (519 eurų) minimali alga (neatskaičius mokesčių) bus didinama iki 4 tūkstančių (924 eurų). Atsiskaitę su valstybe mažiausiai uždirbantys asmenys dabar gauna 1663 zlotus (384 eurus), o nuo 2024 metų gaus jau 2853 zlotus (659 eurus).

„Tai niekas kitas, kaip ekonomikos taisyklių ir konkurencinės rinkos niekinimas, – pareiškė Pilietinio vystymosi forumo vadovas Rafalas Trzeciakowskis.

Analitiko Ignaco Morawskio nuomone, tokia didelė minimali alga, palyginti su vidutine alga, taps išskirtinė visame pasaulyje. Anot jo, šaliai tai reikš ekonomikos nuosmukį – juodosios rinkos suklestėjimą, sumažėjusias investicijas, mažų įmonių bankrotus, atleidimus iš darbo.

Maža to, verslininkai esą sieks nuostolius kompensuoti didindami prekių bei paslaugų kainas, o tai padidins infliaciją.

Didelės paprastų darbininkų algos sukels statybų kainas, dėl to brangs nauji butai ir jų bus statoma mažiau.

„Tai yra nerealu ir absurdiška, už viską bus priversti sumokėti verslininkai“, išskirtinė visame pasaulyje piktinosi opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) lyderis Grzegorzas Schetyna.

Negana to, MMA didinimas nieko gero neduos mokytojams ir medikams, nes jų atlygį reguliuoja specialūs įstatymai.

Ir seselės, ir jauni mokytojai uždirbs mažiau arba panašiai tiek, kiek ir nekvalifikuoti darbininkai, o tai esą taps dar mažesne paskata įgyti šias specialybes.

Kritiškas prognozes neigė verslo ir technologijų ministrė Jadwiga Emilewicz. Jos nuomone, planuojama minimali alga nėra nereali, nes liks žemesnė nei ES vidurkis. Be to, atlyginimus privalės kelti mažuma įmonių, nes dauguma jau dabar moka geresnį minimalų uždarbį.

Ministrei pritarė Lenkijos ekonomistų draugijos pirmininkė Elzbieta Maczynska – ji pareiškė, kad mažos algos atbaido čia investuoti aukštųjų technologijų kompanijas ir neskatina vietos įmonių modernizuoti verslo. Infliacijos neva nėra ko baimintis, nes kainų kilimą stabdys didelė importuojamų prekių konkurencija.

Minimalią algą didinti prieš rinkimus žadėjo ir opozicinės partijos, tačiau jos tai siejo su darbo efektyvumo didinimu ir uždarbį kelti siūlė ne taip staigiai.

Dauguma ekonomistų sutaria, kad MMA reikia kelti, bet pastaruosius pažadus sieja su TTP siekiu suvilioti rinkėjus skelbiant naujus pažadus.

Pergalės Seime atveju vyriausybė jau pažadėjo ne tik staigiai pakelti minimalų uždarbį, bet ir svariai didinti pensijas bei priemokas ūkininkams, mat žemdirbiai, pensininkai ir mažai uždirbantys asmenys yra pagrindiniai TTP rėmėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.