Latvijoje keturi asmenys sulaikyti dėl įtariamo 50 mln. eurų plovimo per ABLV banką

Latvijoje pagal baudžiamąją bylą dėl mažiausiai 50 mln. eurų neteisėtais būdais įgytų legalizavimo per dabar jau likviduojamą komercinį banką ABLV sulaikyti keturi asmenys, rodo agentūros BNS turimi neoficialūs duomenys.

Anksčiau ABLV būstinėje ir kitur šalyje buvo atlikta apie 20 kratų, o prokuratūra skelbė, kad pagal šią bylą aštuoniems įtariamiesiems pritaikytas teisę į gynybą turinčio asmens statusas. Vėliau pranešta, jog tyrimas pagal šią bylą atliekamas ir Baltarusijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anksčiau ABLV būstinėje ir kitur šalyje buvo atlikta apie 20 kratų, o prokuratūra skelbė, kad pagal šią bylą aštuoniems įtariamiesiems pritaikytas teisę į gynybą turinčio asmens statusas. Vėliau pranešta, jog tyrimas pagal šią bylą atliekamas ir Baltarusijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2020, 3:25 PM

Anksčiau ABLV būstinėje ir kitur šalyje buvo atlikta apie 20 kratų, o prokuratūra skelbė, kad pagal šią bylą aštuoniems įtariamiesiems pritaikytas teisę į gynybą turinčio asmens statusas. Vėliau pranešta, jog tyrimas pagal šią bylą atliekamas ir Baltarusijoje.

Skelbta, jog neatidėliotinus procesinius veiksmus atliko Kovos su organizuotu nusikalstamumu biuro, Korupcijos prevencijos ir kovos su korupcija biuro, Valstybės pajamų tarnybos Mokesčių tarnybos ir bankų priežiūros tarnybos – Finansų ir kapitalo rinkos komisijos – darbuotojai.

Prokuratūros atstovė spaudai Laura Majevska neatskleidė, ar visi šie asmenys sulaikyti, tačiau pabrėžė, jog jie visi dabar yra Latvijoje. Pasak jos, per kratas paimta daug dokumentų ir kitokios vertingos medžiagos, ji nagrinėjama.

Anot prokuratūros, tyrimas atliekamas dėl įtariamo mažiausiai 50 mln. eurų plovimo 2015-2018 metais, kurį vykdė kelių valstybių atstovai. Įtariama, jog šias finansines aferas rėmė ABLV bankas ir dalis jo darbuotojų, nesudarydami joms kliūčių.

Daugiau informacijos prokuratūra nepateikia, kad nebūtų pakenkta tyrimo eigai.

2018 metų vasarį Latvijos bankų priežiūros institucija, gavusi JAV iždo departamento pranešimą apie tai, kad tuo metu trečias pagal aktyvų vertę bankas Latvijoje ABLV yra įsivėlęs į tarptautines pinigų plovimo ir korupcijos schemas, veikdama Europos Centrinio Banko nurodymu, sustabdė ABLV veiklą.

ABLV buvo apkaltintas ryšiais su Šiaurės Korėja ir kitomis probleminėmis šalimis iš Jungtinių Tautų sąrašo, taip pat didelio masto neteisėtomis finansinėmis operacijomis.

2018-ųjų vasarą buvo patvirtintas ABLV likvidavimosi planas, panaikinta jo licencija.

Pernai rudenį Latvijos finansinės žvalgybos tarnyba pranešė, jog ABLV dalyvavimą įtariamose tarptautinėse pinigų plovimo schemose tiria darbo grupė, sudaryta iš 25-ių valstybių atstovų.

Buvę du pagrindiniai ABLV akcininkai – Ernestas Bernis ir Olegas Filis – laikomi vienai turtingiausių Latvijos gyventojų – kiekvieno jų sukaupto turto vertė viršija 100 mln. eurų.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.