Kauno taryboje - ir ypač retų profesijų atstovai

Po vasarį vykusių savivaldos rinkimų politinę karjerą Kauno taryboje pradėjo daugiau kaip 10 naujokų: jaunų žmonių ir nemažą gyvenimo bei veiklos patirtį sukaupusių garbaus amžiaus kauniečių. Kone pusė iš 41 miesto tarybos nario turi ne po vieną aukštojo mokslo diplomą.

Artūras Orlauskas, į savo rinkimų anketą įrašęs pomėgį „humoras“, pasirodo, yra baigęs KTU (mašinų gamybos technologas) ir LŽŪU (ekonomistas).<br>G.Šiuparys
Artūras Orlauskas, į savo rinkimų anketą įrašęs pomėgį „humoras“, pasirodo, yra baigęs KTU (mašinų gamybos technologas) ir LŽŪU (ekonomistas).<br>G.Šiuparys
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 13, 2011, 10:26 AM, atnaujinta Mar 30, 2018, 4:06 PM

Pačiam jauniausiam (24 m.) tarybos nariui - nepartinio judėjimo „Vieningas Kaunas“ atstovui Povilui Mačiuliui patikėtos mero pavaduotojo pareigos. Kai kilo abejonių, ar pajėgs jaunas vicemeras pakelti sunkią švietimo reikalų kuravimo naštą, jas atmetė pats Kauno meras Rimantas Mikaitis. Jo teigimu, viskas bus gerai, nes P. Mačiulis, dviejose aukštosiose mokyklose baigiantis dizaino ir ekonomikos studijas, - imlus informacijai, smalsus ir gabus analizuoti žmogus.

Pagal studijose įgytas profesijas tarp tarybos narių bene daugiausia yra inžinierių - buvusio Politechnikos instituto (Kauno technologijos universiteto) absolventų: statybininkų, mechanikų, technologų. Yra ir Vytauto Didžiojo, Mykolo Romerio, Lietuvos kūno kultūros akademijos, Klaipėdos universiteto auklėtinių, Lietuvos žemės ūkio akademijos ar Vilniaus universiteto bei kitų aukštųjų mokyklų auklėtinių.

Yra tarp politikų dėstytojų, teisininkų, mokytojų, inžinierių, net - šokių trenerę, ūkininką, zootechniką dabar Kauno miesto taryba turi. Ypač retos profesijos atstovą delegavę socialdemokratai, - Gintautas Labanauskas, 1986-aisiais baigęs Syzranės lakūnų aukštąją mokyklą, 2004-aisiais baigė KTU, tapdamas informatikos inžinieriumi. O neseniai dar tapo socialinių mokslų daktaru (ekonomistu).

Kitas socialdemokratas - Artūras Orlauskas, į savo rinkimų anketą įrašęs pomėgį „humoras“, pasirodo, yra baigęs KTU (mašinų gamybos technologas) ir LŽŪU (ekonomistas). Be to, vadovauja viešajai įstaigai „Socialinių projektų studija“ ir labdaros fondui „Vilties sala“. Miesto savivaldybės taryboje jis tapo socialinius, sveikatos ir šeimos reikalus kuruojančio komiteto vadovu.

Daug visokių darbų, pareigų (net vidaus reikalų ministru buvęs) turėjęs Darbo partijos atstovas Gintaras Jonas Furmanavičius (baigęs KTU - inžinierius statybininkas ir VDU - verslo vadybininkas) laisvu nuo politikos metu dirba Lietuvos automobilių sporto federacijos vadovu. Jo bendrapartietis Rytis Šatkauskas, deja, pernai praleidęs rekordiškai daug - net 12 Kauno miesto tarybos posėdžių, - radioelektronikos specialistas ir diplomuotas ekonomistas, šią kadenciją išrinktas vadovauti savivaldybės Miesto ūkio komitetui.

Reta profesija (nors dirba ne pagal ją) gali pasigirti Vilniaus universitete geografės-sinoptikės diplomą savo laiku gavusi nepartinė Irena Matijošaitienė. O jos sutuoktinis Visvaldas Matijošaitis - judėjimo „Vieningas Kaunas“ lyderis ir miesto tarybos narys - yra baigęs inžinerijos mokslus Vilniaus Gedimino technikos universitete.

Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovė, ne naujokė miesto taryboje Ona Balžekienė, turėdama KPI inžinierės technologės diplomą, iki politikos ilgokai vadovavo „Audimo“ bendrovei. Dabar ji - Ministro Pirmininko patarėja Kauno regione. Savo žinias dar pagilino studijuodama Psichologijos akademijoje bei Lietuvos žurnalistikos centre.

Naujasis Kauno meras R. Mikaitis, dalį savo biografijos paskyręs orientaciniam sportui, pagal išsilavinimą - inžinierius statybininkas. Jis taip pat baigęs KPI.

Mero pavaduotojas socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas - diplomuotas miškų ūkio inžinierius, įgijęs ir antrą diplomą, - politologo, dar neseniai savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“ dirbo generalinio direktoriaus padėjėju. Dabar jam miesto tarybos valdančioji koalicija patikėjo kuruoti Kauno urbanistikos ir architektūros, ekonominės plėtros ir investicijų, verslo skatinimo, ūkio ir kitus reikalus. Kolega iš „Jaunosios Lietuvos“ - vicemeras Stanislovas Buškevičius (diplomuotas ekonomistas) kuruoja energetikos, kino meno, sveikatos, socialinius reikalus, sportą, turizmą.

ELTA primena, kad po 1990 metų kovo 24 dieną įvykusių pirmųjų Nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje savivaldos rinkimų Kauno miesto tarybos pirmininku buvęs advokatas Gintaras Pukas (kadangi dar merų nebuvo) vadovavo ir savivaldybės politikai, ir administracijai.

„Aš ir dabar tikiu, kad savivaldybė, kaip administracinis ūkinis vienetas turi rūpintis miestu, miestiečių gyvenimu: švietimu, gatvėmis, sveikatingumu, saugumu, kultūra, aplinka, sudaryti palankias sąlygas darbui, verslui. O politikavimas nėra ir neturėtų būti savivaldos prioritetai. Bet nemanau, kad miestui išeitų į naują, jei savivaldybėje nebūtų atsižvelgiama į kompetencijas tų, kurie priima sprendimus, ir tų, kurie paskui privalo juos vykdyti“, - interviu naujienų agentūrai ELTA, yra sakęs G. Pukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.