Įpėdinių atsakomybė už palikėjo skolas

Gavote palikimą? Iš anksto per daug džiaugtis nereikėtų. Gali būti, kad palikėjas turėjo ne tik turto, bet ir skolų. Mirus asmeniui, jo turtines teises ir pareigas perima palikimą priėmę asmenys.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 27, 2012, 12:46 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:14 AM

Palikimą sudaro ne tik mirusiam asmeniui priklausantis turtas, daiktinės teisės, intelektinės nuosavybės teisės, bet ir pareigos (turtinės prievolės, paties palikėjo testamentu įpėdiniams sukurtos pareigos ir kt.), įskaitant turimus įsipareigojimus kreditoriams (kartu su palikimu nepereina tik visiškai asmeninės palikėjo prievolės).

Kitaip tariant, priėmę palikimą, paveldėsite ne tik palikėjo turtą, bet ir skolas, todėl prieš priimdami palikimą išsiaiškinkite, kas sudaro palikimo turinį.

Tuo atveju, jei palikimo atsisakyti nenorite, nors palikėjas turėjo ir skolų, svarbus tampa palikimo priėmimo būdas - nuo jo priklauso atsakomybės už palikėjo skolas ribos. Tuo atveju, jei palikimą priimsite paduodami pareiškimą notarui arba faktiškai pradėję paveldimą turtą valdyti, už palikėjo skolas atsakysite ne tik paveldėtu, bet ir visu savo turtu (neribota įpėdinio atsakomybė).

Jei palikimą tokiu būdu priims keli asmenys, visi jie už palikėjo skolas atsakys solidariai visu savo turtu.

Tuo atveju, jei už palikėjo skolas visu savo turtu atsakyti nenorite, priimkite palikimą pagal apyrašą, t. y. palikimo atsiradimo vietos notarui teikiamame pareiškime dėl palikimo priėmimo nurodykite, kad palikimą pageidaujate priimti pagal turto apyrašą.

Notaras išduos vykdomąjį pavedimą dėl turto apyrašo sudarymo. Šį dokumentą pateikite antstoliui, jis sudarys palikėjo turto apyrašą, kuriame nurodys visą palikėjo turtą ir visas turimas prievoles.

Pateikti visus duomenis, reikalingus palikėjo turto apyrašui sudaryti, yra įpėdinio pareiga (apie apyraše nesantį palikėjo turimą turtą ar prievoles sužinoję jau po apyrašo sudarymo, privalote teikti prašymą dėl apyrašo papildymo).

Svarbu paminėti, kad tuo atveju, jei teikdami informaciją antstoliui, sudarinėjančiam palikėjo turto apyrašą, dalį palikėjo turto ar skolų nuslėpsite, nurodysite nesančią skolą, nepateiksite visų reikalingų duomenų apyrašui sudaryti arba sužinoję apie apyraše nesamus duomenis nepapildysite apyrašo, už palikėjo skolas atsakysite visu savo turtu. 

Priėmę palikimą pagal antstolio sudarytą turto apyrašą, už palikėjo skolas atsakysite tik paveldėtu turtu (ribota įpėdinio atsakomybė).

Pažymėtina ir tai, kad jei esate palikėjo kreditorius ir jums svarbu žinoti tikslią informaciją apie skolininko paliktą turtą, jūs taip pat turite teisę pareikalauti sudaryti palikimo apyrašą.

Įstatymas įtvirtina dar keletą atvejų, kai už palikėjo skolas atsakysite tik paveldėtu turtu: kai paveldimas turtas - individuali įmonė, ūkininko ūkis arba palikėjo skolos gali viršyti palikimo vertę, priėmę palikimą turite teisę kreiptis į palikimo atsiradimo vietos teismą prašydami paskirti palikimo administratorių arba paskirti palikimo administratorių ir spręsti klausimą dėl varžytynių ar bankroto bylos iškėlimo.

Tokiu atveju palikėjo skolos bus dengiamos tik iš palikimo.

Tuo atveju, jei miršta asmuo, mokėjęs išlaikymą buvusiam sutuoktiniui ar vaikams, pareiga mokėti išlaikymą pereina jo įpėdiniams, kiek leidžia paveldimas turtas, neatsižvelgiant į palikimo priėmimo būdą, t. y. tokiu atveju išlaikymą turite teisę mokėti taip pat tik iš paveldimo turto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.