Palangos prekeivių baubas – žavios inspektorės

Palangos verslininkus šią vasarą drausmina ne tik slapti tikrintojai, bet ir specialia apranga iš turistų išsiskiriančios mokesčių inspektorės.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus ("Lietuvos rytas")

Jun 29, 2012, 4:46 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:47 PM

Vasarą Neringoje ir Palangoje dirbančius verslininkus drausmina antrą savaitę kurorto gatvėse pasirodantys Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai, kurie vilki Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ženklais pažymėtomis liemenėmis.

Pagrindinė jų užduotis – stebėti, ar sąžiningai verslininkai fiksuoja pajamas. Vaikščiodami gatvėmis VMI darbuotojai stebi klientų srautus kavinėse, tikrina kasos aparatų rodmenis ir teiraujasi, ar gatvės prekyba užsiima legaliai įdarbinti darbuotojai.

Tokie patikrinimai buvo vykdomi ir anksčiau, tačiau šią vasarą pirmą kartą kurorto kavinių, prekybos kioskų ir įvairias paslaugas teikiančių asmenų darbą VMI darbuotojai stebi nesislapstydami.

Viename tokiame viešame reide dalyvavusiam „Lietuvos ryto” žurnalistui VMI darbuotojos teigė, kad specialia apranga vilkinčių kontrolierių pasirodymas Palangoje dirbantiems verslininkams mažina pagundą slėpti gaunamas pajamas.

„Mūsų poveikį galima palyginti su keliuose viešai patruliuojančiais policininkais, kuriuos išvydę vairuotojai iškart sumažina greitį”, – teigė mokesčių inspekcijos specialistės.

Trys VMI liemenėmis vilkinčios darbuotojos J.Basanavičiaus gatvėje patikrino, ar kioskuose įdarbintos prekybininkės turi darbo pažymėjimus, ir teiravosi, kiek jos gauna algos.

„Aš nežinau, ar galiu jums tai sakyti”, – sumišo jauna mergaičiukė, praeiviams siūlanti užkandžių.

„Dažnai būna taip, kad vasarą įdarbintiems jaunuoliams oficialiai mokama vos pusė minimalaus atlyginimo už kelias darbo valandas, o iš tikrųjų jie dirba visą darbo dieną ir dalį algos gauna nelegaliai”, – su kuo jau yra susidūrusios, pasakojo VMI specialistės.

Arbata prekiaujanti mergina tikino esanti įdarbinta, tačiau dabar neturinti darbo pažymėjimo. Prekyvietėje nebuvo ir darbo grafiko, kuriame būtų nurodyta, kiek valandų per dieną dirbama.

Atskubėjęs įmonės savininkas teisinosi, kodėl jo darbuotojos darbo vietoje neturi reikalingų dokumentų, ir norėdamas pamaloninti inspektores mėgino joms įbrukti iš anksto pasiruoštą maišelį su arbatos indeliais.

VMI darbuotojos net išraudo dėl verslininko akibrokšto ir kategoriškai atsisakė priimti dovanėlę tikindamos, kad taip elgiasi ne dėl to, kad yra stebimos žurnalisto.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.