Svajonių namai: mažas, bet nepamainomas prieškambaris

Sakinys prasideda nuo žodžio, veiksmas - nuo minties, o svajonių namai – nuo prieškambario. Kaip šią, dažniausiai mažą, erdvę paversti skoninga įžanga į jūsų kasdienybę?

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

2012-06-29 16:43, atnaujinta 2018-03-18 14:47

Be prieškambario namus įsivaizduoti sunkoka. Juk šis beveik kambarys žiemą saugo nuo išorės šalčių, „priglaudžia“ iš gatvės atsineštą purvą. Galų gale – tai savotiška būtiniausių ir dažniausiai dėvimų drabužių, skėčių, šalikų ir kepurių kabykla. Retais atvejais – nedidelis sandėliukas daiktams, kurie turi būti po ranka.

Stebukladarė šviesa

Vienas iš prieškambario trūkumų yra tas, kad dienos šviesos jame dažniausiai nėra. Todėl nepriklausomai nuo paros laiko tenka naudotis šviestuvais. Interjero specialistai pataria naudoti ryškią šviesą, nes ir trumpalaikis buvimas niūrioje patalpoje gali sudaryti nemalonų įspūdį apie visą butą.

Jeigu į prieškambarį patenkate ne tik įeidami ir išeidami iš namų, bet ir vaikštote per jį iš kambario į kambarį, būtina įrengti papildomą orientacinį šviestuvą. Tai gali būti dekoratyvinė lempa, netgi stalinė, originalus toršeras.

Prieškambaryje galima naudoti ir papildomą apšvietimą – tą, kuris skverbiasi iš gretimų kambarių per stiklines duris arba stiklines sienas. Pavyzdžiui, per stiklo blokelių pertvarą. Visuomet prisiminkite, kad projektuojant butą galvoti reikėtų ne tik apie grožį, bet ir apie medžiagų ar interjero detalių funkcionalumą.

Deja, dažnai prieškambariui pagal projektą ne visada numatoma didelė erdvė. Neretai ir jo forma būna keistoka - pernelyg ištempta, siaura, ankšta. Netgi jeigu prieškambaryje yra pakankamai vietos, fantazijai gali trukdyti sienose esančios kitų kambarių durys.

Šiuo atveju stebuklų galima tikėtis tik iš šviesos šaltinių. Geras apšvietimas mažą patalpą vizualiai padidins, siaurą – praplatins. Prieškambarį tikslinga apšviesti dviem vienas nuo kito nepriklausomais apšvietimo būdais: bendru ir funkcionaliu (skirtu konkretiems interjero taškams).

Jeigu prieškambaris pailgas, paprastai naudojamas intensyvus sienų apšvietimas. Po patalpą paskirstomi galingi šviesos šaltiniai, kurių spinduliai nukreipti į sienas. Didelis šviesos kiekis, atsimušantis nuo sienų ir nuo lubų, tarsi ištirpdo paviršius. Šviestuvai gali būti ir ant lubų, ir ant sienų, svarbiausia - kad jų spinduliai būtų nukreipti į reikiamus interjero taškus.

Esant pernelyg dideliam patalpos aukščiui korekcijai galima naudoti sieninius arba lubų šviestuvus su reguliuojamu sukimo kampu. Šviesą būtina nukreipti į sieną, tuomet lubos lieka šešėlyje ir vizualiai sumažėja.

Tiems, kurie siekia neįprastų, efektingų sprendimų, šviesą gali naudoti ne maskavimui, o atvirkščiai - realybei pabrėžti ir sustiprinti. Pavyzdžiui, pagilinti ilgo ir siauro prieškambario perspektyvą galima eile vienodų šviestuvų.

Kas būtina prieškambaryje?

Ką dažniausiai matome kone kiekvienų namų prieškambaryje? Nekuklių gabaritų sieninę spintą, mat nuo seno dažnai naudojamus viršutinius drabužius, galvos apdangalus esame pripratę laikyti arčiau išėjimo. Tikėtina, kad prieškambaryje turėsite ir batų spintą. Arba bent vietą, skirtą batams sudėti.

Prieškambaryje pageidautinas (moterims – būtinas) ir veidrodis, kad žvelgiant į jį būtų galima paskutinį kartą įvertinti savo išvaizdą prieš užtrenkiant namų duris.

Nedidelis pufas – irgi atsiduria pageidaujamų daiktų sąraše. Juk ant jo gana patogu pasidėti rankinę rengiantis, atsisėsti apsiaunant batus. Be to, pufas gali tarnauti kaip batų dėžė.

Laikrodis prieškambaryje – reikalingas tik tiems, kas laiką pratęs skaičiuoti. Kita vertus, šis gali tarnauti kaip stilingas atributas.

Kabyklos mūsų butuose – vis dar ne itin populiarios. Praktiškesnis pasirinkimas – kabliukai ant sienos, mat šie neatima ploto.

Jei galite pasigirti turintys erdvų prieškambarį – jums pasisekė, mat šią buto zoną galėsite išnaudoti kaip įmanydami. Jis gali atlikti ir sandėliuko, ir tarpinės erdvės, ir dizaino lobyno funkcijas. Svarbiausia – neprašauti ir nepamiršti, kad visų pirma prieškambaris turi būti patogus. O patogumas su grožiu gali ir nesikirsti.

Nedidelio prieškambario kampe galite pasistatyti nedidelę komodą, ant jos – jūsų skonį atitinkantį šviestuvą, o ant sienos virš komodos - veidrodį ar paveikslą. Vietos šiek tiek sumažės, tačiau jaukumo tikrai nepritrūks.

Besimėtantys raktai – vienas populiaresnių prieškambario atributų. Tiesa, šiems irgi galima numatyti savo vietą. Įvairaus dizaino dėžutės raktams ant sienos - vienas populiaresnių variantų. Sienas papuošti galima ir dekoratyvinėmis lentomis, skirtomis užrašams ir raktams.

Turite vaikų? Prieškambario sieną arba jos dalį galite apklijuoti lipdukais, ant kurių galima piešti kreidutėmis. Tiesą sakant, šis „prietaisas“ pravers ne tik mažiesiems, bet ir tiems, kurie žodį „pamiršau“ vartoja dažniau nei frazę „labas“.

Ką benuspręstumėte, prisiminkite, kad prieškambaris neturėtų virsti sandėliu daiktams laikyti. Greičiau atvirkščiai - kuo daugiau daiktų laikykite kitur. O jaukus prieškambaris visiems į jį įžengusiems papasakos, kokie jaukūs, šilti ir svetingi yra jūsų svajonių namai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.