Mirtis iškelia kūrėjo darbų kainas

Visą žurnalistės R. Mikšionienės publikaciją skaitykite pirmadienio „Lietuvos ryto“ priede „Vartai“.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Jul 1, 2012, 7:20 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:20 PM

Atsakymą į šį klausimą daugelis planavo rasti dailininko sūnaus tapytojo Raimondo Savicko privačios dailės galerijos stende šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius'12“. Jau trečią kartą Lietuvos galerininkų asociacijos rengiama mugė praėjusią savaitę vyko sostinės „Litexpo“ parodų centre.

Savicko galerija buvo įtraukta į mugės katalogą ir nurodyta ekspozicinių salių gide, bet mirus A.Savickui mugėje ji nedalyvavo.

Tačiau kiti „ArtVilnius“ dalyviai - galerininkai, menininkai ir menotyrininkai mielai sutiko pakalbėti apie tai, ar Lietuvoje po menininko mirties pakyla jo kūrinių kainos. Ar pabrangsta visi darbai? O gal dažnai to pabrangimo taip ir nesulaukiama?

Galerijos „Kauno langas“ direktorė Algė Gylienė dažnai konsultuoja pirkėjus investicijų į meną klausimais. „Lietuvos rytui“ galerininkė sakė, kad mirus autoriui ženkliai pabrangsta tik patys geriausi, etapiniai jo darbai.

„Dažnai brangimą nulemia ne pats dailininko mirties faktas, o tai, kad jau nebepasipildys geriausių jo kūrinių sąrašas. Taigi, tie darbai, kurie buvo atrinkti parodų katalogams ar albumams, meno istorijoje ir įsitvirtins kaip geriausi. Jų kainos paprastai šokteli aukštyn. O ne tokie vykę to paties dailininko kūriniai gali ir visai nebrangti“, - įsitikinusi A. Gylienė.

Ji prisiminė, kad ypač smarkiai pakilo prieš keletą metų mirusio tapytojo Algio Skačkausko (1955-2009) darbų kainos. Iki dešimties tūkstančių litų kainavusius paveikslus šiandien galima įsigyti tik už tris ar net penkis kartus didesnę sumą.

A. Skačkauskas netikėtai mirė būdamas vos 54 metų. Tokio amžiaus kūrėjas dar gali gerokai papildyti savo geriausių darbų galeriją. Tuo tarpu A. Savickas sulaukė 94-erių ir pastaraisiais metais dėl sveikatos problemų jau beveik negalėjo tapyti. Tapytojo šedevrų sąrašas nesikeitė jau kelis dešimtmečius, ir jų kainos buvo gana didelės.

Todėl nemažai kalbintų meno žinovų abejojo, ar A.Savicko darbai smarkiai pabrangs. Jų manymu šiek tiek gali pabrangti tik senesni, muziejinio lygio paveikslai, o per pastaruosius du dešimtmečius nutapytų paveikslų kainos tikrai nesikeis.

Prieš metus Vilniaus aukcione A. Savicko peizažas „Kolūkio laukai“, datuojamas 1964 metais, buvo parduotas už 12 su puse tūkst. litų. Tai pats brangiausias šiame aukcione parduotas šio menininko darbas.

Mirus dailininkui visuomet juntamas meno rinkos pagyvėjimas. Vieni ieško, ką galėtų įsigyti, kol kainos per daug nepakilo, kiti ta proga bando kiek brangiau parduoti kūrinius iš savo kolekcijų.

Visą žurnalistės R. Mikšionienės publikaciją skaitykite pirmadienio „Lietuvos ryto“ priede „Vartai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.