Lietuvoje nebeliko hipotekos teisėjų

Nuo liepos 1 d. teismuose visiškai atsisakyta hipotekos teisėjų ir jų padėjėjų. Tai padaryta siekiant sutrumpinti biurokratijos kelio atkarpą norintiems įkeisti turtą.

„Visas procesas tapo paprastesnis, kartu nebeužkraunant naštos teisėjams pakartotinai tvirtinti dokumentus“, - sako R. Šimašius.<br>T. Bauras.
„Visas procesas tapo paprastesnis, kartu nebeužkraunant naštos teisėjams pakartotinai tvirtinti dokumentus“, - sako R. Šimašius.<br>T. Bauras.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2012, 4:36 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:47 AM

Iki šiol įkeičiant nekilnojamąjį turtą reikėjo sudaryti hipotekos sandorį, gauti jo teisėtumo patvirtinimą iš notaro ir hipotekos teisėjo bei užregistruoti jį hipotekos registre.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus iniciatyva šis kelias gerokai sutrumpėjo. „Nuo šiol norint įkeisti savo turtą, daryti pakeitimus ar užbaigti hipoteką, nebeteks varstyti teismo durų. Visus hipotekos reikalus jis greitai ir patogiai susitvarkys nukeliavęs vien pas notarą, kuris elektroninės sistemos pagalba visus duomenis perduos Centrinei hipotekos įstaigai. Taip visas procesas tapo paprastesnis, kartu nebeužkraunant naštos teisėjams pakartotinai tvirtinti dokumentus“, - sako R. Šimašius.

Su šiais pakeitimais teisėjai nebeturės atlikti hipotekos teisėjų funkcijų ir daugiau dėmesio galės skirti savo tiesioginiam darbui – spręsti teisminius ginčus. Jau iki šių metų liepos 1 d. 7 hipotekos teisėjai iš buvusių 15-os šių funkcijų nebevykdė. Nuo šių metų liepos mėnesio to nebedaro ir likusieji 8 bei 17 juos aptarnaujančių teismo darbuotojų. Dėl to trumpės eilės teismuose, be to, tai realiai yra tas pats, kas teismams paskirti per 2 mln. papildomo finansavimo.

Pakeitus įstatymus, taip pat nebeliko pareigos hipotekos sandorio registruoti hipotekos registre. Tai asmuo galės padaryti tik jei pats to norės. Sandoris įsigalios tuomet, kai jo teisėtumą patvirtins notaras, o jo įregistravimas hipotekos registre turės įtakos tik naudojant šį sandorį prieš sąžiningus trečiuosius asmenis.

Statistikos duomenimis 2011 m. iš viso Lietuvoje buvo įregistruota per 25 tūkst. naujų hipotekos ir įkeitimo sandorių. Palyginti su 2010 m. bendras jų skaičius išaugo apie 18 proc. Daugiau nei 80 proc. visų įkeitimo sandorių sudaro fiziniai asmenys (2011 m. – fiziniai asmenys sudarė 22 tūkst. 983 įkeitimo sandorius, juridiniai – 3 tūkst. 222).

Dar viena naujovė, įsigaliojusi nuo liepos 1 d. yra tai, kad bus galima įkeisti įmonės turtą - visą įmonę arba jos dalį, pavyzdžiui, įmonės filialo turtą. Tai praktikoje palengvins verslui galimybę gauti paskolas iš bankų, o bankams šis įrankis daugeliu atvejų leis nebereikalauti iš verslininkų asmeniškai laiduoti už paskolas visu savo turtu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.