Vadovų atsakomybę apdraus ir Lietuvoje

Draudimo bendrovė „If“ pirmoji rinkoje pradeda teikti vadovaujančių asmenų civilinės atsakomybės draudimą (angl. Directors & Officers Liability). Iki šiol Lietuvoje veikiančio verslo aukščiausio lygio vadovai savo atsakomybę galėjo apdrausti nebent užsienyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2012, 7:19 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:44 AM

„Aukštas pareigas einantys vadovai susiduria su didele profesine rizika, nes jų atsakomybės, pagal galiojančias teisės normas, neriboja darbo užmokesčio dydis. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai žalos atlyginimo ieškiniai vadovaujantiems asmenims siekia milijonines sumas“, – sako „If“ civilinės atsakomybės ir jūrinių rizikų draudimo produktų vadovas Mantas Ulozas.

Vien 2011 m. šalies teismus pasiekė daugiau nei 500 bylų, kuriose buvo nagrinėjami vadovaujančių asmenų sprendimų teisėtumas. Bylose, kuriose reikalavimai atlyginti žalą buvo nukreipti tiesiogiai į įmonės vadovus, išieškomos sumos siekė 1 mln. litų. Be bylinėjimosi ir kaltinimų įmonės vadovybei dažniausiai neapsieina ir bankroto bylos.

Draudimo eksperto teigimu, nors labiau tikėtina, kad Lietuvoje nauju draudimu susidomės prie tokios paslaugos jau pratusios čia dirbančios užsienio bendrovės, tačiau suinteresuoti bus ir patys vadovai, siekiantys sumažinti riziką savo asmeniniam turtui.

Vadovaujančių asmenų civilinės atsakomybės draudimas apsaugo vadovą, kai jam kaltinimus pareiškia pati bendrovė arba kai bendrovei yra pateikiamas ieškinys dėl žalos pridariusių vadovų veiksmų, o ši kaltinimus perkelia konkrečiam asmeniui. Dažniausiai vadovams tenka prisiimti atsakomybę, kai yra pažeidžiami ar neįvykdomi įstatymuose arba vidinėje bendrovės dokumentacijoje įtvirtinti reikalavimai, atskleidžiama jautri informacija, viršyta kompetencija, padaryta žala bendrovei ar jos akcininkams, kai padaromas pažeidimas, už kurį baudžiama pinigine bauda.

„Jei savo civilinę atsakomybę apdraudusiam vadovui bus pateikiami kaltinimai dėl neapdairaus įmonės valdymo ir nederamo savo pareigų vykdymo, tokiu atveju jis sulauks draudikų pagalbos – gynybos ar advokatų nusamdymo, tyrimo išlaidų kompensavimo,“ – teigia M. Ulozas.

Vadovų draudimas negalios jo veiksmus pripažinus tyčiniais ar baudžiamosios teisės nusikaltimu, tačiau iki kol tai bus įrodyta teismo draudimo bendrovė vis vien dengs su baudžiamuoju procesu susijusias išlaidas gynybai.

Praėjusiais metais „If“ savo klientų nuostoliams atlyginti iš viso išmokėjo apie 245 mln. litų. Lietuvoje išmokėta beveik 74 mln. litų, Estijoje – beveik 127 mln. litų, o Latvijoje – kone 45 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.