Kaip išgyventi darbe: nemoku pasakyti „ne“ (II)

Darbe žmogus praleidžia didžiąją dalį savo gyvenimo, todėl natūralu, kad dažnai kyla klausimų, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Lrytas.lt su įvairių sričių profesionalais padės išnarplioti problemas, kurių nedrįstate išsakyti savo vadovui, kolegoms ir artimiesiems. Antrasis „Kaip išgyventi darbe“ rubrikos herojus pateikė itin aktualią problemą, su kuria bent kartą buvo susidūręs kiekvienas žmogus. Tomas dėl savo mandagumo ir draugiškumo dirba daugiau ir gali netekti mylimos merginos.

Dirbdami svetimus darbus dažnai užsibūname darbe, o pagalbos prašiusieji dažniausia puikiai leidžia laiką.<br>V. Balkūnas.
Dirbdami svetimus darbus dažnai užsibūname darbe, o pagalbos prašiusieji dažniausia puikiai leidžia laiką.<br>V. Balkūnas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 5, 2012, 3:54 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 10:08 AM

„Esu Tomas iš Kauno. Dirbu mažoje reklamos agentūroje, kurioje 90 proc. kolektyvo sudaro moterys. Sėdime penkiese vienoje patalpoje, todėl po kažkiek laiko susidraugavome lyg viena šeima. Pats nekreipiau dėmesio į susidariusią situaciją, kol draugė nepaskelbė ultimatumo – arba darbas, arba santykiai. Pats nepajutau, kad užsibūnu darbe, kadangi kolegės prašo padėti vienu ar kitu klausimu. Kadangi mūsų santykiai itin draugiški, atsakyti neturiu drąsos. Nenoriu, kad kalbėtų, jog esu savanaudis. Galų gale, kabinete esu vienintelis vyras. Kadangi santykiai kolektyve jau nusistovėjo, nebežinau, kaip galėčiau viską pakeisti.“ 

Į lrytas.lt skaitytojo klausimą atsako psichologė Rūta Ignatė.

Jūsų aprašyta problema itin aktuali. Dažnas žmogus neišdrįsta pasakyti „ne“, nes bijo įžeisti prašantįjį, pasirodyti nepaslaugus ar bijoti nepritapti. Ypač sunku tiems asmenims, kurie turi žemą savivertę, kuriems itin svarbi kitų nuomonė. Tačiau nuolat nusileisdami ir ištiesdami pagalbos ranką kitiems, pakišame koją sau – nukenčia santykiai su mylimaisiais, prarandame laiką, kurį galėtumėte skirti sau svarbiems dalykams.

Neturėtumėte jaustis kalti atmesdami kito prašymą – taip padarydami jus tiesiog parodote, kad šiuo metu turite kitų prioritetų. Juk negalite visą laiką skirti kolegų darbams atlikti. Kartais ištiesti pagalbos ranką kilnu ir sveikintina, tačiau tai neturi tapti įpročiu (tuo kiti gali sąmoningai naudotis).

Kai kitą kartą jums užkraus nepriklausančius darbus, kurių nenorėsite ar neturėsite laiko atlikti, mandagiai atsisakykite, paaiškindami, kad neturite tam laiko ir resursų. Jei jaučiatės nesmagiai, galite atsiprašyti: „Atsiprašau, šį kartą negalėsiu tau padėti, nes turiu kitų planų.“  Nereikia detalaus pasiaiškinimo, nes tai skambės kaip pasiteisinimas, be to, tai gali sukelti nesmagių jausmų tiek jums, tiek prašančiajam. Sakykite mandagiu, tačiau tvirtu tonu (jokiu galbūt nevartokite žodžių „nežinau“, „pažiūrėsiu“), kad kitam nekiltų abejonių ir noro vis dėlto patraukti jus į savo pusę.  

Jei jaučiate, kad norite padėti kolegai, bet negalite skirti tam daug laiko, prisiimkite mažiau įsipareigojimų sakydami: „Deja, negaliu atlikti viso darbo, tačiau galiu padaryti dalį.“ Tokiu būdu padėsite kitam ir turėsite laiko saviems darbams. Visko apimti nėra galimybės, todėl žinokite savo ribas ir už jas kovokite. Išmokęs pasakyti „ne“ ne tik pasirūpinsite savo santykiais, bet ir parodysite pavyzdį, kad kiti jums gali atsakyti tuo pačiu ir dėl to nesijausti kalti.

Lrytas.lt skaitytojai, kurie turi problemą dėl darbo ir nežino, kaip ją spręsti, savo istoriją kviečiami siųsti news@lrytas.lt pavadinime nurodydami temą „Kaip išgyventi darbe“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.