Paaukotus pinigus galės investuoti

Nuo kitų metų labdaros ir paramos fondai galės investuoti paramai gautus pinigus, o iš gauto pelno atlikti žymiai daugiau visuomenei naudingų darbų. Iki šiol tokie fondai, gavę didelę paramos sumą praktiškai turi tik du pasirinkimus - arba gautus pinigus iš karto panaudoti, arba padėti didelį indėlį banke.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 5, 2012, 1:03 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 10:12 AM

„Lietuvoje ar su ja susijusių turtingų žmonių, kurie galbūt didelėmis sumomis paremtų svarbius visuomeninius projektus, yra nemažai. Tačiau iki šiol nebuvo nei infrastruktūros, nei teisinio reglamentavimo, kuris užtikrintų, kad pinigai bus ne tiesiog pravalgyti, o panaudoti efektyviai ir saugiai. Džiaugiuosi, kad pavyko sugriauti teisines užkardas ir uždegti žalią šviesą fondams veikti taip, kaip jie jau seniai sėkmingai dirba užsienio valstybėse - Nobelio, Harvardo ir kiti. Gėriui turi būti sudarytos kuo geriausios sąlygos, tad tikiu, kad šie pokyčiai paskatins aktyvesnę labdaros fondų veiklą, padrąsins norinčius saugiai paaukoti dideles sumas prasmingiems darbams“, - Teisingumo ministerijos ketvirtadienį išplatintame pranešime cituojamas teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Nuo kitų metų, įsigaliojus įstatymui, labdaros ir paramos fondai su finansais galės tvarkytis taip, kaip kiekvienam atsakingam asmeniui, siekiančiam efektyviai ir atsakingai rūpintis savo finansais ir ateitimi, visuomet siūlo finansų patarėjai.

Naujame Labdaros ir paramos įstatyme numatyta, kad investuoti paramai gautus pinigus labdaros organizacijos galės tuomet, kai valdys ne mažesnę nei 250 tūkst. litų sumą.

Iš investuotų paramos lėšų gautas pelnas nebus apmokestintas, tačiau galės būti naudojamas išimtinai tik visuomenei naudingiems projektams įgyvendinti ir tik 1/20 dalis per metus iš investavimo gautų pajamų galės būti skirta paramos administravimo išlaidoms padengti.

Investuoti paaukotus pinigus paramos fondai galės tik specialiai sudarę valdybas iš finansų bei turto valdymo specialistų.

Visi labdaros ir paramos fondai yra įpareigoti viešai skelbti, kur žmonių ar verslo paaukotos lėšos yra investuojamos ir kokiems projektams įgyvendinti naudojamas iš valdymo gautas pelnas. Įstatymų pakeitimai taip pat numato griežtas procedūras, kurių bus privaloma laikytis tais atvejais, kai valdomo turto vertė mažės arba kai labdaros ir paramos fondas bus pertvarkomas ar likviduojamas.

Juridinių asmenų registre šiuo metu yra įregistruota apie 1,3 tūkst. labdaros ir paramos fondų.

Įstatymų pakeitimus parengė teisingumo ministro R. Šimašiaus įsakymu sudaryta darbo grupė. Jis sudaryta po to, kai į Teisingumo ministeriją 2009 m. liepą su teisėkūros iniciatyva kreipėsi Žmogaus teisių stebėjimo instituto, Pilietinės atsakomybės fondo, NVO Teisės instituto ir UAB „Integrity“ vadovų iniciatyvinė grupė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.