Svajonių namai: kaip protingai suplanuoti erdvų būstą?

Norint sukurti jaukius, bet kitokius namus nei tavo kaimynų, bičiulių, pažįstamų ir nepažįstamų daugiabučių dėžučių gyventojų, reikia fantazijos. Daug labiau nei storos piniginės. O ką daryti, jei jūsų įsigytas butas didelis, bet įsirengti jį norisi praktiškai, patogiai ir jaukiai?

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

2012-07-05 19:45, atnaujinta 2018-03-18 09:50

Didelis butas – dideli dažniausiai ir užmojai. Tik tai visai nereiškia, kad į didelę erdvę galima sukišti viską, kas netilptų mažoje. Svarbiausia užduotis - tinkamai suplanuoti didelį būstą, kad gyventi jame būtų patogu ir jauku, o kelias nuo miegamojo iki virtuvės neprailgtų.

Apsibrėžkime, kad didelį butą vadiname tą erdvę, kurios plotas apytiksliai 80-100 kv. m. Vieni sakys, kad tai nedaug. O kiti, įsikūrę mažesniuose būstuose, patikins, kad tokio ploto namuose galime įsirengti ką tik nori. Ir pastarieji bus teisūs, mat didelėje erdvėje originalių, nekasdienių interjero sprendimų galima prisigalvoti dešimtis.

Svarbiausia - logika

Agnė Selemonaitė, bendrovės „YCL“ dizainerė, tikina, kad įrengiant didesnės erdvės butą logikos reikia ne mažiau nei projektuojant mažą „kišenę“. Kuo daugiau kvadratų – tuo daugiau galimybių. Erdves galima skirstyti pagal poreikius, pomėgius, būtinumą, madą.

„Yra daug išradingų idėjų ir įvairiausių būdų, kaip projektuoti, optimaliai išnaudoti erdves ir jas dekoruoti. Prieš pradėdami šį procesą privalote apgalvoti, koks gi yra jūsų gyvenimo būdas – ar esate judrus, sėslus, tingus, meniškas, pedantiškas, ramus, mėgstantis vakaroti su šeima, o gal atvirkščiai – audringai leisti vakarus draugų kompanijoje“, - sako dizainerė.

Pagrindinis prioritetas turėtų būti skirtas erdvėms, atitinkančiomis jūsų gyvenimo būdą. Tarkim, mėgstantiems gamintis ir kviestis svečių, tiks ir patiks kartu su svetaine sujungta virtuvė. Arba virtuvė, kurioje yra ir valgymo ritualui skirtas didelis stalas.

Paauglių vaikų turinčios šeimos turėtų pagalvoti apie save atžalų kambarius. Ir apie tai, kokios erdvės bus skirtos tėvų ir vaikų bendravimui. Jauna šeima nemažai dėmesio skirs patogiam miegamajam.

Erdvė pagal funkciją

Didelio buto erdvę siūloma skaidyti pagal funkcijas bei žmogaus judėjimo patalpoje kryptis. Ją skaidyti ir dalinti galima įvairiais interjero elementais – sofa, židiniu, knygų lentynomis, akvariumu.

Taip pat suskirstyti erdves padės grindų lygių perkirtimai ar skirtingo aukščių lubos. Erdvei prijaukinti naudojamos kontrastingos sienos, dekoruojamos grindys. Natūralios, šiltos apdailos medžiagos (medis, akmuo, kamštis) taip pat gelbsti kuriant jaukų būstą.

Dideliame bute galite statyti masyvesnius baldus. Čia tiks dideli, skulptūriškai eksponuojami baldai. 

Dizaineriai siūlo dideliame bute naudoti lokalų ir taškinį apšvietimą. Taip išryškės tam tikros erdves, į kurias norite atkreipti dėmesį. Be to, toks apšvietimo tipas labiau išskaido bei atskiria erdves.

Kaip papildomo apšvietimo šaltinį galima naudoti masyvius šviestuvus. Šie galėtų būti kabinami virš valgomojo arba maisto ruošimui skirto stalo. A. Selemonaitė tikina, kad kuriant didelio būsto interjerą galima „žaisti“ stiliais – juos derinti arba priešinti.

Tokioje erdvėje puikiai įsikomponuos bet koks stilius – ir klasika, ir modernumas. Arba tiesiog eklektiškas stilių derinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.