Virš vežėjų tvenkiasi debesys

Atsisakyti neva tiktai nuostolingų užmiesčio maršrutų suplanavusi Šiaulių savivaldybei pavaldi bendrovė „Busturas” atsidūrė pareigūnų akiratyje.

Darbuotojai įtaria, jog iš „Busturo” pelnas išnyksta labai brangiai remontuojant autobusus, nors naudojamos senos atsarginės detalės.<br>G. Šiuparys
Darbuotojai įtaria, jog iš „Busturo” pelnas išnyksta labai brangiai remontuojant autobusus, nors naudojamos senos atsarginės detalės.<br>G. Šiuparys
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas")

2012-07-05 09:29, atnaujinta 2018-03-18 10:28

Prokuratūra gavo skundą, kuriame dėl ateities sunerimę darbuotojai išvardijo keleivių vežimu užsiimančios įmonės skaudulius.

Profesinės sąjungos „Solidarumas” darbuotojai nuogąstauja, kad dėl piktybinio neūkiškumo bendrovė paskęs nuostoliuose, o jiems teks papildyti bedarbių gretas.

Prokurorų prašoma ištirti, kaip perkamos atsarginės autobusų detalės, kaip nurašomi autobusai, kam naudinga samdyti itin gerai mokamus kontrolierius, kodėl bendrovė tapo savivaldybės deleguojamų išlaikytinių priebėga.

„Nemačiau jokių kaltinimų, todėl nieko ir nekomentuosiu”, – pareiškė bendrovės generalinis direktorius Vilius Laužikas.

Supykdė politikų užmojai

Ne vienus metus kaupęsis darbuotojų nepasitenkinimas „Busturo” vadovais ir jiems diriguojančiais savivaldybės veikėjais susprogo šių metų pavasarį.

Įmonės darbuotojus įpykdė pranešimai, kad jiems bus mažinami atlyginimai, o bendrovės veikla – skaidoma.

Buvo teigiama, jog „Busturą” skandina nuostolingi tarpmiestiniai reisai, tad šią veiklą reikia perleisti privatininkams.

„Atsikratyti bandyta ne balasto, o pelningo kąsnio”, – stebėjosi įmonės darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Elena Dinienė.

Darbuotojai kreipėsi į parlamentarus dėl būtinybės atlikti nepriklausomą auditą, bet jų skundai galiausiai parkeliavo į savivaldybę.

„Direktorius pasidžiaugė, kad audito nebus, o mes nieko nelaimėjome”, – sakė E. Dinienė.

Įdarbino porą globotinių

Prieš pusmetį savivaldybės kontrolieriai bandė aiškintis, ar „Busturo” vadovai paiso Viešųjų pirkimų įstatymo normų.

Aibę pažeidimų prirašę specialistai nustatė, jog ore pakibo vien 2010 metais įvykdyti pirkimai, kurių vertė – daugiau kaip 5 mln. litų.

Kalbos apie būtinybę skaidyti bendrovę pritilo, planų mažinti darbuotojų algas atsisakyta.

„Padidėjo administracijos darbuotojų algos, o vadovybė pasipildė dar dviem savivaldybės išlaikytiniais”, – piktinosi E. Dinienė.

V. Laužikas pripažino, jog administraciją išties papildė pora naujų darbuotojų.

Anksčiau Šiaulių savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju dirbęs partijos „Tvarka ir teisingumas” narys įsidarbino „Busture” specialistu, kuriam neva patikėtas elektroninio bilieto įdiegimo projektas.

„Antras specialistas yra viešiesiems pirkimams, kurie buvo įvardyti kaip mūsų spraga”, – pareiškė V. Laužikas.

Įmonės vadovo postringavimus darbuotojai vadina gražia pasaka. Jie netiki ir teiginiais, kad didžiąją dalį miesto maršrutais važiuojančių keleivių sudaro lengvatas gaunantys žmonės.

„Keista statistika: Šiauliuose lengvatomis naudojasi kone dukart daugiau žmonių nei Panevėžyje, – stebėjosi tarybos narys Artūras Visockas. – O savivaldybės skolos už vežimo paslaugą artėja prie 20 milijonų litų.”

Stebina ūkiškumo stoka

„Busturo” darbuotojus stebina ir bendrovės vadovų išlaidumas kontrolės ir apsaugos paslaugas teikiančiai įmonei „Dorsimus”, kuriai per metus sumokama bemaž 1,2 milijono litų.

„Naktimis iš saugomų autobusų dingsta degalai, autobusai remontuojami rinkos kainą viršijančiomis detalėmis, nurašytų autobusų detalės popieriuje virsta auksinėmis”, – apie įmonėje įsisenėjusias problemas kalbėjo E. Dinienė.

Kalba tik apie nuostolius

* „Busturo” įmonė trečius metus iš eilės dirba nuostolingai. Pernai patirta 1,4 mln. litų nuostolių.

* Oficialiai skelbiama, jog 2011 metais „Busturas” pervežė 14,7 mln. keleivių, iš jų net du trečdaliai naudojosi lengvatomis.

* Vadovaujantis šia statistika siūlyta bendrovę restruktūrizuoti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.