Kerta pastatų dergėjams – kliūva savininkams

Patys negalėdami išgaudyti grafičių piešėjų, miesto tvarkdariai savo rūstybę lieja ant išpaišytų namų savininkų, kurie privalo už tai mokėti baudas.

Užrašas ant kepyklos sienos atsirado praėjus kelioms dienoms po to, kai vienas piešinys buvo uždažytas.<br>V. Ščiavinskas
Užrašas ant kepyklos sienos atsirado praėjus kelioms dienoms po to, kai vienas piešinys buvo uždažytas.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė ("Sostinė")

Jul 8, 2012, 10:01 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 8:16 AM

Savivaldybės valdininkai įspėjo 52 bendroves, kad iki liepos 16 dienos jos sutvarkytų ištepliotus pastatų fasadus. Priešingu atveju gresia iki 2 tūkst. litų bauda.

Keliolikos pastatų šeimininkai, nekreipę dėmesio į reikalavimus rūpintis savo turtu, jau nubausti.

Kai kurių įmonių savininkai tikina nuolat apipaišomoms sienoms valyti jau išleidę daug pinigų. Tačiau tepliotojų niekas nesutramdo.

Nespėja valyti užrašų

Nedidelės kepyklos, esančios Pylimo ir K. Kalinausko gatvių sankryžoje, savininkas Pranas Blažys sako nebežinantis, kaip apsiginti nuo sienas tepliojančių chuliganų. Jis jau penkis kartus valė ir dažė jam priklausančių patalpų išorinę sieną. Tačiau netrukus užrašai vėl atsiranda. Kartais – nešvankūs ar grasinami.

„Pastebėjęs šiuos „kūrinius” iš karto pranešu policijai. Sankryžoje, kurioje yra kepykla, įrengta vaizdo kamera. Bet dar nė vieno grafičių „meistro” nebuvo sučiupta”, – apgailestavo P.Blažys.

Chuliganai ne kartą yra apterlioję ir verslininko kepyklos langus.

Namą, kuriame ji įsikūrusi, administruoja bendrovė „Senamiesčio ūkis”, nes čia dar nesusikūrusi butų ir patalpų savininkų bendrija.

„Dėl tokių užrašų labiausiai skauda galvą man. Kitiems gyventojams – nė motais, kad namo sienos ištepliotos.

Kadangi mano patalpos apdraustos, šiek tiek pinigų sienoms sutvarkyti gaunu iš draudikų. Tačiau visos sumos, kurią išleidžiu darbams ir medžiagoms, jie niekada nekompensuoja.

Esą sienomis privalo rūpintis visi čia įsikūrę savininkai”, – apmaudą liejo P. Blažys.

Kviečia vienyti jėgas

„Pagal įstatymus namo savininkai atsako už jiems priklausantį pastatą. Todėl jiems turėtų rūpėti, kaip tas pastatas atrodo.

Kovoti su teplionėmis, kurių dažnai net negalima pavadinti grafičiais, turėtų sutelkti jėgas ir namų savininkai, ir savivaldybė, – įsitikinęs sostinės meras Artūras Zuokas. – Grafičiai yra menas. O tai, ką mes dažniausiai matome Vilniuje, ne kas kita kaip terlionės.

Todėl pirmiausia kreipėmės į tokias įmones kaip „Vilniaus energija”, Vilniaus šilumos tinklai, kad jos perdažytų arba nuvalytų šilumos punktų, boilerinių ir elektros skirstymo punktų sienas.

Taip pat paprašėme, kad bendrovė „Lietuvos spauda” sutvarkytų savo kioskus. Miesto tiltus ir patiltes valys pati savivaldybė.”

Turės praverti piniginę

Meras tikino turįs informacijos, kad kartais namų sienas teplioja ir patys gyventojai.

„Nemanau, kad kaimynai nemato, kas terlioja sienas. Būtų gerai, kad apie tokius atvejus nedelsdami praneštų policijai. Priešingu atveju kova su tais tepliotojais prilygs vėjo gaudymui laukuose”, – įsitikinęs A.Zuokas.

Ar išterliotų pastatų savininkai gali sulaukti baudų? „Jeigu namai nebus tinkamai prižiūrimi, sankcijos grės pagal galiojančias taisykles.

Galimi ir įspėjimai, ir baudos”, – aiškino meras.

Teko mokėti baudas

Vilniaus savivaldybės taryba pernai gruodį patvirtino „Statinių tinkamos priežiūros taisykles”, pagal kurias apipaišytus pastatus turi nuvalyti jų savininkai.

Jau nubausta 14 įmonių, kurios piktybiškai nepaisė reikalavimo prižiūrėti savo turtą. Visų jų iš pradžių buvo prašoma sutvarkyti pastatus.

Valdininkai tikina, kad naujoji tvarka privertė pasitempti ne vieną savininką. Esą daug kas, gavęs oficialų įspėjimą, nuvalė išterliotas sienas.

Išterliojo troleibusus

Grafičių piešėjų darbo mastus prieš kelerius metus yra patyrę Vilniaus 1-ojo troleibusų parko darbuotojai.

Naktį į parko teritoriją patekęs daugiau nei dešimties jaunuolių būrys taip „ištapė” keturiolika troleibusų, kad pro jų langus nieko nebuvo matyti.

Išpaišyti troleibusai po tokio grafičių meistrų antpuolio į gatves neišvažiavo, juos šveitė patys parko darbuotojai.

Policijai tada taip ir nepavyko sučiupti troleibusams karą paskelbusių grafitininkų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.