Mažų miestelių pramonei - galvosūkis dėl darbuotojų

Visą M. Jokūbaičio straipsnį skaitykite pirmadienio „Lietuvos ryto“ priede „Vartai“.

Specialistų nerandantys darbdaviai patys įkalbinėja bedarbius, užuot ėmus pašalpą, rinktis algą.<br>V. Ščiavinskas
Specialistų nerandantys darbdaviai patys įkalbinėja bedarbius, užuot ėmus pašalpą, rinktis algą.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2012-07-08 22:10, atnaujinta 2018-03-18 08:16

Didelei metalo apdirbimo įmonei „Pandmeta“ Pandėlyje vadovaujantis Vladimiras Župinas į darbo skelbimus jau beveik nesidairo. Jis pats sėda į automobilį ir važinėja po aplinkinius rajonus ieškodamas darbuotojų.

Rokiškio mašinų gamyklai vadovaujantis Rimgaudas Kilas įtikino netoli veikiančią kolegiją rengti suvirintojų brigadą. Tačiau to gali nepakakti - jam teks įdarbinti dar 30 žmonių pagal ES paramos taisykles.

O medienos apdirbimu užsiimančios Marijampolės rajono bendrovės „Juodeliai“ direktorius Juozupas Zimnickas klebena aplinkinių seniūnijų duris - gal jos privilios vieną kitą bedarbį.

Kone visą produkciją eksportuojantys medienos ir metalo apdirbėjai raunasi plaukus - bent pusei įmonių trūksta darbuotojų. Ypač sudėtinga rasti darbuotojų mažesniuose miesteliuose - norintys dirbti išvažiavo, o likę mieliau renka pašalpas.

Klebena namų duris „Vakarais važiuoju pas žmones į namus ir įkalbinėju. Jau nėra kitos išeities“, - skėsčiojo rankomis V. Župinas. Rokiškio rajone, Pandėlyje, veikianti bendrovė „Pandmeta“ 90 proc. gaminių eksportuoja į Vakarų Europą.

Metalinius įrenginius gaminančiai provincijos įmonei užsakymai plaukte plaukia, tačiau nėra kam jų atlikti. „Gamybą galėtume padvigubinti. Ant mano stalo - šūsnis užsakymų. Bet kas iš to? Nėra darbuotojų“, - skundėsi vadovas.

Svarbių metalo įrenginių laukia ir didžiosios Lietuvos baldų įmonės. „Priimame dirbti kiekvieną norintį, tik gaila, kad tų norinčiųjų ne tiek jau daug“, - atsiduso darbdavys. „Pandmetoje“ pluša 30 darbuotojų.

„Mielai įdarbinčiau dar bent 10“, - sakė V. Župinas.

Reikia kaip šviežio oro „Pandmeta“ - ne vienintelė Rokiškio rajono įmonė, negalinti rasti darbuotojų.

Šlovingą istoriją turinti Rokiškio mašinų gamykla dairosi darbininkų ne tik savo, bet ir Biržų, Kupiškio, Zarasų, Ignalinos rajonuose. „Esame pasirengę priimti į darbą ne kelis, o porą dešimčių specialistų, tačiau mums reikalingų nėra“, - skėsčiojo rankomis gamyklos direktorius R. Kilas.

Šaltkalviai, metalo pramonės inžinieriai ir kiti specialistai Rokiškio gamyklai reikalingi kaip šviežias oras. Tačiau kad ir ką siūlytų darbdaviai, reikalingų specialistų neatsiranda. „Tie, kurie ateina dirbti, žodyje „pareiškimas“ padaro tris klaidas“, - sakė R. Kilas.

Visą M. Jokūbaičio straipsnį skaitykite pirmadienio „Lietuvos ryto“ priede „Vartai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.