Nemokama vasaros stovykla padeda pažinti pasaulį

Svarstote, kaip prasmingai bent dalį vasaros galėtų praleisti jūsų vaikai? Užsiėmimų šiais laikais begalė, tik turėk pinigų. Tačiau mes šį kartą ne tik apie pramogas, bet ir pažinimą bei šaunų laisvalaikį tarptautinėje kompanijoje, kur aktyvaus laisvalaikio pakaks visiems, o įspūdžių ir draugų prisirinksite visam gyvenimui.

Tarptautinėje kompanijoje aktyvaus laisvalaikio pakaks visiems.<br>V. Balkūnas
Tarptautinėje kompanijoje aktyvaus laisvalaikio pakaks visiems.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Plepė

Jul 9, 2012, 6:04 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 7:35 AM

Idėja

„Prieš 3 metus mums šovė mintis kartu suburti šiaurės šalių jaunuolius. Tikėjomės, kad jie galės kuo daugiau vienas apie kitą ir vienas iš kito sužinoti ir išmokti“, – tikina Aalborgo Jaunimo mokyklos Danijoje vadovas Knud Noergaard. Anot jo, norėdami kurti geresnį pasaulį, turime pradėti nuo jaunosios kartos. Taip jau ketvirti metai vienoje iš projekte dalyvaujančių šalių (Danija, Norvegija, Švedija, Suomija, Islandijos, Estija, Latvija, Lietuva ir Rusija) susirenka būrelis moksleivių ir jų mokytojų, pasiryžusių apie naująją šalį sužinoti kuo daugiau.

„Surasti dalyvių tokiems projektams tikrai paprasta. Užtenka vaikams pasiūlyti ir jie visi nori vykti“, – pasakoja Liperio savivaldybės Suomijoje jaunimo darbuotoja Riita Linkola. Kodėl gi ne? Tuo labiau, kad nei pragyvenimu, nei užimtumu čia rūpintis tikrai neteks. „Projekto finansavimui lėšų kasmet skiria NORDBUK fondas, tad viskas, ko prašome iš vaikų, tai susimokėti pusę skrydžio išlaidų“, – sako projekto sumanytojas K. Noergaard.

Anot jo, šiaurės šalys čia pasirinktos ne veltui. „Manome, kad svarbu, jog jauni žmonės sužinotų apie ryšius, kurie kadaise siejo šiaurės ir Baltijos šalis. Be to, tai galimybė jaunimui daugiau sužinoti apie šalis, į kurias galbūt niekada neišsiruoštų“, – įsitikinęs danas.

Atranka

Patekti į tokį projektą nėra sudėtinga, dažnai pasitaiko galimybė naujuose susitikimuose kitose šalyse dalyvauti ir tiems patiems jaunuoliams. „Visgi stengiamės suteikti galimybę visiems, tad pirmiausia imame tuos, kurie dar nėra niekur dalyvavę“, – sako Danijos kultūros instituto projektų vadovė Sonata Adomaitienė. Anot jos, svarbiausia, kad jaunuoliai atitiktų amžiaus grupę 14-19 metų ir kalbėtų angliškai, mat visi užsiėmimai čia vyksta būtent šia kalba.

Nordic Youth Meeting Lietuvoje

Kiekvieną susitikimą organizuojanti šalis stengiasi kuo įdomiau save pristatyti. Kadangi viskas vyksta tik 5 dienas, veikti tikrai yra ką. „Lietuvoje stengėmės kažkiek programą susieti su ekologija, tad ne tik kepėme duoną, bet ir gaminome lėles teatrui iš visko, ką pavyko rasti aplink mus“, – pasakoja S.Adomaitienė. Jaunuoliai buvo apgyvendinti Troškūnuose bernardinų vienuolyne, tad vieną dieną jiems teko ten ir pasavanoriauti.

„Važiavome ir į Vilnių, ir į Arklio muziejų, važinėjome siauruku. Kiekvienos šalies jaunimas pristatė savo šalį ir atvežė šį tą paragauti“, – sako projekto koordinatorė Lietuvoje. Vakarais susitikimo dalyviams organizuojami žaidimai, kad niekam čia netaptų nuobodu.

Patirtis

„Manau, tokių susitikimų metu jaunuoliai kasdien išmoksta labai daug galbūt to net nesuvokdami. Jie mokosi ne tik konkrečių dalykų, bet ir susipažįsta su naujais žmonėmis, kultūromis, o galiausiai šį tą naujo sužino ir apie save“,- tikina suomė R.Linkola.

„Manau, kad šauniausias dalykas čia yra sutikti naujų žmonių. Jie visi skirtingi, tad galiu daugiau sužinoti ir apie skirtingas šalis. Susiradau čia naujų draugų, su kuriais tikiuosi palaikyti ryšius ir toliau. Daug sužinojau ir apie Lietuvą. Nors gyvenu visai netoliese, nedaug ką žinojau apie šią šalį. Manau, kad jūsų kultūra labai įdomi ir verta, kad apie ją sužinotų daugiau žmonių“, – jai pritarė dešimtokė iš Rusijos Elizabeta Flerova.

„Aš tokiame susitikime jau antrą kartą. Šį kartą dėl šalies. Lietuva gana maža, tad paprastai danai atostogauti čia nevyksta. Pamaniau, kad tai gali būti vienintelė proga su ja susipažinti. Dabar neabejotinai rekomenduočiau šį projektą ir kitiems, nes čia įgauni daugybę smagios patirties, kurios niekas kitas nepakeis, o tuomet jau pradedi kitaip žiūrėti ir į tave supantį pasaulį“, – sako aštuntokė iš Danijos Julie Jones Christiasen.

www.pinigukarta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?