Ilgapirščių keliais: nors vagia rečiau, bet renkasi brangesnį grobį

Draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ ekspertai skaičiuoja, kad kasmet gyventojai dėl vagysčių patiria vis didesnius nuostolius. Nors vagysčių skaičius šiemet, palyginus su pernai metų pirmuoju pusmečiu, neženkliai (5 proc.) sumenko, išnešamo turto vertė nuolat auga, pastebi draudikai. Pernai per metus vien dėl vagysčių didžiausia šalies draudikė atlygino savo klientams nuostolių už 1,8 mln. litų, šiemet per pirmąjį pusmetį – už beveik 1 mln. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2012, 11:51 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 5:37 AM

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, laikotarpiai, kuomet vagysčių padaugėja, nesikeičia. „Vasarą vagysčių tikimybė yra daugiau nei du kartus didesnė, lyginant su kitais metų laikais. Šio sezoninio suaktyvėjimo priežastys žinomos ir mums, ir gyventojams: vasarą daugiau atostogaujame, būstas lieka be priežiūros. Mūsų duomenys rodo, kad vagysčių pikas pasiekiamas liepos mėnesį, kai atostogauja didžioji dalis gyventojų. Birželio mėnesį, lyginant su geguže, vagysčių skaičius padidėja 3-5 proc., o liepą jis gali išaugti net 10 proc.“, - sako „Lietuvos draudimo“ Privataus turto draudimo portfelio valdytoja Audronė Ananevienė.

Didžioji dalis (75 proc.) visų vagysčių įvykdoma gyvenamuosiuose namuose, tik ketvirtadalis – butuose. Vienos vagystės metu vidutiniškai vagys pasisavina turto už daugiau nei 2,5 tūkst. litų, rodo „Lietuvos draudimo“ statistika. Bendrovės specialistai, išanalizavę kaip ir kur dažniausiai nuo vagysčių nukenčia turtą apdraudę gyventojai, pastebi, kad daugiausiai turto vagys sugeba pasisavinti iš Vilniaus, Kauno ir Panevėžio gyventojų. Kiekviename šių miestų „Lietuvos draudimas“ nuo 2002 metų atlygino gyventojams nuostolių dėl vagysčių už daugiau nei 1 milijoną litų.

„Vagystės metu gyventojams padaroma žala gali siekti dešimtis ar net šimtus tūkstančių litų, o vagys dažniausiai griebia tai, ką lengva realizuoti, juolab kad pastaraisiais metais gyventojai įsigyja vis daugiau modernių elektronikos prietaisų, išmaniųjų telefonų, naujausių planšetinių kompiuterių“, - sako A. Ananevienė.

Iš viso nuo 2002 metų savo privatiems klientams draudimo bendrovė dėl vagysčių atlygino nuostolių už 17,25 mln. litų. Vagystės ypač daug nuostolių atnešė 2004, 2009 ir 2010 metais, kai nuostoliai kiekvienais metais siekė po 2,5 mln. litų.

„Lietuvos draudimo“ ekspertai, išanalizavę pastarųjų dešimties metų (2002-2012 m.) vagysčių nuostolių statistiką, sudarė „Vagysčių žemėlapį“, pagal kurį matosi, kuriame Lietuvos regione vagims pasiseka pasisavinti daugiausiai grobio. Saugiausiais rajonais laikomi Skuodo, Naujosios Akmenės, Joniškio, Telšių, Šilalės, Šakių, Anykščių, Širvintų, Lazdijų ir Švenčionių rajonai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.