To dar nebuvo - parduoda straipsnius už 299 litus (papildyta etikos inspektorės komentaru, audio)

Tarp akcijų portalo kartu.lt pasiūlymų atsirado skelbimas, kuriame viešųjų ryšių bendrovė „Sophisticated Projects“ siūlo parašyti straipsnį su milžiniška nuolaida. Skelbimo antraštėje rašoma: „To dar nebuvo! 299 Lt už 800 LT vertės unikalų straipsnį apie Jus Lietuvos žiniasklaidos priemonėse!“

Viešųjų ryšių bendrovė pasišvaistė pažadais.<br>A. Barzdžiaus asociatyvi nuotrauka
Viešųjų ryšių bendrovė pasišvaistė pažadais.<br>A. Barzdžiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala, Šarūnas Meškys

Jul 12, 2012, 10:00 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 5:49 AM

Skelbime, kuriuo jau susigundė trys grupinio portalo vartotojai, nėra nurodyta, kad bendrovė platins pranešimą spaudai, kurį kiekvienas Lietuvos žiniasklaidos portalas gali įsidėti arba neįsidėti savo nuožiūra. Viešųjų ryšių agentūra garantavo, kad jų rašytas straipsnis tikrai bus publikuotas bent vienoje iš žinomiausių svetainių. Skelbime buvo rašoma: „Pristatome unikalų straipsnį apie Jus, kuris bus patalpintas didžiausiose Lietuvos žiniasklaidos priemonėse. Užsisakius šią paslaugą, pokalbio metu išryškinsime Jūsų didžiausius privalumus bei atsižvelgdami į Jūsų siekius parašysime bei publikuosime unikalų straipsnį.“

Taip pat pasiūlyme buvo patalpinta nuoroda su ankstesniais įmonės darbais. Joje pateikiamas publikuotų straipsnių sąrašas įvairiuose žiniasklaidos portaluose, tačiau niekur nebuvo paaiškinta, kad tai nebuvo reklaminiai tekstai, o pranešimai žiniasklaidai. Jeigu straipsniai būtų užsakomieji, jie privalėtų būti paženklinti. Be to, viešųjų ryšių bendrovė „Sophisticated Projects“, garantuodama, kad straipsnis bus publikuotas, niekur nenurodo, kokiais būdais jie ketina pasiekti reikiamo rezultato.

Pranešimui pasklidus socialiniame tinkle ir kituose interneto puslapiuose, skelbimas buvo skubiai pašalintas. Skelbimą suabejojus jo legalumu išėmė kartu.lt administracija.

Po lrytas.lt, apsimetus susidomėjusiu klientu, skambučio į agentūrą buvo atjungtas ir telefonas. Ką ir kaip žadėjo „Sophisticated Projects“ darbuotojas, galima išgirsti pateiktame įraše.

Siūlė pasirinkti net rubriką

Paskambinę į agentūrą lrytas.lt žurnalistai pateikė sugalvotą legendą, kad jaunas verslininkas norėtų išgarsinti savo mylimą merginą. Į skambutį operatyviai atsiliepęs „Sophisticated Projects“ darbuotojas paaiškino, kad straipsnyje gali būti sukurta ir melaginga istorija.

„Pagal jūsų pageidavimus ir poreikius parašome straipsnį apie jus ar jūsų draugą. Galime patalpinti ir nuotraukas, tačiau tai būtų šiek tiek komplikuota. Tam, kad parašytume jums palankų straipsnį, reikėtų susigalvoti kontekstą, veiklos istoriją ar įvykį“, - sakė  „Sophisticated Projects“ atstovas.  

Anot jo, už 299 Lt galima pasirinkti ne tik žiniasklaidos portalą, bet ir rubriką, kurioje bus patalpintas straipsnis. Kalbėdamas telefonu viešųjų ryšių bendrovės darbuotojas patikslino, kad gali suteikti garantiją, jog straipsnis tikrai papuls į vieną iš dešimties populiariausių svetainių. „Straipsnius apie jus ar jūsų artimą žmogų išsiunčiame dešimčiai didžiausių portalų ir garantuojame, kad viename iš jų tas straipsnis bus patalpintas“, - sakė  „Sophisticated Projects“.  

Anoniminio skambučio metu ryšių su visuomene agentūrai buvo paaiškinta, kad pinigai nėra problema ir suma už publikaciją gali būti gerokai didesnė. Didesni pinigai buvo siūlomi už publikaciją žurnaluose, tačiau „Sophisticated Projects“ atstovas paaiškino, kad patalpinti užsakytą straipsnį įmanoma tik internetiniuose portaluose: „Į žurnalus, laikraščius ar kitus leidinius tokių straipsnių publikavimo pasiūlyti negalime ir tokios paslaugos neteikiame.“

Etikos inspektorė: „Čia spjūvis visoms žiniasklaidoms priemonėms“

Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė į nupasakotą situaciją reagavo žodžiais: „Pirmą sykį regiu tokį dalyką.“

Z. Zamžickienė teigė, kad dažniausiai inspektoriaus tarnyba tiria kitokio pobūdžio pažeidimus: skundus dėl pornografijos, smurto naudojimo žiniasklaidoje. Tuo tarpu šis atvejis, anot etikos inspektorės, netelpa į jokius rėmus.

 „Kam yra visuomenės informavimo įstatymas, jei atsiranda tokie skelbimai?“ - retoriškai klausė pašnekovė. Z. Zamžickienė pastebėjo, kad tokie pasiūlymai su nuolaida įsigyti šlovės, gali labai pakenkti žiniasklaidos reputacijai.

 „Čia spjūvis visoms žiniasklaidos priemonėms, eilinis pilietis pagalvos, kad žiniasklaida rašo apie bet ką už 800 litų“, - svarstė inspektorė.

Pašnekovė pastebėjo, kad gavus skundą, būtų galima iškart pradėti etikos pažeidimo tyrimą, bet neatmetė galimybės, kad šioje situacijoje būtų pagrindo pradėti ir ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.