Arbatpinigiai restorane - milijonieriai ne visada dosnūs

1000 Lt arbatpinigių – padėkos ar puikybės ženklas? Daugelis turbūt pasakytų, kad geriau jau nenuoširdžiai palikta apvali sumelė negu nieko. Būtent „nieko“ valiuta kartais atsidėkoja net prabangių restoranų lankytojai.

Arbatpinigiai turi būti paliekami ne norint padaryti įspūdį. Tai yra paskatinimo priemonė.<br>J.Stacevičius.
Arbatpinigiai turi būti paliekami ne norint padaryti įspūdį. Tai yra paskatinimo priemonė.<br>J.Stacevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

Jul 13, 2012, 7:18 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 4:26 AM

Jei picerijų padavėjai vietoj piniginės padėkos dažnai gauna tušinukų, šiukšlių ar net prezervatyvų, tai prašmatniose vietose dirbantis personalas kartais stebisi ne tik stambiomis padėkos sumomis, bet ir turtuolių šykštumu.

1000 Lt arbatpinigių

Kartą du milijonieriai užsuko vakarienės į prabangų sostinės restoraną. Kai kalmarai buvo sudoroti, o vynas išragautas, atėjo laikas sumokėti sąskaitą. Nors pačios vakarienės sąskaitos suma galėtų padaryti įspūdį, ją apmokėjęs asmuo aptarnaujančiam personalui arbatpinigių nepaliko nė sudilusio skatiko. Tai pastebėjo kartu vakarieniavęs kolega. Norėdamas ištaisyti nerašytą etiketo klaidą jis padavėjai paliko 1000 Lt arbatpinigių.

Tokių istorijų būtų galima papasakoti daugiau, tačiau iškyla klausimas - ar milžiniška arbatpinigių suma yra padėka už gerą aptarnavimą, ar tik noras pasipuikuoti prieš draugą?

Svetainės elegancija.eu vyriausiasis redaktorius Giedrius Drukteinis įsitikinęs, kad būtinybė visuomet palikti arbatpinigių iškreipia pačią jų davimo esmę.

Arbatpinigiai turi būti paliekami ne norint padaryti įspūdį. Tai yra paskatinimo priemonė. Jei aptarnaujantis personalas buvo malonus, padarė kažką gero - tai už tai ir gauna arbatpinigių“, – sakė G. Drukteinis.

Kupiūromis glosto ne visada

Lrytas.lt pasiteiravo, kiek arbatpinigių įprastai padavėjams palieka prabangių restoranų lankytojai. Paaiškėjo, kad toli gražu ne visi svajonių princai jais ir lieka, kai ateina laikas į dėžutę įdėti piniginę padėką padavėjams.

Dažniausiai arbatpinigių sumos priklauso nuo finansinio lankytojų pajėgumo. Vidutines pajamas gaunantys asmenys iškart krenta aptarnaujančiam personalui į akis. Juos iš kitų išskiria ir paliekami arbatpinigiai - šie dažnai neviršija 5 Lt.

Pajamos nėra vienintelis rodiklis, pagal kurį žmogus priima sprendimą, kiek arbatpinigių palikti. Pasitaiko ir labai turtingų asmenų, kurie leidžia sau vakarienei išleisti ne vieną šimtą litų, o aptarnaujančiam personalui palieka apskritą nulį.

„Tai priklauso nuo žmogaus mentaliteto. Kartais pravalgo už 2 tūkst. Lt ir nieko nepalieka, o kartais tik už 200 Lt ir arbatpinigių palieka 40 proc. nuo šios sumos“, – patirtimi dalijosi viename prabangiame sostinės restorane dirbanti Neringa.

Rašytų taisyklių nėra

Jei anksčiau arbatpinigių niekada nepalikdavote, tai dar nereiškia, kad elgėtės blogai. Mat arbatpinigiai Europoje yra savanoriška padėka aptarnaujančiam personalui. Tiesa, egzistuoja ir nerašytos taisyklės, kurios nustato, kiek reikėtų palikti arbatpinigių.

„Italai, ispanai, prancūzai arbatpinigių palieka minimaliai. Kitų tautų atstovai stengiasi palikti 10 proc. nuo išleistos sumos. Jeigu klientas moka grynaisiais, tuomet dažniausiai suapvalina sumą, kad liktų ir arbatpinigių“, – tai, kad prabangiuose restoranuose lietuviai nėra patys šykščiausi klientai, patvirtino padavėju dirbantis Rolandas.

Po truputį arbatpinigiai tampa gero tono ženklu ir praranda savo pradinę - atsidėkojimo už gerą aptarnavimą - prasmę. Todėl tikėtis gero aptarnavimo gali būti vis sunkiau.

„Kai aiškiai apibrėžta, kad už bet kokį elgesį gausi tą patį - ar esi mandagus, ar nemandagus, tai vyksta tiesiog labai elementari transakcija. Žmogus tiesiog paduoda žmogui visiškai beveidį produktą, o tada ir nėra didelio noro palikti arbatpinigių“, – sakė G. Drukteinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.